Υποψήφιο για το φετινό βραβείο Pompidou

ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΟΚΑΝΑ ΛΑΡΙΣΑΣ * ΕΥΧΕΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ

Δημοσίευση: 25 Μαϊ 2018 22:00

Υποψήφιο για το φετινό ευρωπαϊκό βραβείο Πρόληψης Ναρκωτικών Pompidou, που απονέμει το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι το Εργαστήριο Ζωής του ΟΚΑΝΑ Λάρισας. Την υποψηφιότητα, που θα κατατεθεί επίσημα στις 31 Μαΐου, ανακοίνωσε επίσημα χθες η πρόεδρος κα Ευαγγελία Λιακούλη στο διατηρητέο κτίριο της οδού Μανωλάκη δίνοντας το στίγμα της υποψηφιότητας αλλά και την καινοτομία των δράσεων με ένα βίντεο πεντάλεπτης διάρκειας παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη.

«Το «Εργαστήρι» ήταν ένα προσωπικό όραμα, που έγινε ένα συλλογικό στοίχημα. Με τη βοήθεια της Περιφέρειας Θεσσαλίας το Εργαστήρι μας συναντήθηκε με τις Περιφέρειες της χώρας, προκειμένου νε μεταφέρει την καλή πρακτική και να προχωρήσουν στην υλοποίηση του προγράμματος, με παρόμοιες συμπράξεις και σημαντικά αποτελέσματα σε όλη πλέον την επικράτεια. Τώρα, το Εργαστήρι μας μεγάλωσε και άνοιξε τα φτερά του για να πετάξει ακόμη πιο ψηλά, έξω από τη χώρα, να φτάσει στο κέντρο της Ευρώπης» τόνισε η κα Λιακούλη ανακοινώνοντας παρουσία των τοπικών αρχών, εκπροσώπων των κοινωνικών φορέων και σύσσωμης της διοίκησης την υποψηφιότητα. Προηγουμένως αναφέρθηκε στις δράσεις του Εργαστηρίου που περιλαμβάνουν βιωματικά εργαστήρια πρόληψης για παιδιά, εφήβους και ενήλικες, χαρακτηρίζοντας καινοτομία το γεγονός ότι μέσα από την τέχνη (δημιουργική γραφή, εικαστικά, Θέατρο, Μουσική – Χορό, Φωτογραφία, Παραμύθι, Κούκλα, Έκφραση και Φαντασία, Ιστορία και Πολιτισμό), οι συμμετέχοντες, με την υποστήριξη ομάδας ειδικών επιστημόνων και ανθρώπων της Τέχνης, ανακαλύπτουν την πραγματική χαρά και ουσία της ζωής και ταυτόχρονα απομακρύνονται με συστημικό τρόπο και βιωματική εμβάθυνση, από τις εξαρτήσεις .

«Εάν η δουλειά σας είναι ανάλογη της ζωντανής εισαγωγής σας τότε νομίζω ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό για τον Οργανισμό σας, για την τοπική κοινωνία και τη χώρα γενικότερα…» σχολίασε ο υπουργός Εσωτερικών για να ευχηθεί καλή επιτυχία στην υποψηφιότητα και να συμπληρώσει ότι ένα βραβείο θα δώσει ώθηση στις προσπάθειες και θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση σε μια εποχή που οι εξαρτήσεις έχουν πολλά πρόσωπα και οι νέοι παρακολουθούν αμήχανα τον επαναπροσδιορισμό των παλιών αξιών.

Από το μήνυμά του ο κ. Σκουρλέτης δεν ξέχασε να υπενθυμίσει τη στήριξη του Υπουργείου Εσωτερικών και Αυτοδιοίκησης στις πρωτοβουλίες πρόληψης με τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό και τον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη να δηλώνουν ο καθένας από την πλευρά του τη στήριξη και των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης τόσο στο έργο του ΟΚΑΝΑ όσο και στην υποψηφιότητα του Εργαστηρίου Ζωής προκειμένου να κερδίσει το ευρωπαϊκό βραβείο, ενώ τις ευχές του για την επιτυχία της υποψηφιότητας εξέφρασε και ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Λαρίσης π. Νικηφόρος Κοντογιάννης.

Με την άφιξή του στο διατηρητέο της Μανωλάκη ο υπουργός Εσωτερικών ενημερώθηκε για τις προσπάθειες του ΟΚΑΝΑ να το διατηρήσει λειτουργικό στην καρδιά της πόλης αναπτύσσοντας τις καινοτόμες δράσεις του με τον κ. Σκουρλέτη να δηλώνει εντυπωσιασμένος από την αρχιτεκτονική του κτιρίου.

ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ POMPIDOU

Η ομάδα Pompidou αποτελείται από αντιπροσώπους των χωρών που συμμετέχουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης, και κύρια αποστολή της είναι η προώθηση της συνεργασίας για την καταπολέμηση των ναρκωτικών στην Ευρώπη.

Για πρώτη φορά, το 2004, θεσπίστηκε από την ομώνυμη επιτροπή, το βραβείο Pompidou, το οποίο απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε καινοτόμες δράσεις που αφορούν την πρόληψη των ναρκωτικών – καθολική ή επικεντρωμένη, η οποία εμπλέκει νέους από 16 έως 25 ετών.

Η φιλοσοφία του βραβείου έγκειται στην όσο το δυνατόν πιο ενεργή εμπλοκή των νέων στις δράσεις, μια και η ομάδα Pompidou πιστεύει ότι όσο μεγαλύτερη η εμπλοκή, τόσο πιο επιτυχημένη η πρόληψη.

Οι υποψηφιότητες αξιολογούνται από μια επιτροπή που αποτελείται από 7 νέους, 16-21 ετών με προηγούμενη εμπειρία και συμμετοχή σε προγράμματα πρόληψης των ναρκωτικών. Τα μέλη της επιτροπής δέχονται τη βοήθεια ενός παλιού μέλους και ενός ειδικού στον τομέα των εξαρτήσεων, αλλά τελικά η ευθύνη της επιλογής ανήκει στους ίδιους τους νέους. Βραβεύονται τρεις προτάσεις, οι οποίες λαμβάνουν τρεις διακρίσεις και το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ.

Όπως ανάφερε χθες η κα Λιακούλη όλοι οι μέχρι σήμερα βραβευθέντες αναγνωρίζουν ότι το βραβείο Pompidou υπήρξε πολύ βοηθητικό για την εξέλιξη της δουλειάς τους και άνοιξε νέους ορίζοντες στο αντικείμενό τους. Σε κάθε περίπτωση πρόσθεσε, αποτελεί εξαιρετική τιμή για το Εργαστήρι Ζωής να είναι υποψήφιο για το ευρωπαϊκό βραβείο δηλώνοντας ότι ο φάκελος της υποψηφιότητας είναι έτοιμος.

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass