Λαμπρές εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου

* Φιλανθρωπικός αγώνας δρόμου και ιππικοί αγώνες σε Λάρισα και Δήμο Τεμπών

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια θα γιορταστεί σήμερα στη Λάρισα και σε πολλά χωριά του νομού η μνήμη του Αγίου Γεωργίου. Στη Λάρισα τα «Αη Γιωργίτικα 2018» που ξεκίνησαν από την περασμένη Πέμπτη στη συνοικία Αγίου Γεωργίου της οδού Βόλου, στο πλαίσιο εορτασμού και υποδοχής του ιερού λειψάνου του ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου και Θαυματουργού συνεχίζονται σήμερα και αύριο Τρίτη.

Χθες Κυριακή, το πρόγραμμα πέρα από την πανηγυρική θεία λειτουργία περιελάμβανε και φιλανθρωπικό αγώνα δρόμου (φωτ.) μικρό (2,5χλμ) και μεγάλο (10χλμ.) με τη συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αγ. Γεώργιος» και την «Ενοριακή Συντροφιά». Το μεσημέρι έγινε η απονομή των επάθλων στους συμμετέχοντες και το απόγευμα εψάλη μέγας πανηγυρικός εσπερινός και η Ακολουθία της Λιτής με Αρτοκλασία.

Σήμερα Δευτέρα, ανήμερα της γιορτής από τις 7 το πρωί θα ψαλεί ο όρθρος και πανηγυρική θεία λειτουργία της εορτής. Στις 5 μ.μ. θα τελεστεί η ακολουθία ιερού ευχελαίου, ακολούθως η ιερή ακολουθία του εσπερινού, στη συνέχεια Ιερά Παράκληση του Αγίου και τέλος θα γίνει λιτάνευση του Ιερού Λειψάνου με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου Λαρίσης. Στις 9 μ.μ. θα τελεστεί η ακολουθία του ιερού υψώματος και θα κλείσει η ημέρα με παραδοσιακούς χορούς από τα μέλη της Ενοριακής Συντροφιάς του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου Λαρίσης. Τα «Αη Γιωργίτικα» ολοκληρώνονται αύριο Τρίτη με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει όρθρο στις 7 το πρωί και θεία λειτουργία, τους Χαιρετισμούς του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου στις 11.30 το πρωί, εσπερινό στις 6 το απόγευμα και στις 7μ.μ. μικρή λιτάνευση του Ιερού Λεψάνου.

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΙΛΕΛΕΡ

Για την εορτή του Αγίου Γεωργίου πανηγυρίζουν οι εκκλησίες σε Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Κιλελέρ. Στον Άγιο Γεώργιο, στα Νάματα, στη Νίκαια, στο Κιλελέρ, στη Νέα Λεύκη, στο Σοφό, στο Μοσχοχώρι σήμερα ανήμερα της εορτής του Αγίου Γεωργίου σε όλες τις εκκλησίες στις 7:30 το πρωί θα ψαλεί ο Όρθρος και στη συνέχεια Θεία Λειτουργία με περιφορά της εικόνας του Αγίου. Στη Νίκαια θα επιδοθεί το βραβείο του κληροδοτήματος Ιωάννη και Ρωξάνης Παπαγιαννοπούλου, και στην πλατεία στις 11:30 θα εμφανιστεί η χορωδία παραδοσιακής μουσικής του ΟΠΑΠ Δήμου Κιλελέρ με τη χορωδία του Μικρασιατικού Συλλόγου Βουναίνων «Η καθ’ ημάς Ανατολή» υπό τη διεύθυνση του Αν. Μαρέτη. Στη συνέχεια παραδοσιακοί χοροί από το παιδικό τμήμα του χορευτικού ομίλου Νίκαιας, αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου του μαντηλιού με αγώνες δρόμου 100 μέτρων για παιδιά ηλικίας 7-9 ετών και 1000 μέτρων στον οποίο θα συμμετάσχουν μαθητές και μαθήτριες ηλικίας 10 έως 17 ετών, και βράβευση αθλητών του σωματείου βαρέων αθλημάτων Νίκαιας «Ο Αντύπας». Στο Κιλελέρ μετά το πέρας των θρησκευτικών εκδηλώσεων θα μοιραστεί φαγητό και θα εμφανιστούν χορευτικά συγκροτήματα. Στη Νίκαια η περιφορά της εικόνας θα γίνει συνοδεία της φιλαρμονικής ορχήστρας του Δήμου.

ΣΤΗ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ

Με λαμπρότητα εορτάζεται η μνήμη του Αγίου Γεωργίου με Ιερές Ακολουθίες στον εορτάζοντα ναό της Γιάννουλης και με διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, που ξεκίνησαν από την περασμένη Παρασκευή.

Αναλυτικότερα σήμερα Δευτέρα 23 Απριλίου, ημέρα μνήμης του Αγίου, από 7:30 έως 10:30 το πρωί, θα τελεστεί ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία με Αρτοκλασία, θείο Κήρυγμα και το Ύψωμα του Αγίου. Αμέσως μετά στο προαύλειο χώρο του Ναού θα λάβουν χώρα παραδοσιακοί χοροί από τον Μορφωτικό Σύλλογο Γιάννουλης. Το απόγευμα, στις 7:30, θα τελεστεί η Παράκληση του Αγίου Γεωργίου και εν συνεχεία η Μεγάλη Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος και του Λειψάνου του Αγίου με την συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Λαρισαίων και του Μορφωτικού Συλλόγου Γιάννουλης με παραδοσιακές ενδυμασίες.

ΣΤΗ ΜΑΓΟΥΛΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Πανηγυρίζει σήμερα ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Μαγούλας Ελασσόνας. Το πρωί θα τελεστεί Θεία Λειτουργία παρουσία των αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μετά το πέρας της Λειτουργίας θα προσφερθεί, όπως ορίζει το έθιμο, ψωμί, τυρί και κρασί προς τιμήν του Αγίου. Στη συνέχεια, θα χορέψουν τραγουδώντας οι γυναίκες του χωριού πασχαλινά παραδοσιακά τραγούδια και θα τις διαδεχθούν τα παιδιά του συλλόγου "ΜΕΣ ΜΑΓΟΥΛΑΣ".

ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΚΑΣΤΡΟ

Εορτάζει ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου στον οικισμό Κάστρο (αλήφακα). Σήμερα, το πρωί, θα τελεστεί όρθρος, πανηγυρική θεία λειτουργία και η αρτοκλασία.

ΚΑΒΑΛΑΡΗΔΕΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΕΜΠΩΝ

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Συνεχίζονται και ολοκληρώνονται σήμερα Δευτέρα ανήμερα της γιορτής σε πολλούς φερώνυμους ιερούς ναούς προς τιμή του Αγίου Γεωργίου σε πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά των Δήμων Τυρνάβου και Τεμπών αλλά και στη Γιάννουλη. Σε ορισμένες περιοχές κυριαρχούν οι εκδηλώσεις και των τοπικών Ιππικών Ομίλων όπου καβαλάρηδες μεταφέρουν την εικόνα του προστάτη του Αγίου Γεωργίου.

ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ

Τη μνήμη του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου τιμά ο Τύρναβος και ο ενοριακός ιερός ναός του Αγίου Γεωργίου .

Χθες Κυριακή 22 Απριλίου στις 7 το απόγευμα τελέστηκε μέγας πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία και θείο κήρυγμα, προεξάρχοντος του αρχιερατικού επιτρόπου Τυρνάβου αρχιμανδρίτη π. Αχιλλίου Τσούτσουρα. Στη συνέχεια έγινε η λιτανεία της ιεράς εικόνας στους γύρω δρόμους από το ναό συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Τυρνάβου υπό τη διεύθυνση του κ. Θέμη Σαμαντζή.

Σήμερα, ανήμερα της γιορτής Δευτέρα 23 Απριλίου το πρωί θα τελεστεί ο Όρθρος και η πανηγυρική Θεία λειτουργία με αρτοκλασία και Θείο κήρυγμα. Στη συνέχεια ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τυρνάβου θα παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς.

Το απόγευμα στις 6 θα τελεστεί ο μεθεόρτιος Εσπερινός.

Σε όλες τις λατρευτικές εκδηλώσεις θα εκτεθεί σε προσκύνημα τεμάχιο ιερού λειψάνου του Αγίου Γεωργίου προς ευλογία των πιστών.

Ο προϊστάμενος του ναού αρχιμανδρίτης π. Ιάκωβος Καλκούλης και το εκκλησιαστικό συμβούλιο του ενοριακού καλούν τους πιστούς να συμμετέχουν στις θρησκευτικές εκδηλώσεις.

ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΕΤΟ

Τον πολιούχο του Άγιο Γεώργιο τιμά και ο Πυργετός με πλούσιες θρησκευτικές εκδηλώσεις. Χθες Κυριακή, στις 6 το απόγευμα στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Πυργετού θα τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός και στη συνέχεια περιφορά της εικόνας του Αγίου με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Τεμπών, αρτοκλασία και Θείο κήρυγμα, στην πλατεία της κωμόπολης.

Επίσης σήμερα ανήμερα της γιορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία λειτουργία με αρτοκλασία στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό.

ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΝΟΥΣ

Τον πολιούχο τους Άγιο Γεώργιο τιμούν και οι Γόννοι με θρησκευτικές και άλλες εκδηλώσεις. Χθες Κυριακή στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία και Θείο κήρυγμα.

Σήμερα Δευτέρα ανήμερα της γιορτής μετά τη θεία λειτουργία θα γίνει περιφορά της εικόνας του Αγίου με τη συνοδεία καβαλάρηδων με τα άλογά τους από τον Σύλλογο Αραβανίτικων Αλόγων Γόννων «Ο Άγιος Γεώργιος».

Μετά την περιφορά της εικόνας και την ολοκλήρωση των θρησκευτικών εκδηλώσεων στην πλατεία των Γόννων θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με την ορχήστρα του Βαγγέλη Πέγιου. Θα χορέψουν τα παιδικά συγκροτήματα του Μορφωτικού Συλλόγου – Λαογραφικού Μουσείου Γόννων.

ΣΤΟ ΜΑΚΡΥΧΩΡΙ

Οι φετινές εκδηλώσεις για τον Άγιο Γεώργιο, μετά από συνεννόηση του Ιππικού Ομίλου με την τοπική εκκλησία θα πραγματοποιηθούν οι εξής εκδηλώσεις:

Αναλυτικότερα σήμερα Δευτέρα 23 Απριλίου, ανήμερα της γιορτής στις 7.30 το πρωί στο εξωκλήσι του Αγίου θα τελεστεί πανηγυρική Θεία λειτουργία. Στη συνέχεια πομπή από καβαλάρηδες με τα άλογά τους θα μεταφέρει την εικόνα του Αγίου Γεωργίου στην κεντρική πλατεία του Μακρυχωρίου όπου θα γίνει η λιτάνευσή της στους κεντρικούς δρόμους του χωριού. Στην πομπή θα συμμετέχουν και η ορχήστρα των Χάλκινων της Κοζάνης. Μετά την ολοκλήρωση των θρησκευτικών εκδηλώσεις θα ακολουθήσει γλέντι στην κεντρική πλατεία του Μακρυχωρίου «Ζήση Λιούπα».

*Τέλος στη γραφική Λυγαριά Τυρνάβου με τους λιγοστούς κατοίκους τιμάται ο πολιούχος του οικισμού Αγιος Γεώργιος παρουσία πολλών απόδημων. Σήμερα Δευτέρα το πρωί θα τελεστεί πανηγυρική Θεία λειτουργία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass