Της Ανατολής τα κάγκελα

* Για ασφάλεια, αλλά και αρχιτεκτονική παράδοση, λένε Αχ. Καραφέριας και Ρ. Σουλιώτης

Δημοσίευση: 21 Μαϊ 2018 22:30

Περιδιαβαίνοντας κάποιος στα ανηφορικά δρομάκια της Ανατολής του Δήμου Αγιάς παρατηρεί την αρχιτεκτονική των σπιτιών, των νέων αλλά και των παλιών.

Το μάτι του επισκέπτη τραβούν τα παραθυρόφυλλα και η προφύλαξή τους με σιδεριές. Κάποιοι κάνουν λόγο για ασφάλεια, άλλοι για αρχιτεκτονική ετών. Πάντοτε υπάρχει ένας λόγος που κατασκευάζονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο οι κατοικίες των ανθρώπων. Είτε προσαρμόζονται στις καιρικές συνθήκες της περιοχής, είτε αναζητούν προφυλάξεις αν είναι απομακρυσμένες πάνω στα βουνά και μακριά από την πόλη. «Είναι η αρχιτεκτονική του χωριού τέτοια. Δεν τοποθετήθηκαν τώρα οι σιδεριές στα παράθυρα, χρόνια υπήρχαν», αναφέρει ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ανατολής Αχιλλέας Καραφέριας. Στις πιο καινούργιες κατοικίες τοποθετούνται καλαίσθητα κάγκελα.

Η Ανατολή είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές του Κισσάβου και μπροστά της απλώνεται ο θεσσαλικός κάμπος, η κοιλάδα του Δώτιου Πεδίου, η Αγιά με τα χωριά της, το Μαυροβούνι, το γαλάζιο του Αιγαίου. Ο δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αγιάς αλλά και πολιτικός μηχανικός Ρούλης Σουλιώτης εξηγεί ότι «στα ορεινά χωριά από παλιά τοποθετούσαν σίδερα στα παράθυρα των σπιτιών για λόγους ασφάλειας. Συνήθως τα έβαζαν στα παράθυρα που βρίσκονταν στο ισόγειο, άλλοι πάλι που είχαν την οικονομική δυνατότητα τοποθετούσαν και στα παράθυρα του πάνω ορόφου. Έτσι, αυτό το βλέπουμε και τώρα, για να προφυλάξουν τις ιδιοκτησίες τους οι άνθρωποι από τους διαρρήκτες τοποθετούν κάγκελα στα παράθυρα των σπιτιών».

Στα ορεινά χωριά όπως είναι και η Ανατολή του Δήμου Αγιάς οι κλοπές σύμφωνα και με τον πρόεδρο της κοινότητας είναι περιορισμένες ακόμα και σήμερα. «Δεν έχουμε περιπτώσεις διαρρήξεων των σπιτιών. Δεν ανοίγουν σπίτια. Το μόνο που είχαμε ήταν να ανοίξουν καμιά αποθήκη για να πάρουν εργαλεία για τα χωράφια ή καμιά αυλή για να κλέψουν μεταλλικά αντικείμενα για τον χαλκό τους».

Της Ζωής Παρμάκη

Φωτ. Βασίλης Ντάμπλης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass