ΘΑ ΧΟΡΟΣΤΑΤΗΣΕΙ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ

Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Αγιάς

Δημοσίευση: 21 Απρ 2018 22:47

Γιορτάζει και πανηγυρίζει μεθαύριο Δευτέρα 23 Απριλίου στην Αγιά ο ενοριακός Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου, όπου το πρωί, στις 7, θα τελεσθούν ο όρθρος και η πανηγυρική θεία λειτουργία μετά θείου κηρύγματος.

Αύριο το απόγευμα, Κυριακής, στις 7, θα ψαλεί ο μέγας αρχιερατικός πανηγυρικός εσπερινός μετά αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος χοροστατούντος του σεβασμιότατου μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου.
 Πρόκειται για έναν από τους ωραιότερους και πιο παλιούς ναούς της Αγιάς ευρισκόμενος στα βορειοανατολικά της κωμόπολης. Είναι τρίκλιτη ξυλοστέγη βασιλική, τα κλίτη της οποίας χωρίζονται με ξύλινους κίονες που σχηματίζουν τοξοστοιχίες. Ο ναός είναι κατάγραφος από τοιχογραφίες που ανάγονται στο πρώτο μισό του 18ου αιώνα.  Στη νοτιοανατολική γωνία του ναού έχει προσκολληθεί ένα παρεκκλήσιο, που είναι αφιερωμένο στη μνήμη των Αγίων Αναργύρων. Και τα δύο αυτά κτίσματα ανήκουν στον 18ο αιώνα, όπως χρονολογούνται από τις σωζόμενες μέχρι σήμερα επιγραφές.
Ο κυρίως ναός του Αγίου Γεωργίου ιστορίθη το έτος 1749, εποχή που συμπίπτει με τη μεγάλη οικονομική ανάπτυξη της κωμόπολης και οχτώ χρόνια από την ανύψωση της επισκοπής Δημητριάδος σε Αρχιεπισκοπή (1757), ενώ το παρεκκλήσι ιστορίθη το 1706 ή 1709. Έχουμε δηλαδή μία διαφορά σαράντα τριών χρόνων μεταξύ των δύο ιστορήσεων. Η επιγραφή, όμως, του κυρίως ναού αναφέρει ότι «ανεγέρθη εκ βάθρων» το 1749. Ίσως, λοιπόν, το παρεκκλήσι προϋπήρξε του κυρίως ναού ή το «ανεγέρθη εκ βάθρων» σημαίνει μια νεότερη επισκευή ή επέκταση ενός άλλου ναού, μικρότερου του σημερινού. Τούτο, όμως, δεν είναι δυνατό να αποδειχθεί. Παρόλα αυτά, μορφολογικά στοιχεία της όλης κατασκευής αποδεικνύουν την ύπαρξη ναϊδρίου κατά τη βυζαντινή εποχή,13ος αιώνας, που ενσωματώθηκε στον μεγάλο ναό του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος κατασκευάστηκε τον 18ο αιώνα.
Στην ενορία του Αγίου Γεωργίου, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Αγιά, ανήκουν επίσης ο ναός του Αγίου Νικολάου του Νέου του εν Βουναίνοις (Κερασάς), μητροπολιτικός της περιοχής ως το 1870, η Ιερά Μονή των Αγίων Αποστόλων, η Ιερά Μονή Αναλήψεως, ο ναός του Αγίου Νικολάου, γνωστός κι ως Κοινόβιο, ο ναός της Αγίας Παρασκευής, η Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδας και ο ναός των Αγίων Θεοδώρων.

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass