ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

Αγγίζοντας μετεωρίτες στη Λάρισα...

* Δεκάδες πολίτες είχαν την ευκαιρία να πιάσουν πετρώματα ηλικίας 4.5 δισ. ετών!

Δημοσίευση: 24 Απρ 2018 22:08

Ο τίτλος του ρεπορτάζ μπορεί να αγγίζει τα όρια του «σουρεάλ», όμως αποτυπώνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, τη χθεσινοβραδινή εκδήλωση με την οποία άνοιξε η αυλαία της Εβδομάδας Αστρονομίας.

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου εκτέθηκε μέρος της συλλογής μετεωριτών του Τάκη Θεοδοσίου, που χαρακτηρίζεται ως ειδικός του είδους. Είναι μέλος του ΔΣ του διεθνούς οργανισμού για τη μελέτη και αναζήτηση μετεωριτών (IMCA) και συντονιστής για την Ελλάδα των εκδηλώσεων της Ημέρας Αστεροειδών. Ο πιο ξεχωριστός «τίτλος» του, βέβαια, είναι αυτός του «κυνηγού μετεωριτών» για τους οποίους μίλησε σε αρκετούς Λαρισαίους.

Κάποιοι βέβαια δεν έμειναν μόνο στο άκουσμα της ιστορίας των διαστημικών λίθων ηλικίας δισεκατομμυρίων ετών που ξεκινούν το ταξίδι τους από κάποιο πλανήτη ή αστεροειδή και προσγειώνονται στην επιφάνεια της Γης. Τους άγγιξαν κιόλας…

«Είναι κοινός χονδρίτης» εξηγούσε ταυτόχρονα στην «Ε» ο κ. Τάκης Θεοδοσίου αναφερόμενος σ’ ένα από τα πετρώματα που έφερε μαζί του.

«Είναι το υλικό από το οποίο έγιναν όλοι οι βραχώδεις πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα. Είναι ηλικίας 4,5 δισ. ετών αλλά αν και ονομάζεται έτσι είναι οι εκ των πιο σπάνιων μετεωριτών στο διάστημα. Την ίδια ώρα όμως είναι αυτοί που πέφτουν συχνότερα στη Γη, γι’ άλλους λόγους…» εξηγεί και προσθέτει πως «είναι τα πρώτα κρυσταλλικά σφαιρίδια ύλης που έχουν σχηματιστεί μέσα στο ηλιακό μας σύστημα».

Εντυπωσιακό πέτρωμα στο άγγιγμά του. Εξίσου όμως εντυπωσιακές και οι πληροφορίες που μοιράστηκε με τους επισκέπτες.

Εξήγησε τι είναι μετεωρίτης και τι αστεροειδής. Ανέλυσε από πού προέρχονται, τι ιστορία έχουν και τι μας «λένε» για τη δημιουργία της ύλης και του ηλιακού μας συστήματος. Μίλησε για τις πληροφορίες που μάς δίνουν ακόμα και για μας τους ίδιους, τους ανθρώπους. Τόνισε πως μας «μιλούν» για τη ζωή στη γη αλλά και για τη ζωή στο ηλιακό μας σύστημα, ίσως και αλλού στον Γαλαξία. Αναφέρθηκε στο τι μπορούν να προκαλέσουν οι πτώσεις τέτοιων αντικειμένων στον πλανήτη μας και τι επιστημονικές πληροφορίες μεταφέρουν αυτά τα πετρώματα.

«Χάρη σε αυτά τα πετρώματα έχουμε στοιχειοθετήσει τη θεωρία της πανσπερμίας σε καθαρά επιστημονικό επίπεδο με απτές αποδείξεις» έλεγε χαρακτηριστικά, κάνοντας με το «καλησπέρα» πράξη τον στόχο αυτών των εκδηλώσεων που είναι «να δοθεί η ευκαιρία στους πολίτες, και κυρίως στα παιδιά, να γνωρίσουν την επιστήμη της αστρονομίας, να αποκτήσουν πρόσβαση σε γνώσεις σχετικές με τα ουράνια σώματα και να θαυμάσουν τον Ήλιο, τη Σελήνη, τους πλανήτες και άλλα ουράνια σώματα μέσα από τηλεσκόπια».

Την εβδομάδα αστρονομίας διοργανώνουν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών, το Δημοτικό Αστεροσκοπείο Λάρισας, το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών ν. Λάρισας και η ΚοινΣΕπ “Έναστρον”.

Ο εκπρόσωπος της τελευταίας μάλιστα, κ. Γιώργος Μπιρσιάνης, μιλώντας στην «Ε» ανέφερε πως «Το γεγονός πως έχουμε μια δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την εκδήλωση είναι πως υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον. Έχουμε και την εμπειρία από το σχολείο αστρονομίας που διαφημίστηκε έντονα η εκδήλωση. Υπάρχει μεγαλύτερη προσέλευση και το πρόγραμμα είναι ακόμα πιο πλούσιο» υπογράμμισε.

Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στους χώρους του Γαλλικού Ινστιτούτου, στον Μύλο του Παππά, στην πλατεία Ταχυδρομείου και στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο.

Του Κώστα Γκιάστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass