Μία ιστορική φωτογραφία κι ένα αδημοσίευτο κείμενο

ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Δημοσίευση: 11 Ιουλ 2018 22:20

Το ημερολόγιο έδειχνε 25 Μαΐου του 1994. Η «Ε» με τον συντάκτη της, Βαγγέλη Ρηγόπουλο, βρίσκεται από τα χαράματα έξω από τη Μονή Πετράκη στην Αθήνα. Εκεί, όπου συνεδριάζει η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας για να εκλέξει τους νέους μητροπολίτες, μεταξύ αυτών και τον εκλιπόντα Ιγνάτιο.


Η παραπάνω φωτογραφία είναι ιστορική: Είναι η πρώτη του νεοεκλεγέντα μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου. Την αποτυπώνει ο φωτογραφικός φακός της «Ε». Ο Ιγνάτιος κατέρχεται τα σκαλοπάτια της Μονής, περιστοιχιζόμενος από τον προκάτοχό του, μητροπολίτη Γουμένισσας σήμερα, Δημήτριο και τον ισχυρό άνδρα της Αρχιεπισκοπής, εκπρόσωπο Τύπου τότε, Ιωάννη Χατζηφώτη. Κι ενώ δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ βρίσκονται σε απόσταση, ο Δημήτριος καλεί τον δημοσιογράφο της «Ε»: Ιδού ο νέος μητροπολίτης σας, του φωνάζει.
Ο απεσταλμένος της «Ε» «οπλίζει» τη φωτογραφική του μηχανή για να απαθανατίσει το στιγμιότυπο.
Δεν είναι όμως το μοναδικό ντοκουμέντο της ημέρας εκείνης.
Πέρα από το ρεπορτάζ που είδε το φως της δημοσιότητας στην «Ε» την επομένη ημέρα, ο Βαγγέλης Ρηγόπουλος απέστειλε και κείμενο εν είδη παραλειπόμενων το οποίο, αφού δεν κατέστη δυνατό να δημοσιευτεί μαζί με το ρεπορτάζ ελλείψει χώρου, «ξεπεράστηκε» λόγω των γεγονότων που ακολούθησαν την εκλογή Ιγνατίου και παρέμενε αδημοσίευτο!
Ακόμη και μετά 24 χρόνια έχει όμως την αξία του.
Το παραθέτουμε:
Αρχιερείς με κλειστά φορτηγάκια, με "σαραβαλάκια" και πολυτελή Ι.Χ., ταπεινοί επιβάτες ταξί ή απλά πεζοπόροι που έμπαιναν από την πίσω πόρτα στο Συνοδικό κτίριο της Μονής Πετράκη, κατά την προχθεσινή κρίσιμη ψηφοφορία, για την εκλογή νέου επισκόπου Λάρισας.
Ήταν μία από τις πολλές εικόνες που συνέθεταν την προχθεσινή ημέρα, η οποία, φυσικά, επισκιάστηκε μόνο και μόνο από την τοποθέτηση ή εκλογή πέντε νέων μητροπολιτών. Όμως, η εικόνα της εκλογής μητροπολιτών από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας, με τις πολύωρες διαδικασίες, θα ήταν ελλιπής, αν δεν συμπληρωνόταν κι από την κατάσταση που επικρατούσε πέριξ και εντός της Μονής Πετράκη, από τους συνεργάτες των μητροπολιτών και πολλούς άλλους ενδιαφερόμενους για το αποτέλεσμα.
Κατ' αρχάς, οι ίδιοι οι μητροπολίτες που, αν και η Ιεραρχία θα συνεδρίαζε στις 9, άρχισαν να καταφθάνουν από τις 7 το πρωί στο Συνοδικό Μέγαρο απ' όλη την Ελλάδα. Χαρακτηριστικό τους ήταν ότι ήλθαν χωρίς να φορούν τα εγκόλπιά τους ως απλοί ιερείς. Άλλοι ήρθαν περπατώντας μόνοι, αλλά με τα επίσημα αυτοκίνητα της Μητρόπολής τους, άλλοι τα οδηγούσαν οι ίδιοι, άλλοι ήρθαν με... ταξί, άλλοι ως συνεπιβάτες σε ΙΧ κι ένας οδηγούσε ο ίδιος... κλειστό φορτηγάκι! Ο αρχιεπίσκοπος κ. Σεραφείμ κατέφθασε στις 8 με το επίσημο αυτοκίνητο της Αρχιεπισκοπής.
Ασφυκτική ήταν η παρουσία της Αστυνομίας, που δεν επέτρεπε ούτε σε πεζούς να διέρχονται στο τετράγωνο γύρω από τη Μονή Πετράκη, και είχαν δυσκολίες, ακόμη και οι κάτοικοι ή εργαζόμενοι στα γύρω σπίτια και γραφεία. Οι δημοσιογράφοι κυκλοφορούσαν με τις ταυτότητες στο χέρι...
Η παρουσία ρεπόρτερ της "Ε" από πολύ νωρίς έξω από την κεντρική είσοδο της Μονής που φωτογράφιζε τους προσερχόμενους ιεράρχες προκάλεσε την αντίδραση αρμοδίων από τη Μονή, οι οποίοι έστειλαν αστυνομικούς που τον παρακάλεσαν να μην φωτογραφίζει κι αργότερα τον απομάκρυναν ευγενικά, με τη δικαιολογία "μέχρι να έρθουν και οι άλλοι δημοσιογράφοι".
Με αυστηρή εντολή είχαν υποχρεωθεί οι εργαζόμενοι του Συνοδικού Μεγάρου να προσέλθουν οπωσδήποτε μέχρι τις 7 το πρωί. Η αργοπορία δύο γυναικών ανάγκασε τον διευθυντή του γραφείου Τύπου της Συνόδου να εξέλθει εναγωνίως στην είσοδο, για να τις "κατσαδιάσει" και γινόμενος αντιληπτός από τους "αγωνιζόμενους" γιουχαρίστηκε. Για να τους αποφύγει, κρύφτηκε πίσω από σταθμευμένο φορτηγό.
Η παρουσία ιερέων από τη Λάρισα, που θεωρούνται ότι υπακούουν στην "τοποτηρητεία" επισημάνθηκε έξω από τη Μονή Πετράκη. Επίσης, ομάδες ιερέων, κυρίως συνεργατών και υποψηφίων, αρχιμανδριτών, ανέμεναν με αγωνία τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών. Δεν έλειψαν όμως και τα μεταξύ τους μικροεπεισόδια, ενώπιον των δημοσιογράφων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass