Δοκιμασία για δημάρχους η οριακή πλειοψηφία

Οι ενστάσεις για «Κλεισθένη» και η κυβερνησιμότητα σε δήμους του νομού

Δημοσίευση: 18 Ιουν 2018 22:09

Μπορεί οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που αντιτίθενται στο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής που εισάγει το πρόγραμμα «Κλεισθένης Ι», να επικαλούνται την αναγκαιότητα εξασφάλισης της κυβερνησιμότητας, εκφράζοντας έτσι τις αντιρρήσεις τους στη φιλοσοφία των αλλαγών που προωθεί το σχέδιο νόμου του Υπ. Εσωτερικών, ωστόσο η πραγματικότητα δεν δικαιώνει πάντα την παραπάνω επιχειρηματολογία τους.

Και αυτό γιατί δημοτικές αρχές –και στον νομό Λάρισας-, κατά τη διάρκεια της θητείας τους είτε έχουν απωλέσει την πλειοψηφία τους (Δήμος Τυρνάβου) ή «κυβερνούν» πια με οριακή πλειοψηφία (Δήμος Φαρσάλων).
Μοιραία η ζωή τα έφερε έτσι, ώστε κάποιοι δήμαρχοι ευελπιστούν είτε στην ανοχή της αντιπολίτευσης, είτε στην καλή θέληση συμβούλων που αποχώρησαν από την πλειοψηφούσα παράταξη, προκειμένου να περάσουν τις αποφάσεις τους από το δημοτικό συμβούλιο. Ουσιαστικά επιδιώκουν και συχνά πετυχαίνουν μια άτυπη μορφή συνεργασίας, επικαλούμενοι το καλό του δήμου και το συμφέρον των πολιτών.
Έτσι η πρόσφατη ανεξαρτητοποίηση του συμβούλου Γιώργου Καστανάρα από τη δημοτική αρχή Ελασσόνας είναι ένα ακόμη κομμάτι στο μεγάλο παζλ των αυτοδιοικητικών που εγκατέλειψαν το καράβι με το οποίο εκλέχθηκαν ή στήριξαν.
Να σημειωθεί πάντως ότι υπάρχει και ο αντίποδας: Οι δημοτικές αρχές Τεμπών, Αγιάς και Κιλελέρ παραμένουν «μπετόν αρμέ», μην έχοντας χάσει κάποιον σύμβουλο από τις ομάδες τους.
ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Ο Δήμος Τυρνάβου είναι η πιο κλασική περίπτωση, στην οποία η δημοτική αρχή στηρίζεται πια στην καλή θέληση της αντιπολίτευσης, προκειμένου να εγκριθούν οι εισηγήσεις της στο δημοτικό συμβούλιο. Όπως είναι γνωστό ο δήμαρχος Παναγ. Σαρχώσης απώλεσε -σχετικά νωρίς- την αυτοδυναμία του στο δημοτικό συμβούλιο, όταν τον Αύγουστο του 2016 ανεξαρτητοποιήθηκε από την ομάδα του ο Μάριος Ρίζος και ακολούθησαν τον Οκτώβριο του ίδιου έτους οι κ. Αλ. Χατζηκρανιώτης και Δημ. Κουτσίνας. Έτσι οι συσχετισμοί άλλαξαν άρδην για τη δημοτική αρχή, η οποία από τους 16 συμβούλους που αριθμούσε έναντι 11 της αντιπολίτευσης την ημέρα της εκλογής της, σήμερα έφθασε να έχει μόλις 13 και η αντιπολίτευση συνολικά 14. Μάλιστα στα τέλη του 2017 χρειάστηκε στην τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η ψήφος της Τασίας Ψύρρα από την αντιπολίτευση για να εγκριθούν τόσο ο προϋπολογισμός όσο και το τεχνικό πρόγραμμα του 2018 και να μην διαταραχθεί η λειτουργία του δήμου.
ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Στον Δήμο Λαρισαίων, ο Απ. Καλογιάννης μολονότι η (συμ)παράταξή του διαθέτει άνετη πλειοψηφία σε σχέση με την αντιπολίτευση και δεν ανησύχησε ιδιαίτερα για τους συσχετισμούς, όταν ανεξαρτητοποιήθηκε η σύμβουλος του Άσπα Σουλούκου, εν τούτοις δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι η δημοτική του ομάδα απαρτίζεται από στελέχη που πρόσκεινται είτε στο ΣΥΡΙΖΑ, είτε στο ΠΑΣΟΚ, είτε σε άλλους μικρότερους σχηματισμούς. Μέχρι τώρα ο δήμαρχος δεν αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα κυβερνησιμότητας, πόσο μάλλον όταν η ανεξάρτητη κ. Σουλούκου παραιτήθηκε και τη θέση της έλαβε ο Μάκης Γιαννακόπουλος, ο οποίος στηρίζει τη δημοτική αρχή, ωστόσο υπήρξαν περιπτώσεις (π.χ. σε διάφορα ψηφίσματα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής) που μέτρησε απώλειες, κυρίως στην «πράσινη περιοχή», οι οποίες χαρακτηρίστηκαν αναίμακτες.
ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΦΑΡΣΑΛΩΝ
Οριακή πλειοψηφία για τη δημοτική αρχή του Άρη Καραχάλιου, μετά τις ανεξαρτητοποιήσεις της πρώην προέδρου της ΔΗΚΕΦΑ Δεσπ. Συροπούλου και του πρώην αντιδημάρχου Στ. Πουλαράκη, καθώς το εκλογικό 16-11 μετατράπηκε πια σε 14 συμβούλους για τη δημοτική αρχή και 13 για την αντιπολίτευση. Μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει άλλη «ανταρσία» που θα δημιουργούσε αναστάτωση στη δημοτική αρχή, αλλά σίγουρα ο δήμαρχος φροντίζει πια να έχει στενότερες επαφές με τη δημοτική του ομάδα.
ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
Παρά τις δύο απώλειες που μετρά ο Δήμος Ελασσόνας, ο δήμαρχος Ν. Ευαγγέλου δεν φαίνεται προς το παρόν να ανησυχεί για την αυτοδυναμία του. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά ανεξαρτητοποιήθηκε από τη δημοτική αρχή η Χρυσούλα Προβίδα, ενώ ακολούθησε η περίπτωση του αείμνηστου πλέον Χαλκίδη με τη διαγραφή του (σύμφωνα με τον δήμο), ανεξαρτητοποίησης (έλεγε ο αποθανών). Τη θέση του έλαβε ο Γ. Καστανάρας, ο οποίος είχε ήδη συγκρουστεί με τον Ν. Ευαγγέλου κι έτσι μόλις ορκίστηκε δημοτικός σύμβουλος, ανακοίνωσε και την ανεξαρτητοποίησή του. Έτσι η διαμορφωθείσα πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο Ελασσόνας είναι 23 υπέρ της δημοτικής αρχής και 18 για την αντιπολίτευση. 

 

Του Γιώργου Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass