Πλατεία «Δημάρχου Βασ. Αγοράστη» στην Ελασσόνα

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΕ ΤΗ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ «ΕΙΡΗΝΗΣ»

Δημοσίευση: 10 Ιουλ 2018 22:22

Με μια λιτή εκδήλωση και υλοποιώντας απόφαση της δημοτικής αρχής και του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας, ο Δήμος Ελασσόνας προχώρησε και επίσημα στη μετονομασία της πλατείας «Ειρήνης», γνωστή στους Ελασσονίτες ως «Σιταροπάζαρο», σε πλατεία «Δημάρχου Βασιλείου Αγοράστη».

Στην αρχή της εκδήλωσης, ο αρχιμανδρίτης – προϊστάμενος του μητροπολιτικού ιερού ναού Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας π. Βησσαρίων Καραλάσκος τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη του Β. Αγοράστη.

Μιλώντας, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου αναφέρθηκε στην απόφαση της δημοτικής αρχής, υπογραμμίζοντας, ανάμεσα στα άλλα: «Με τον τρόπο αυτό θελήσαμε να τιμήσουμε, με την ελάχιστη αυτή ένδειξη τιμής, έναν άνθρωπο που τίμησε με τον δικό του τρόπο την Ελασσόνα και την επαρχία μας. Που τίμησε με τον δικό του τρόπο τον τόπο μας και τη Δημοκρατία.

Η πορεία του Βασίλη Αγοράστη, επαγγελματικά, συνδικαλιστικά και κοινωνικά συνδέθηκε στενά με την Ελασσόνα μας. Εδώ άφησε το δικό του αποτύπωμα ως άνθρωπος και επαγγελματίας, στον τόπο αυτό άφησε το δικό του αποτύπωμα ως βουλευτής και ως δήμαρχος. Ο Βασίλης Αγοράστης υπήρξε ένας αγωνιστής της Δημοκρατίας. Ήταν από εκείνους που ευτύχησαν να δούνε τη δικαίωση των αγώνων. Ήταν από εκείνους που πίστεψαν στη δύναμη της δημοκρατίας και έδωσε μάχες για την τελική της επικράτηση.

Οι πολίτες της Ελασσόνας του έδωσαν εντολή να τους εκπροσωπήσει στο Κοινοβούλιο, όπως του έδωσαν και εντολή να κρατήσει στα χέρια του το τιμόνι του Δήμου Ελασσόνας, ένα τιμόνι το οποίο κράτησε σταθερά και αταλάντευτα.

Ο Βασίλης Αγοράστης υπήρξε ένας άνθρωπος ηθικός και έντιμος όπου ο λόγος του απέπνεε ειλικρίνεια και οι πράξεις του καθορίζονταν από ανιδιοτέλεια. Αυτά άλλωστε ήταν και τα στοιχεία που χαρακτήρισαν την πορεία του στην πολιτική.

Ασυμβίβαστος και ειλικρινής, γενναιόδωρος και μαχητικός, πιστός στην ιδέα της ελευθερίας και της δημοκρατίας, πάλεψε με όλες του τις δυνάμεις για να παραδώσει στις νεότερες γενιές έναν τόπο καλύτερο από αυτόν που παρέλαβε η δική του γενιά. Και το κατάφερε.

Το ελάχιστο που οφείλουμε να κάνουμε ως δημοτική αρχή είναι να αναγνωρίσουμε, ιστορικά πλέον, όλα τα παραπάνω και να του αποδώσουμε τις τιμές που του αναλογούν, ώστε να μαθαίνουν και να εμπνέονται και οι νεότεροι.

Κάθε δημοτική αρχή έχει και οφείλει να έχει ιστορική συνέχεια. Μετονομάζουμε λοιπόν σήμερα την πλατεία Ειρήνης σε πλατεία Δημάρχου Βασίλη Αγοράστη, τιμώντας αυτή την ιστορική συνέχεια του τόπου μας».

Εκ μέρους της οικογένειας Βασ. Αγοράστη μίλησε η σύζυγος του τιμώμενου πρ. δημάρχου και βουλευτή – «απόμαχη» εκπαιδευτικός (φιλόλογος) Ελένη Γιούλη – Αγοράστη, ευχαριστώντας θερμά τον δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Ελασσόνας για την απόφασή τους να τιμήσουν τον Β. Αγοράστη, «τον άνθρωπο που αγάπησε την Ελασσόνα, την πατρίδα του υπερβολικά, θέλησε να την υπηρετήσει και δεν την αποχωρίστηκε μέχρι το τέλος της ζωής του». Χαρακτηριστικά, τα λόγια της: «Πάντα έλεγε πως το ύψιστο αξίωμα είναι το να είσαι δήμαρχος στον τόπο σου. Ζώντας κοντά του πενήντα και πλέον χρόνια έμαθα και εγώ να αγαπώ αυτή την πόλη και τους ανθρώπους της και να την θεωρώ ως πρώτη πατρίδα μου και δεύτερη τη Μεσσηνία από όπου κατάγομαι. Είμαι βέβαιη πως η ψυχή του νιώθει αγαλλίαση και ευγνωμοσύνη γιατί η μικρή αυτή πλατεία, που ήταν η γειτονιά του και χώρος των παιδικών του παιχνιδιών θα φέρει το όνομά του. Είναι μια μεγάλη τιμή και καταξίωση για έναν άνθρωπο, που είχε αγάπη και λαχτάρα για προσφορά προς την πόλη και τους συμπολίτες του».

Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής πλάκας, που φέρει το όνομα της πλατείας.

Στη λιτή εκδήλωση παρευρέθηκαν, οι αντιδήμαρχοι Ελασσόνας Αλεξάνδρα Τσιαντέ – Κοντοχρήστου, Γιάννης Σαπουνάς, οι δημοτικοί σύμβουλοι Κ. Καραγιάννης, Αναστ. Γκατζιούρας, Αστ. Στούπας, οι πρ. δήμαρχοι Ελασσόνας Γιώργος Πασχόπουλος και Πέτρος Χατζήνας, η πρόεδρος του δημοτ. διαμερίσματος Ελασσόνας Ασπασία Χατζηβασίλη – Βαλιώτη, η δασάρχης Ελασσόνας Ζωή Φτίκα, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελασσόνας Ελευθ. Μουλτσιάς, συγγενείς και φίλοι της οικογένειας Αγοράστη.

 

ΕΛΑΣΣΟΝΑ(Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass