Τίμησαν πεσόντες στη «Μάχη της Σημαίας»

Λαρισαίοι της Επιτροπής Ιστορικής Μνήμης και Παράδοσης

Δημοσίευση: 18 Ιουν 2018 19:00

Με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων η Επιτροπή Ιστορικής Μνήμης και Παράδοσης Νομού Λάρισας τίμησε για έκτη συνεχή χρονιά τους πεσόντες του 1/38 Συντάγματος Ευζώνων το 1917 στη «Μάχη της Σημαίας».

Στην εκδήλωση που έγινε στον χώρο του μνημείου, το οποίο βρίσκεται στην οδό Καρδίτσης μπροστά στο Κλειστό Γυμναστήριο, παρευρέθηκαν μερικές δεκάδες Λαρισαίων που βαστούσαν ελληνικές σημαίες.

Φέτος, συμπληρώθηκαν 101 έτη από τότε που η φρουρά της Λάρισας, όπως τόνισαν μεταξύ άλλων οι διοργανωτές, αρνούμενη να παραδώσει τη Σημαία του 1/38 Συντάγματος στα αποικιακά στρατεύματα της Αντάντ, προτίμησε τον δρόμο της τιμής και της θυσίας.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας κ. Αθανάσιος Καρατόλιας που, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι: «Η κατάσταση άλλαξε όταν τα γαλλικά στρατεύματα έφτασαν στις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου 1/38 Συντάγματος. Οι Γάλλοι ζήτησαν εκτός από τα όπλα και τα ξίφη των αξιωματικών. Τις αξιώσεις αυτές ο Φράγκος τις θεώρησε απαράδεκτες και αρνήθηκε να συμμορφωθεί. Σύμφωνα με τα στρατιωτικά ήθη της εποχής, οι αξιωματικοί σε αντίστοιχες περιπτώσεις διατηρούσαν τα ξίφη τους».

Εκ μέρους της Επιτροπής Ιστορικής Μνήμης και Παράδοσης ο κ. Κωνσταντίνος Βαϊούλης υπογράμμισε πως «η εκδήλωση θα πρέπει να τεθεί υπό την αιγίδα των στρατιωτικών και πολιτικών αρχών της περιοχής μας» και πως «ο συμβολισμός που εκπέμπει είναι και θα πρέπει να είναι ενωτικός».

Χαιρετισμό για τη σημασία της ημέρας απηύθυνε ο πρόεδρος του Πατριωτικού Συνδέσμου κ. Αστέριος Χάμος. Για την εκδήλωση απέστειλαν γραπτώς χαιρετισμούς: Η συγγραφέας κ. Αθηνά Κακούρη που τόνισε μεταξύ άλλων «για κάθε μια μέρα του παρελθόντος που θυμόμαστε, προσθέτουμε μία μέρα ζωής στο μέλλον μας», όπως και ο  διδάκτωρ Νεοτέρας και Συγχρόνου Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητής Στρατιωτικών Σχολών κ. Ιωάννης Παπαφλωράτος λέγοντας πως «είναι χρέος τιμής όλων των εθνικώς σκεπτόμενων Ελλήνων να τιμούμε τη θυσία πεσόντων, αγωνιζόμενοι όπως πάψει πια η παραχάραξη της ιστορίας».

Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών του Στρατού, αντιστράτηγος εν αποστρατεία κ. Σπύρος Τσιρώνης και ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Αποστράτων Αξιωματικών Τεχνικού Περιφέρειας Θεσσαλίας, αξιωματικός εν αποστρατεία κ. Χρήστος Βαλάσης.

Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο πατέρας Δημήτριος του Ιερού Ναού Πέτρου και Παύλου.

Στεφάνια κατέθεσαν η Επιτροπή Ιστορικής Μνήμης και Παράδοσης του νομού Λάρισας και ο Πατριωτικός Σύνδεσμος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass