ΟΔΗΓΗΘΗΚΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΜΙΚΤΟΥ ΟΡΚΩΤΟΥ ΕΦΕΤΕΙΟΥ

Στη φυλακή 44χρονος Λαρισαίος για παιδική πορνογραφία

*Καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια κάθειρξης και 50 χιλιάδες ευρώ χρηματική ποινή

Δημοσίευση: 23 Φεβ 2018 22:25

Ένας Λαρισαίος οδηγήθηκε στη φυλακή για υπόθεση παιδικής πορνογραφίας με απόφαση δικαστηρίου της πόλης.

Πρόκειται για 44χρονο, ο οποίος καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 5 ετών ενώ επιπρόσθετα του επιβλήθηκε και χρηματική ποινή ύψους 50 χιλιάδων ευρώ από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας.

Η υπόθεση σύμφωνα με το δικαστήριο ξεκινάει το καλοκαίρι του 2010 και κρατάει περίπου ένα χρόνο. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος ο Λαρισαίος «κατεβάζει» υλικό παιδικής πορνογραφίας μέσω ενός ειδικού προγράμματος. Όμως τα «ίχνη» του αντιλαμβάνεται άνθρωπος του τμήματος δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος και αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση μέχρι τη σύλληψή του.

Ο αστυνομικός που ασχολήθηκε με την υπόθεση είχε καταθέσει από το πρώτο κιόλας δικαστήριο μεταξύ άλλων πως «ο χρήστης αφήνει ένας ίχνος, ένα στοιχείο, ότι έχει κατεβάσει βίντεο και εικόνες παιδικής πορνογραφίας».

Εξήγησε πως η έρευνα έγινε αρχικά μέσω υπολογιστή και μετά πήγαν στο σπίτι του κατηγορούμενου. Μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο κατέβηκαν τα αρχεία αυτά λέγοντας πως «είναι ένα πολύ διαδεδομένο πρωτόκολλο κατεβάσματος και διαμοιρασμού αρχείων όπως ταινίες, βίντεο, μουσική. Η αναζήτηση των αρχείων γίνεται βάσει ονόματος», εξήγησε τονίζοντας πως υπάρχει ενδεχόμενο να κατέβει με ένα άσχετο όνομα αρχείο παιδικής πορνογραφίας. Πρόσθεσε επίσης πως «το σύστημα κόβει την ταχύτητα εάν δεν γίνει διαμοιρασμός».

Ο κατηγορούμενος, τόσο μέσω της απολογίας όσο και μέσω των αυτοτελών ισχυρισμών του ανέφερε μεταξύ άλλων πως «μέχρι να κατέβει το υλικό στον υπολογιστή μου εγώ δεν έχω καμία πρόσβαση σε αυτό. Με άλλα λόγια υπάρχει εμπόδιο ανυπέρβλητο που καθιστά αδύνατο τον έλεγχο του υλικού από μένα. Ο έλεγχος μπορεί να γίνει μόνο εφόσον το υλικό αυτό αποθηκευθεί στον υπολογιστή» για να καταλήξει πως ήταν αδύνατο να διαπιστώσει την ύπαρξή τους. «Μόλις όμως διαπίστωσα και μάλιστα τελείως συμπτωματικά το περιεχόμενο κάποιων από τα αρχεία αυτά, αμέσως τα διέγραψα».

Η υπεράσπιση ανέφερε επικαλούμενη επίσημες πηγές, πως το πρόγραμμα που χρησιμοποίησε ο κατηγορούμενος, τον χρησιμοποιούν 500 εκατομμύρια υπολογιστές σε όλον τον κόσμο.

Ο εισαγγελέας της έδρας, προϊστάμενος της εισαγγελίας εφετών κ. Σταμάτης Δασκαλόπουλος πρότεινε την ενοχή του κατηγορουμένου για το κακούργημα. Με την αγόρευσή του απέδειξε πως ο κατηγορούμενος ανίχνευε, εντόπιζε και αποθήκευε, επανειλημμένα σε δύο σκληρούς δίσκους, υλικό παιδικής πορνογραφίας το οποίο διέθετε και σε τρίτους. Εν συνεχεία πρότεινε να μην αναγνωριστούν ελαφρυντικά διότι πριν γίνει πράξη ο άνδρας προετοίμαζε την υποδομή για την αναζήτηση και ανεύρεση του υλικού αυτού.

Ο Λαρισαίος κρίθηκε ομόφωνα ένοχος, για την πράξη της κατοχής υλικού παιδικής πορνογραφίας δια συστήματος ηλεκτρονικού υπολογιστή και με τη χρήση διαδικτύου η παραγωγή του οποίου συνδέεται με τη χρήση ανηλίκων που δεν έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους. Κατά πλειοψηφία (4-3) δεν του αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά.

Καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης πέντε ετών και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ. Παράλληλα του στερήθηκαν τα πολιτικά δικαιώματα για τα επόμενα τρία χρόνια.

Στο πρώτο δικαστήριο είχε καταδικαστεί αλλά η έφεση είχε αναστέλλουσα δύναμη, άρα μέχρι να εκδικαστεί ήταν ελεύθερος, ωστόσο με την απόφαση του ΜΟΕ χάνει την ελευθερία του.

Κ.ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass