Σε έξαρση η εξάρτηση απ’ τον τζόγο

Σε έξαρση η εξάρτηση απ’ τον τζόγο

Δημοσίευση: 18 Ιουν 2018 22:18

Μουντιάλ. Κι αν οι περισσότεροι το περίμεναν πώς και πώς για τα γκολ, το θέαμα και τις συγκινήσεις, υπάρχουν κι αυτοί που το περίμεναν για το… τζογάρισμα.

Μια διοργάνωση, δεκάδες ματς, χιλιάδες αγωνιστικά λεπτά, εκατοντάδες χιλιάδες ευκαιρίες για πονταρίσματα.
Και πού είναι το πρόβλημα, θα αναρωτηθούν κάποιοι. Σκεφτείτε το, ως εξής: Σε ένα μπαρ βρίσκεται μια παρέα. Όλοι πίνουν, μα ένας από αυτούς έχει πρόβλημα με το αλκοόλ. Θα ασχολείται μόνο με το τι πίνει, με το πόσο θα πιεί και θα προσπαθεί να καθίσει όσο περισσότερο γίνεται.
«Αυτά είναι τα δυσδιάκριτα όρια στις νομιμοποιημένες εξαρτήσεις» μας εξηγούν ο ψυχολόγος Σωτήρης Λαϊνάς και ο κοινωνικός λειτουργός Κώστας Γκαϊφύλλιας. Επισκεπτόμενοι την έδρα του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας ζητήσαμε να μιλήσουμε για το ζήτημα του εθισμού που υπάρχει στη Λάρισα όσον αφορά στα τυχερά παιχνίδια. «Για να καταλάβετε πώς λειτουργεί το Μουντιάλ για κάποιον που έχει πρόβλημα με τα τυχερά παιχνίδια, φέρτε στο μυαλό σας έναν που έχει προβληματική σχέση με το αλκοόλ να βρίσκεται σε έναν γάμο, σε ένα γλέντι, σε έναν χορό, εκεί που το αλκοόλ ρέει άφθονο…».
Πόσο μάλιστα, όταν τα ερεθίσματα πλέον σε βομβαρδίζουν από παντού. Δεν χρειάζεται να πας πρακτορείο για να παίξεις. Απλά άνοιξε το κινητό σου. Διαφημίσεις, ειδήσεις, εφαρμογές, τρόποι πληρωμής, ασφάλεια, αμεσότητα, σβελτάδα. Όλα γύρω σου έχουν στηθεί με τέτοιον τρόπο έτσι ώστε, αν θέλεις, να μπορείς να παίξεις και να το κάνεις τόσο άνετα.
Αν έχεις εθιστεί και λιγάκι, τότε αρχίζει το πρόβλημα. Και στη Λάρισα σύμφωνα με τους ειδικούς αρχίζει και μεγαλώνει.
«Έχουμε αυξημένα αιτήματα από την αρχή του χρόνου για την εξάρτηση από τα τυχερά παιχνίδια» εξηγούν στην «ΕτΔ» οι επιστήμονες που γι’ αυτόν τον λόγο αποφάσισαν να οργανώσουν μια σειρά από σεμινάρια, τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν την ερχόμενη Πέμπτη στη Λάρισα. «Αυτούς του ανθρώπους τους βλέπουμε ατομικά, όμως η ομαδική δουλειά είναι πιο αποτελεσματική. Γι’ αυτό έχουμε σαν στόχο να κάνουμε αυτόν τον κύκλο σεμιναρίων έτσι ώστε να αποτελέσει ένα προστάδιο των ομάδων» προσθέτουν.
Είναι κι αυτήν η ρημάδα, η οικονομική κρίση που φαντάζει ατελείωτη. Ευνοεί τις συνθήκες, όπως η υγρασία τις ασθένειες των φυτών, ένα πράμα: «Σε περιόδους οικονομικής κρίσης όταν συνδυάζεται με την άνετη πρόσβαση στην τεχνολογία, αυξάνουν τα ποσοστά σε χαμηλά οικονομικά στρώματα. Όλοι αυτοί ψάχνουν να ρεφάρουν». Το λένε απλά.
Σχεδόν όλοι τους, παλιότερα έπαιρναν άλλους μισθούς και ζούσαν με άνεση. Τώρα μέσω και του τζόγου προσπαθούν ίσως να κερδίσουν το χαμένο έδαφος. Παίζουν, χάνουν, ξαναπαίζουν, ξαναχάνουν. Έστω και μία να κερδίσουν, αυτοί ξαναπαίζουν. Αλήθεια, ρωτάμε τους δύο επιστήμονες, πότε μπορεί να αντιληφθεί κάποιος, ο ίδιος ή οι γύρω του, πως υπάρχει πρόβλημα εξάρτησης;
«Υπάρχουν χαρακτηριστικά» λένε και εξηγούν αναλυτικά: «Υπάρχει εμμονική ενασχόληση. Όπου και να βρίσκονται, παίζουν. Παραμελούν τους γύρω τους και την εργασία τους. Έχουν μειωμένη απόδοση σε ό,τι κάνουν. Δημιουργούν εντάσεις όταν κάποιος τους μιλάει για το γεγονός ότι τζογάρουν. Λένε ψέματα, θολώνουν τα νερά και σε αποπροσανατολίζουν διαρκώς».
Και η λύση; Ποια μπορεί να είναι η αρχή τουλάχιστον, αναρωτιόμαστε για να μας λύσουν την απορία. «Σε πρώτη φάση χρειάζεται πλήρης αποχή για να καθαρίσει κάποιος. Αυτός είναι ο στόχος. Πρέπει να βγάλεις από μέσα σου την ένταση που σου δίνει ο τζόγος και μάλιστα τα τυχερά παιχνίδια με άμεση ανταπόκριση στο κέρδος…».
Πόσο εύκολο άραγε είναι αυτό στην εποχή του live;

 

Του Κώστα Γκιάστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass