Νέο δίκτυο ύδρευσης σε 4 συνοικίες

ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΑΛ ΣΕ ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ, ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΥΣ, ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ, ΜΕΣΩ ΤΟΥ «ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ»

Δημοσίευση: 22 Ιουν 2018 22:10

ΣΤΗΝ αντικατάσταση του παλαιού δικτύου ύδρευσης, σε τέσσερις ακόμη συνοικίες του Δήμου Λάρισας, θα προχωρήσει η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης (ΔΕΥΑΛ) καταθέτοντας σχετικές προτάσεις για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος Ι» του Υπουργείου Εσωτερικών, έργων συνολικού προϋπολογισμού 12 εκατ. ευρώ.

 Η πρόταση της ΔΕΥΑΛ για χρηματοδότηση έργων της, πέραν της «βελτίωσης των υποδομών των δικτύων ύδρευσης» αφορά επίσης και στη «βελτίωση των βασικών περιβαλλοντικών υποδομών και ιδίως αυτών της επεξεργασίας λυμάτων» και ειδικότερα στο δίκτυο αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων στην Κοιλάδα, όπως και στην αναβάθμιση εξοπλισμού στον Βιολογικό Καθαρισμό Λάρισας.

Η ΔΕΥΑΛ, με απόφαση της δημοτικής αρχής, επενδύει σημαντικά χρηματικά ποσά από ιδίους πόρους στην αναβάθμιση των υποδομών της καταγράφοντας ήδη θετικά αποτελέσματα (μείωση απωλειών, ποιότητα κ.ά.). «Τα έργα της ΔΕΥΑΛ μέσα στη θητεία μας» σημειώνει στην «Ε» ο αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Θεόδ. Καφφές, «θα φθάσουν το ύψος των 50.000.000 ευρώ. Ποσό που δεν έχει επενδυθεί ποτέ μέσα σε 5 χρόνια».

«ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι»

Οι δύο αιτήσεις της ΔΕΥΑΛ για χρηματοδότηση έργων από το «ΦιλόΔημος Ι» υποβλήθηκαν την πρώτη ημέρα κατάθεσης προτάσεων στο πρόγραμμα. Με το Υπουργείο Εσωτερικών να σημειώνει πως ήταν «ιδιαίτερα μεγάλη η προσέλευση των δήμων» για την αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων έργων ύδρευσης και αποχέτευσης που προβλέπει το Πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» και πως την «πρώτη ημέρα της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για ένταξη στο Πρόγραμμα, υποβλήθηκαν 112 αιτήσεις, εκ των οποίων 77 στην Πρόσκληση Ι και 35 στην Πρόσκληση ΙΙ» για έργα ύδρευσης και αποχέτευσης αντίστοιχα, συνολικού προϋπολογισμού 740 εκατομμυρίων ευρώ.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ

Όπως διευκρινίζει στην «Ε», η διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών του ΔΕΥΑΛ, Άννα Ζαχίδου, «στην πρώτη πρόσκληση του προγράμματος, η οποία αφορά σε έργα αποχετεύσεων και βιολογικών καθαρισμών, η ΔΕΥΑΛ υπέβαλε πρόταση για τη χρηματοδότηση της πράξης με τίτλο «Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων & Ε.Ε.Λ. Κοιλάδας, και Αναβάθμιση Η/Μ Εξοπλισμού Ε.Ε.Λ. Λάρισας» με συνολική δαπάνη 4, 9 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα τα έργα αφορούν στην κατασκευή των δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων και την κατασκευή της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων στην Τοπική Κοινότητα Κοιλάδας, στην Αναβάθμιση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του Βιολογικού Καθαρισμού (ΕΕΛ) της Λάρισας, για τον οποίο έχει παρέλθει 20ετία από την έναρξη λειτουργίας του.

Όπως διευκρινίζει η κ. Ζαχίδου «για το έργο Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων και Ε.Ε.Λ. Κοιλάδας είχε υποβληθεί αίτηση για χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020. Η αίτηση για χρηματοδότηση απορρίφθηκε, παρότι αξιολογήθηκε θετικά, λόγω εξάντλησης της Επιλέξιμης Δημόσιας Δαπάνης της Πρόσκλησης.

Η ΔΕΥΑ Λάρισας θα καλύψει με ιδίους πόρους τη μη επιλέξιμη δαπάνη των ιδιωτικών συνδέσεων στο δίκτυο ακαθάρτων της Τ.Κ. Κοιλάδας ποσού 260.000 ευρώ και τη δαπάνη που αφορά ΗΜ εξοπλισμό, ποσού 500.771 € στην ΕΕΛ Λάρισας, ώστε οι προτεινόμενες παρεμβάσεις να είναι ολοκληρωμένες και λειτουργικές».

ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ

Στη δεύτερη πρόσκληση, η οποία αφορά έργα βελτίωσης υποδομών ύδρευσης, η ΔΕΥΑΛ υπέβαλε πρόταση για χρηματοδότηση της πράξης με τίτλο «Αντικατάσταση παλαιωμένων αγωγών – ενίσχυση διατομών στο δίκτυο ύδρευσης της πόλης της Λάρισας» και συνολική δημόσια δαπάνη 7 εκατ. ευρώ.

Το έργο αφορά «στην αντικατάσταση των παλαιών αγωγών ύδρευσης και των παροχών, καθώς και στην κατασκευή νέων δικτύων για τη διασύνδεση και ενίσχυση των υφιστάμενων στις συνοικίες Νέα Σμύρνη, Ανθούπολη, Λαχανόκηποι και Φιλιππούπολη του Δήμου Λαρισαίων, με αγωγούς πολυαιθυλενίου τρίτης γενιάς. Οι αγωγοί ύδρευσης θα αντικατασταθούν από αγωγούς τρίτης γενιάς, συνολικού μήκους 40.260μ. Η ΔΕΥΑ Λάρισας θα καλύψει με ιδίους πόρους τη δαπάνη του έργου πέραν των 3 εκατ. ευρώ το οποίο χρηματοδοτείται, ώστε η προτεινόμενη παρέμβαση να είναι ολοκληρωμένη και λειτουργική» καταλήγει η κ. Ζαχίδου.

ΕΠΕΝΔΥΣΗ

Με τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΛ, Θεόδωρο Καφφέ, να σημειώνει στην «Ε» πως «με την κατάθεση δύο προτάσεων στο πρόγραμμα “ΦιλόΔημος 1” η ΔΕΥΑΛ θα υλοποιήσει επιπλέον έργα προϋπολογισμού 12 εκατ. ευρώ, πέραν αυτών που ήταν ήδη προγραμματισμένα προς όφελος των συμπολιτών. Τα έργα της ΔΕΥΑΛ μέσα στη θητεία μας θα φθάσουν το ύψος των 50.000.000 ευρώ. Ποσό που δεν έχει επενδυθεί ποτέ μέσα σε 5 χρόνια» υπογραμμίζει ο κ. Καφφές.

Υπενθυμίζεται πως η ΔΕΥΑΛ, από ίδιους πόρους, συνεχίζει να κατασκευάζει έργα αντικατάστασης αγωγών ύδρευσης στις συνοικίες Χαραυγής, Σιδ. Σταθμού, Αγ. Σαράντα, Αμπελόκηπων, Ιπποκράτη, Αγ. Γεωργίου, στις οδούς Φαρσάλων, Βόλου, Ηπείρου, Μανδηλαρά, 28ης Οκτωβρίου, Ιουστινιανού, αλλά και σε τμήματα οδών όπως Κολοκοτρώνη, Λ. Κατσώνη, Ρούσβελτ, Ασκληπιού, Ηλιοδώρου, Ρούμελης, Παπατσώνη, πάροδος Ηλιοδώρου και Καποδιστρίου ενώ παράλληλα, αντικαθίστανται και παλαιοί αγωγοί μεταφοράς νερού από τις γεωτρήσεις της ΔΕΥΑΛ.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass