Ημέρα 14 ωρών και 48 λεπτών!

* ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ *ΣΗΜΕΡΑ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Δημοσίευση: 21 Ιουν 2018 22:00

Αν και οι απότομες μεταβολές στις καιρικές συνθήκες, με βροχές και χαμηλές θερμοκρασίες, δεν παραπέμπουν ακόμη σε καλοκαίρι, παρόλα αυτά, σήμερα  ξεκινά και επίσημα η πιο ζεστή εποχή του χρόνου.

Συγκεκριμένα σήμερα Πέμπτη, στις 13:07 ώρα Ελλάδος συμβαίνει το θερινό ηλιοστάσιο ή θερινή τροπή, με τη μεγαλύτερη σε διάρκεια ημέρα, του χρόνου.

Όπως αναφέρει στην «Ε», ο φυσικός του Δημοτικού Αστεροσκοπείου Λάρισας, κ. Γιάννης Χουινάβας, «αστρονομικά η εποχή του καλοκαιριού αρχίζει όταν ο Ήλιος έχει τη μέγιστη βόρεια απόκλιση πάνω στην ουράνια σφαίρα, που σημαίνει ότι φαίνεται να βρίσκεται στη μεγαλύτερη απόσταση βόρεια του ουράνιου ισημερινού.

Κατά την ημέρα του θερινού ηλιοστασίου, οι κάτοικοι του βόρειου ημισφαιρίου του πλανήτη μας έχουν τη μεγαλύτερη διάρκεια μέρας και τη μικρότερη νύχτα.

Για τα γεωγραφικά πλάτη που αντιστοιχούν στον τόπο μας η διάρκεια της μέρας είναι 14 ώρες και 48 λεπτά, ενώ αντίστοιχα νύχτα είναι για 9 ώρες και 12 λεπτά. Επιπλέον, ο Ήλιος ανατέλλει από το πιο βορειοανατολικό σημείο του ορίζοντα και δύει στο πιο βορειοδυτικό».

Για όσους επιθυμούν να παρατηρήσουν τον ουρανό, ο κ. Χουινάβας ενημερώνει ότι: «Μερικοί χαρακτηριστικοί αστερισμοί που κυριαρχούν στον καλοκαιρινό έναστρο νυχτερινό ουρανό είναι του Τοξότη, της Λύρας, του Κύκνου και του Ηρακλή. Ενώ λαμπροί αστέρες που ξεχωρίζουν είναι ο Αρκτούρος στον αστερισμό του Βοώτη, ο κόκκινος Αντάρης στον αστερισμό του Σκορπιού και οι τρεις κυανόλευκοι Βέγας, Ντένεμπ και Αλτέιρ, που αποτελούν το γνωστό θερινό τρίγωνο.

Ο αστερισμός της Λύρας εντοπίζεται εύκολα με τη βοήθεια του λαμπρότερου αστέρα της Βέγα.

Το φαινόμενο μέγεθος του Βέγα είναι 0,03 και αποτελεί τον πέμπτο πιο λαμπρό αστέρα σε ολόκληρο τον ουρανό. Βρίσκεται σε απόσταση 25 έτη φωτός και με ηλικία 350 εκατομμυρίων ετών είναι πολύ νεότερος από τον Ήλιο μας, που είναι 5 δισεκατομμυρίων ετών.

Ο αστερισμός της Λύρας συμβολίζει τη λύρα του Έλληνα βάρδου Ορφέα, που με τη μουσική τέχνη του μπορούσε να γητεύει ακόμη και τα άγρια θηρία.

Επίσης, οι πλανήτες Αφροδίτη, Δίας και Κρόνος θα μας συντροφεύουν στον νυχτερινό καλοκαιρινό ουρανό.

Στις χαρές του καλοκαιριού μπορούμε να προσθέσουμε και την απόλαυση να παρατηρούμε την ομορφιά και το μεγαλείο του έναστρου νυχτερινού ουρανού.

«Καλό καλοκαίρι»!

Να σημειωθεί ότι από σήμερα Πέμπτη και μετά, οι μέρες θα αρχίσουν σιγά-σιγά να μικραίνουν, ώσπου σχεδόν να εξισωθούν με τις νύχτες κατά τη φθινοπωρινή ισημερία, ενώ στο χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου, και συγκεκριμένα την 21η Δεκεμβρίου θα υπάρχει η μικρότερη μέρα του έτους, με διάρκεια των 9 ωρών και 12 λεπτών.

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass