ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΜΕ ΤΟΥ ΤΣΙΜΕΝΤΕΝΙΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ…

Φθορές οι οποίες δεν θέτουν θέμα στατικής επάρκειας…

Δημοσίευση: 23 Φεβ 2018 23:00

Συζήτηση και πάλι για μια από τις χαρακτηριστικότερες πολυκατοικίες της Λάρισας, που βρίσκεται επί της Ηρώων Πολυτεχνείου και Κολοκοτρώνη, λόγω της ιδιαίτερης όψης της, με τις ανθρωπόμορφες φιγούρες.

Ο επιβλέπων μηχανικός της οικοδομής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι σε καμία περίπτωση αυτές οι κατασκευές δεν θα πρέπει να αφαιρεθούν, καθώς δεν αφορούν την αισθητική όψη του κτιρίου αλλά τη στατική του επάρκεια.

Το θέμα επανέρχεται μετά από καταγγελίες του ιδιοκτήτη του ισόγειου καταστήματος του οποίου την όψη διακοσμούν οι συγκεκριμένες φιγούρες, ο οποίος ζητά την οριστική απομάκρυνσή τους θέτοντας θέμα ασφάλειας πεζών και οχημάτων.

Είχε προηγηθεί καταγγελία του στη Διεύθυνση Πολεοδομίας, η οποία έκανε πριν λίγες ημέρες αυτοψία από την οποία προκύπτουν θέματα ρηγματώσεων και αποσάθρωσης σε στηθαία των εξωστών του κτιρίου (πτώση σοφάδων κ.α.), από πουθενά όμως δεν προκύπτει ζήτημα απομάκρυνσης των ανθρωπόμορφων κατασκευών. Για την ακρίβεια η έκθεση αυτοψίας της Πολεοδομίας που διενεργήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου, επισημαίνει:  

Α) Στη νότια όψη του κτιρίου επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου υπάρχει επικινδυνότητα από απόψεως δομικής και συγκεκριμένα έχουν ρηγματωθεί και αποσαθρωθεί τα στηθαία στις γωνίες των εξωστών στα σημεία στήριξης των κιγκλιδωμάτων (λόγω της οξείδωσης των μετάλλων) εκ των οποίων μερικά τμήματα αποκολλήθηκαν και έπεσαν (φωτογραφίες ΦΙ και Φ2), με αποτέλεσμα τον κίνδυνο και περαιτέρω πτώσης αποκολλημένων τμημάτων σκυροδέματος και επιχρισμάτων στους εξώστες των κάτω ορόφων στο πεζοδρόμιο και στον δρόμο.

Β) Στα στηθαία των εξωστών του κτιρίου επί της οδού Κολοκοτρώνη 72 διαπιστώθηκε η ύπαρξη ρωγμών στην τσιμεντένια κουπαστή σε επιχρίσματα καθώς και αποκόλληση επιχρισμάτων από τμήματα στηθαίων, με κίνδυνο την άμεση πτώση σοβάδων στον δρόμο και πρόκλησης ατυχημάτων (και ζημιών) σε πεζούς ή οχήματα.

Γ) Αποκολλήθηκε η επένδυση από μάρμαρο στην όψη του ισογείου γωνιακού καταστήματος.

Όσον αφορά στις όψεις και τα στηθαία του κτιρίου για την οριστική αποτροπή του κινδύνου και την αποκατάσταση των βλαβών λόγω της άμεσης επικείμενης πτώσης(επιχρισμάτων) πρέπει να απομακρυνθούν τα επιχρίσματα που έχουν αποκολληθεί και διαβρωθεί, στη συνέχεια να επισκευαστεί η όψη με τα κατάλληλα υλικά ώστε να μην αποσταθεροποιούνται και αποκολλούνται τα επιχρίσματα και να επισκευαστεί η επένδυση από μάρμαρο στην όψη του ισογείου γωνιακού καταστήματος». Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε η περίφραξη του κτιρίου, ως προσωρινό μέτρο ασφαλείας, και κοινοποιήθηκε η έκθεση της αυτοψίας στους ιδιοκτήτες της οικοδομής προκειμένου να εκτελέσουν τις απαιτούμενες εργασίες.

Η έκθεση προκάλεσε εκ νέου την αντίδραση του ιδιοκτήτη που προσπαθεί εδώ και χρόνια με έγγραφά του στις αρμόδιες υπηρεσίες να πείσει ότι τίθεται θέμα ασφάλειας και μάλιστα με αίτησή του, αποποιείται και των ευθυνών σε περίπτωση ατυχήματος. Ο καταγγέλλων, απευθυνόμενος ξανά στην «Ε», ισχυρίζεται ότι οι ανθρώπινες κατασκευές ύψους 6 μέτρων που κοσμούν την πρόσοψη του ακινήτου του, είναι αυθαίρετες κατασκευές και επικίνδυνες για τους πολίτες καθώς έχουν υποστεί ρωγμές και αποκολλήσεις.

Μάλιστα, προχωρά σε νέα καταγγελία προς τη διεύθυνση της Πολεοδομίας, ισχυριζόμενος ότι η έκθεση αυτοψίας είναι ελλιπής και προσχηματική και ζητά την καθαίρεση των ανθρωπόμορφων διακοσμητικών κατασκευών.

* Ο επιβλέπων μηχανικός της οικοδομής πάντως, σε δήλωσή του στην «Ε», αναφέρει ότι δεν θα πρέπει ούτε κατά διάνοια να περνά η σκέψη για απομάκρυνση των συγκεκριμένων κατασκευών, καθώς τίθεται θέμα αντοχής της οικοδομής. Επιβεβαιώνει δε ότι αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες της οικοδομής και στις συνελεύσεις τους κατά πλειοψηφία έχουν αποφασίσει τη μη απομάκρυνσή τους.

Ο καταγγέλλων, όμως, δεν αποδέχεται αυτή την άποψη και ισχυρίζεται ότι δεν έχουν καμία σχέση με τη στατική επάρκεια του κτιρίου.

ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass