Κόντρα Σκουρλέτη – Αγοραστού για τον «Κλεισθένη»

ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΛΛΑΓΩΝ ΑΦΗΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΝ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ

Δημοσίευση: 25 Μαϊ 2018 22:32

Το ενδεχόμενο βελτιωτικών αλλαγών στο νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση («Κλεισθένης Ι») άφησε ανοιχτό ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης σε εκδήλωση της Ν.Ε. Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και τη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση.

Αλλαγές που, όπως διευκρίνισε χθες βράδυ στην «Ε» ο κ. Σκουρλέτης, «σε κάθε περίπτωση δεν θα αφορούν στην απλή αναλογική» που αποτελεί και το κυρίαρχο γνώρισμα του νομοσχεδίου.

Η εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ εξελίχθηκε σε ένα ενδιαφέρον debate του υπουργού Εσωτερικών με τον πρόεδρο της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. Αγοραστό, όταν με αφορμή τον «Κλεισθένη» ο κ. Σκουρλέτης σχολιάζοντας τη θέση της ένωσης των δήμων (ΚΕΔΕ) και της ένωσης των περιφερειών (ΕΝΠΕ) απέναντι στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ τόνισε ότι «δυστυχώς οι συγκεκριμένες ηγεσίες εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες που είναι έξω από τη λογική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» με τον κ. Αγοραστό να αντιδρά, λέγοντας «έλεος κ. υπουργέ».

Με τον υπουργό και τον περιφερειάρχη που έλαβε τον λόγο να επιχειρηματολογούν υπέρ των θέσεών τους, καθιστώντας ακόμη πιο ενδιαφέρουσα την εκδήλωση, για να συμφωνήσουν τελικά στην ανάγκη διαλόγου.

Όπως είναι γνωστό ο κ. Αγοραστός επικοινώνησε τις προηγούμενες ημέρες με τον κ. Σκουρλέτη ζητώντας να υπάρξει νέα συνάντηση με την ΕΝΠΕ, στο πλαίσιο του διαλόγου και προτού ψηφισθεί το νομοσχέδιο. Ο κ. Σκουρλέτης έσπευσε να διαχωρίσει την προηγηθείσα στάση Αγοραστού, εστιάζοντας την κριτική του στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη (σ.σ. υπενθυμίζοντας τα περί «αριστερής παρένθεσης) ο οποίος ζητά συνάντηση με τον πρωθυπουργό ενώ η ΕΝΠΕ που επίσης ζητά συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα, επανέρχεται στο τραπέζι του διαλόγου με τον υπουργό Εσωτερικών.

ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι

Ο κ. Σκουρλέτης στην ομιλία του, υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου, κάνοντας αναλυτική αναφορά στις θεσμικές αλλαγές που επιφέρει ο «Κλεισθένης» για να εστιάσει στην απλή αναλογική σημειώνοντας την ανάγκη «της κουλτούρας των συνθέσεων» λέγοντας επίσης ότι «η μονοπαραταξιακή λογική είναι ξεπερασμένη» καλώντας, τέλος «τις μειοψηφίες να βάλουν πλάτη» αντί να ασκούν κριτική εκ του ασφαλούς.

Ο κ. Σκουρλέτης διαχώρισε τη στάση του κ. Αγοραστού από αυτή του κ. Πατούλη καθώς η ΕΝΠΕ συμμετείχε στη διαβούλευση. «Προς τι η μηδενική προσέγγιση;» αναρωτήθηκε ο υπουργός για να ταυτίσει ωστόσο τη στάση των ηγεσιών της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ με αυτή της ΝΔ χωρίς να την κατονομάσει.

«Μπορεί να έχουμε πολιτικές διαφωνίες αλλά γιατί να κόψουμε τους διαύλους επικοινωνίας» κατέληξε ο κ. Σκουρλέτης. Για να ανέβει στο βήμα ο κ. Αγοραστός ο οποίος, απαντώντας στην πολιτική των συνεργασιών, υπογράμμισε τη συνεργασία της Περιφέρειας με δημάρχους, όπως ο Λάρισας, ο Τυρνάβου, ο Αγιάς, ο Τεμπών, με τους οποίους δεν είναι ομοϊδεάτης.

Ο περιφερειάρχης απέδωσε την καλή πορεία της οικονομίας, μεταξύ άλλων στη μη απόδοση παρακρατηθέντων πόρων, σημείωσε την ανάγκη οικονομικών ζωνών ως διεθνής πρακτική αλλά και της περιφερειακής διακυβέρνησης, τονίζοντας ακόμη ότι η Ευρώπη δεν έχει απλή αναλογική. Για να τονίσει τέλος πως «αυτή η μεταρρύθμιση (σ.σ. ο «Κλεισθένης») δεν αφορά στον πολίτη, αυτό το νομοσχέδιο δεν αγγίζει την κοινωνία».

Κριτική στο νομοσχέδιο έκανε και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλία Γ. Κωτσός ενώ η διαφωνία του με την ποσόστωση στη συμμετοχή των γυναικών, προκάλεσε την παρέμβαση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκ. Παπαδόπουλου, ο οποίος επίσης πήρε τον λόγο για να σημειώσει τη διαφωνία του με την τοποθέτηση του δημάρχου.

Νωρίτερα ο κ. Σκουρλέτης στην ομιλία του αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις για να σημειώσει τη διαφορά της σημερινής κυβέρνησης με τις προηγούμενες. Λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η προσπάθεια της κυβέρνησης αφορά στην κάθαρση του πολιτικού συστήματος» και στην «αποκατάσταση της αξιοπιστίας της δημοκρατίας» σημειώνοντας ότι η Ελλάδα υπήρξε «η χώρα με τα πιο διάσημα σκάνδαλα» ενώ αναφερόμενος στα θέματα της οικονομίας σημείωσε την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018.

Στην εκδήλωση, που συντόνισε ο υπεύθυνος Θεσσαλίας για την Τ.Α., Μ. Σαρρής, παρευρέθηκαν επίσης όλοι οι δήμαρχοι του νομού, πλην της Ελασσόνας, επικεφαλής παρατάξεων της αντιπολίτευσης στους δήμους, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί σύμβουλοι, στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

ΣΗΜΕΡΑ

Να σημειωθεί πως η διήμερη περιοδεία του κ. Σκουρλέτη στη Λάρισα θα ολοκληρωθεί σήμερα, μετά τη συνάντηση που θα έχει στις 10:30 το πρωί με τους Δημάρχους του νομού και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Λάρισας.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass