Λεωνίδας Μπακούρας

Ρεκόρ νέων συνδέσεων στο φυσικό αέριο

* ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ

Δημοσίευση: 27 Μαϊ 2018 22:14

Ρεκόρ δεκαετίας, νέων συνδέσεων φυσικού αερίου, καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2018 στη Θεσσαλία και στη Θεσσαλονίκη, από την ΕΔΑ ΘΕΣΣ, οι οποίες ανήλθαν συνολικά σε πάνω από 3.500, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 72 % συγκριτικά με το περσινό έτος, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της εταιρείας κ. Λεωνίδα Μπακούρα, ο οποίος μιλά στην «Ε» για τα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας, την επέκταση του δικτύου και στους δήμους του νομού Λάρισας.

Ο κ. Μπακούρας αναφέρει ότι σήμερα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας υπάρχουν περίπου 93.000 καταναλωτές αερίου, με το υφιστάμενο δίκτυο να εκτείνεται στους εξής Δήμους: Λαρισαίων, Βόλου, Τρικκαίων, Καρδίτσας, Αλμυρού, Κιλελέρ, Φαρσάλων, Ρήγα Φεραίου και έπεται συνέχεια…

Σχεδιάζεται η επέκταση του Δικτύου την περίοδο 2018-2022, στις υφιστάμενες και σε νέες περιοχές στη Θεσσαλία, επέκταση που θα γίνει μέσω δικτύου αγωγών και με συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG) που θα εξυπηρετεί τις απομακρυσμένες από το Δίκτυο περιοχές.

Αναλυτικότερα: «Για την περίοδο 2018-2022, προβλέπεται η κατασκευή 369 χλμ νέου Δικτύου χαμηλής και μέσης πίεσης, από τα οποία 169 χλμ αντιστοιχούν σε περιοχές της Θεσσαλίας», υποστηρίζει ο ίδιος, τονίζοντας ότι «πρόκειται για μια επένδυση ύψους 101 εκατ. ευρώ, συνδέοντας περισσότερους από 60.000 νέους καταναλωτές, εκ των οποίων τα 38,3 εκατ. ευρώ προορίζονται για την περιοχή της Θεσσαλίας».

* Κύριε Μπακούρα, τι περιλαμβάνουν τα επενδυτικά σχέδια αναλυτικότερα για τη Θεσσαλία;

- «Αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2018 η σύνδεση με δίκτυο διανομής στις περιοχές της Καλαμπάκας, της Ελασσόνας, της Αγιάς, του Τυρνάβου και του Παλαμά. Για την περίοδο 2019, προβλέπονται εργασίες επέκτασης δικτύου στη Νέα Αγχίαλο και ως το 2022 η τροφοδότηση με συμπιεσμένο Φυσικό Αέριο των περιοχών των Δήμων Σοφάδων, Τεμπών, Μουζακίου, καθώς και του Αμπελώνα και της Φαλάνης».

* Ποιο το κίνητρο του καταναλωτή για να συνδεθεί με το φυσικό αέριο;

- Το ισχυρότερο κίνητρο για να συνδεθεί ο καταναλωτής με το φυσικό αέριο είναι τα ίδια τα χαρακτηριστικά του αερίου ως καύσιμο: οικονομικό, αποδοτικό, καθαρό, ασφαλές. Ωστόσο η ΕΔΑ ΘΕΣΣ κατέχοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών και παραμένοντας συνεπής στο όραμά της για την περαιτέρω διείσδυση της χρήσης φυσικού αερίου στους καταναλωτές, δίνει ένα επιπλέον κίνητρο: Προσφέρει έως και 31 Δεκεμβρίου του 2018 έκπτωση 100% στα τέλη σύνδεσης, για όλους τους νέους καταναλωτές που θα υπογράψουν Σύμβαση Σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου και για όλες τις χρήσεις (Οικιακή, Εμπορική, Βιοτεχνική-Βιομηχανική). Ο καταναλωτής καταβάλει μόνο το κόστος της εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου.

* Λαμβάνοντας υπόψη τις ισχύουσες τιμές, πετρελαίου θέρμανσης και φυσικού αερίου, πόσο είναι το οικονομικό όφελος από τη χρήση αερίου;

- Έως σήμερα το φυσικό αέριο εξακολουθεί να είναι το πιο οικονομικό, ανταγωνιστικό και ευέλικτο καύσιμο, συνεχίζει να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και είναι η πρώτη επιλογή για τη θέρμανση των νοικοκυριών αποτελώντας την πιο οικονομική και πλέον συμφέρουσα λύση, ενώ παράλληλα αποτελεί σύμμαχο των ενεργοβόρων επιχειρήσεων και των εμπορικών καταναλωτών.

Όμως η ΕΔΑ ΘΕΣΣ λειτουργεί ως Διαχειριστής Δικτύου Διανομής εντός των γεωγραφικών ορίων της δραστηριότητά της και δεν είναι αρμόδια για τη διαμόρφωση των τιμολογίων των πελατών. Αυτό γίνεται από τις αντίστοιχες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εμπορία φυσικού αερίου».

* Τι συνιστάτε να προσέχουν οι καταναλωτές για την ασφάλειά τους στη χρήση φυσικού αερίου;

- Η ασφάλεια του δικτύου διανομής και η ασφαλής χρήση των εσωτερικών εγκαταστάσεων αποτελεί κύριο μέλημά μας. Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ λειτουργεί συστήματα αυτοματισμού, τηλε-ελέγχου, τηλεχειρισμού και εποπτείας του Δικτύου Διανομής (SCADA), ενώ έχει εγκαταστήσει μονάδες Τηλεμέτρησης σε τελικούς καταναλωτές. Θα ήθελα να τονίσω, ότι σύμφωνα με τον Κώδικα Διαχείρισης Δικτύου Διανομής, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ έχει θεσπίσει το Ετήσιο Πρόγραμμα Συντήρησης Δικτύου Διανομής Θεσσαλονίκης και Δικτύου Διανομής Θεσσαλίας και προγραμματίζει δειγματοληπτικούς ελέγχους σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, πραγματοποιεί ελέγχους διαρροών δικτύου, καθώς και εργασίες συντήρησης ελέγχων λειτουργίας, καθοδικής προστασίας και διαρροών σε βάνες, σταθμούς διανομής και σταθμούς μέτρησης και ρύθμισης βιομηχανικών πελατών.

Συνιστούμε στο καταναλωτικό κοινό ενόψει κάθε νέας περιόδου θέρμανσης να κάνει την τακτική συντήρηση των εσωτερικών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου από αδειοδοτημένους τεχνικούς σύμφωνα με όσα ορίζονται στην νομοθεσία και στον Τεχνικό Κανονισμό για τις Εσωτερικές Εγκαταστάσεις Φυσικού Αερίου. Επιπλέον η ΕΔΑ ΘΕΣΣ έχει δημιουργήσει ένα πρότυπο εργαστήριο απεικόνισης του δικτύου διανομής και της εσωτερικής εγκατάστασης, για εκπαιδευτικούς λόγους, ενώ επίσης πραγματοποιεί ετησίως ασκήσεις ετοιμότητας με σκοπό τον έλεγχο της ανταπόκρισης των δομών της Εταιρείας ώστε να αυξηθεί η ετοιμότητα και αποτελεσματικότητά της».

* Πώς προχωρά η διείσδυση και στον τομέα του ηλεκτρικού ρεύματος; Ποιο κίνητρο έχει ένας καταναλωτής αερίου για να γίνει και πελάτης ηλεκτρικού;

- Θα πρέπει να είναι σαφές, ότι το αντικείμενο δραστηριότητας της ΕΔΑ ΘΕΣΣ είναι η διείσδυση στον τομέα του φυσικού αερίου. Με την πλήρη απελευθέρωση της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου από τον Ιανουάριο του ΄18, ήταν αναμενόμενη η δραστηριοποίηση των προμηθευτών φυσικού αερίου στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Σήμερα στα δίκτυα διανομής Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, δραστηριοποιούνται 11 χρήστες διανομής και μεγάλο μέρος αυτών παρέχουν αέριο και ρεύμα. Πιστεύω, ότι τα συνδυαστικά πακέτα ηλεκτρισμού - φυσικού αερίου και ο ανταγωνισμός θα προσφέρουν εξοικονόμηση στους καταναλωτές.

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass