ΟΤΑΝ ΕΝΑ ΟΝΟΜΑ ΚΡΥΒΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΠΟΛΥΔΙΑΣΤΑΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ιπποκράτη εσύ σούπερ σταρ…

• To «Brand name» του πατέρα της σύγχρονης ιατρικής και ο αγώνας δρόμου της Λάρισας

Δημοσίευση: 17 Μαρ 2018 22:22

Μπορεί ο Ιπποκράτης να φέρει κόσμο στη Λάρισα; Μπορεί ο πατέρας της ιατρικής δυόμισι χιλιάδες χρόνια μετά τον θάνατό του να ασκήσει επιρροή στα δρώμενα της πόλης;

Μπορεί να θυσιάσει κάποιος πολίτης από το εξωτερικό χρήματα και χρόνο για να ταξιδέψει στη Λάρισα για να τρέξει σε έναν αγώνα που από πίσω του κρύβεται η σπουδαία ιστορία του αρχαίου αυτού άνδρα;
Η απάντηση σε όλα τα παραπάνω είναι ένα μεγάλο «ναι» και ανάλογα παραδείγματα από όλο τον κόσμο ανέλυσαν σε ημερίδα που έγινε χθες το βράδυ στο «Χατζηγιάννειο», τρεις εξαιρετικοί ομιλητές, που κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού.
Κατά τη διάρκειά της εκδήλωσης, που διοργάνωσαν ο Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων, «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» και ο Δήμος Λαρισαίων, παρουσιάστηκαν στοιχεία από το έργο του Ιπποκράτη τα οποία αναφέρονται στην ευεργετική επίδραση της άσκησης του σώματος στην υγεία και στη σημασία της ισορροπίας ανάμεσα στη διατροφή και την άσκηση.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις επώνυμες αθλητικές διοργανώσεις, ένας τομέας που αναπτύσσεται εν μέσω κρίσης και εν κατακλείδι παρουσιάστηκαν αποτελέσματα έρευνας αλλά και διερεύνησης παραγόντων που επηρεάζουν και συμβάλλουν στην τοπική ανάπτυξη μέσα από τον «Ιπποκράτειο αγώνα δρόμου» που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Λάρισα.
Την αρχή έκανε ο κ. Ρίζος Χαλιαμπάλιας που είναι πρόεδρος του Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα». Μίλησε για το έργο του Ιπποκράτη κάνοντας μια αφήγηση για την άσκηση του σώματος. Είπε μεταξύ άλλων πως «με το όνομα του Ιπποκράτη, έχουν φθάσει σε εμάς περίπου 60 έργα γραμμένα στην Ιωνική διάλεκτο. Τα έργα αυτά αποτελούν το Ιπποκρατικό Σώμα ή Ιπποκρατική Συλλογή, γνωστή και ως Corpus Hippocraticus. Σε αρκετά από τα βιβλία της Ιπποκρατικής Συλλογής γίνεται αναφορά στη σημασία της άσκησης του σώματος. O Ιπποκράτης θεωρούσε ότι η γυμναστική μπορεί να συνεισφέρει στη διατήρηση της υγείας και στην ευεξία του ανθρώπου. Συνιστούσε να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στη διατροφή και την άσκηση. Διέκρινε κατηγορίες ασκήσεων και αναφερόταν στους αγώνες δρόμου, τις ιπποδρομίες, την πάλη και σε άλλα αθλήματα. Πολύ σημαντικό θεωρούσε το περπάτημα και τα οφέλη του. Η φράση «Walking is man’s best medicine» (δηλαδή το περπάτημα είναι το καλύτερο γιατρικό του ανθρώπου) είναι παγκόσμια γνωστή».  
Εν συνεχεία τον λόγο πήρε ο κ. Κωνσταντίνος Αλεξανδρής, καθηγητής, Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εκείνος στάθηκε στον οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό αντίκτυπο των επώνυμων αθλητικών διοργανώσεων μικρής κλίμακας ως «μια Ανεξερεύνητη Ευκαιρία στην Ελλάδα της Οικονομικής Κρίσης». Είπε μεταξύ άλλων πως «Οι επώνυμες αθλητικές διοργανώσεις μικρής κλίμακας είναι ένας τομέας της αθλητικής αγοράς που αναπτύσσεται ταχύτατα μέσα στην οικονομική κρίση. Τοπικές και διεθνείς έρευνες έχουν δείξει ότι οι διοργανώσεις αυτές μπορούν να έχουν πολλαπλά οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες. Καθώς η «επωνυμία» είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες επιτυχίας των διοργανώσεων αυτών, προσφέρεται μια μοναδική ευκαιρία στην Ελλάδα (και τη Λάρισα) να συνδεθούν οι διοργανώσεις αυτές με ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία προκειμένου να αποκτήσουν αναγνωρισιμότητα και να προσελκύσουν συμμετέχοντες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στην παρουσίαση, θα συζητηθούν μια σειρά από παραδείγματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό προκειμένου να κατανοηθεί πώς η ιστορία και ο πολιτισμός μπορεί να συνδεθεί με τις διοργανώσεις αυτές προς όφελος της τοπικής τουριστικής ανάπτυξης».
Εν τέλει ο πρόεδρος του Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων Λάρισας, υπ. διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Αποστόλης Γούλας, μίλησε για το νέο μοντέλο ανάπτυξης αναφερόμενος στην περίπτωση του Ιπποκράτειου Αγώνα Δρόμου στη Λάρισα
«Για τις ανάγκες της παρούσας έρευνας, αλλά και της διερεύνησης των παραγόντων εκείνων που επηρεάζουν και συμβάλλουν στην τοπική ανάπτυξη μέσα από τους αγώνες δρόμου, πραγματοποιήθηκε μελέτη σε αθλητές που έλαβαν μέρος στον «Ιπποκράτειο» αγώνα δρόμου ο οποίος πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην πόλη της Λάρισας. Συγκεκριμένα, μοιράστηκαν ερωτηματολόγια στους αθλητές και, στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες στατιστικές τεχνικές, η ερευνητική ομάδα κατέληξε σε κρίσιμα συμπεράσματα σχετικά με την επίδραση που έχει η συγκεκριμένη αθλητική διοργάνωση στην τοπική οικονομία και στον τουρισμό της πόλης της Λάρισας αλλά και της ευρύτερης περιοχής».
Την εκδήλωση χαιρέτισε για λογαριασμό της Περιφέρειας ο αντιπεριφερειάρχης κ. Απόστολος Μπέμπης, ενώ συντόνισε ο δημοσιογράφος και διευθυντής του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας κ. Γιώργος Τράντας.
Κ. ΓΚΙΑΣΤΑΣ

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
Ο «μαγνήτης» της Λάρισας
• Από πού έρχονται για να τρέξουν

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές για τον Ιπποκράτειο Αγώνα Δρόμου, όπως ανέλυσε συγκεκριμένα ο πρόεδρος των Μαραθωνοδρόμων Λάρισας κ. Γούλας, ένα μεγάλο ποσοστό των αθλητών που συμμετέχουν στον αγώνα έρχεται στην πόλη της Λάρισας από διάφορες περιοχές της χώρας μας, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Κοζάνη, τα Γιαννιτσά, τα Γιάννενα, η Λαμία, η Κατερίνη, η Ξάνθη, από τις πόλεις της Θεσσαλίας και αλλού. Αυτοί οι αθλητές, σύμφωνα με τη μελέτη, σε μεγάλο ποσοστό διανυκτερεύουν στην πόλη της Λάρισας (σε ξενοδοχεία ή σε συγγενείς), ενώ κάθε αθλητής ο οποίος έρχεται στη Λάρισα για να τρέξει στον Ιπποκράτειο Αγώνα Δρόμου, φέρνει μαζί του τουλάχιστον ένα συνοδό. Έτσι λοιπόν, για το Σαββατοκύριακο του Μαΐου, που διοργανώνεται κάθε χρόνο ο Ιπποκράτειος Αγώνας Δρόμου, σύμφωνα με τον κ. Γούλα «το ποσοστό επισκεψιμότητας για την πόλη της Λάρισας εμφανίζεται αυξημένο, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε χρηματικές εισροές, αφού όλοι αυτοί οι επισκέπτες πέραν του ύπνου, θα ξοδέψουν χρήματα και για τη διατροφή τους αλλά και τη διασκέδασή τους. Παράλληλα, οι τοπικές αλλά και οι διεθνείς επιχειρήσεις προβάλλονται άμεσα και διαφημίζονται μέσω σύγχρονων μεθόδων marketing, όπως η ηλεκτρονική διαφήμιση σε ιστοσελίδες και social media, αλλά και με τη δωρεάν διάθεση τοπικών προϊόντων».
Επιπλέον, πρόσθεσε πως καθοριστική υπήρξε και η συμβολή του Ιπποκράτειου Αγώνα Δρόμου στην κοινοποίηση της σύνδεσης της πόλης της Λάρισας με τον Ιπποκράτη, κάτι το οποίο ξεκίνησε σχεδόν μια δεκαετία πριν με τις πρώτες διοργανώσεις του αγώνα από το Σύλλογο Μαραθωνοδρόμων Νομού Λάρισας.
«Γίνεται κατανοητό ότι η οικονομική συμβολή του αγώνα στην τοπική οικονομία της πόλης είναι σημαντική και ουσιαστική. Αλλά μέσα από τη συγκεκριμένη έρευνα η οποία παρουσιάστηκε στο διεθνές συνέδριο Changing Cities III, αναδεικνύει και τις κοινωνικές προεκτάσεις αλλά και τη σημασία του συγκεκριμένου αθλητικού γεγονότος για την τοπική κοινωνία της Λάρισας» κατέληξε.
Κλείνοντας, αξίζει να σημειωθεί ότι η τοπική κοινωνία έχει αναγνωρίσει την προσφορά του συγκεκριμένου αθλητικού γεγονότος στη διάδοση της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης και την ανάδειξη των φυσικών τοπίων αυτής. Επιπλέον, οι τοπικές επιχειρήσεις, όπως αυτές της εστίασης, είναι από τους πρώτους που έχουν αντιληφθεί στην πράξη τα οικονομικά οφέλη τέτοιων γεγονότων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass