Κειμηλιοφυλάκιο κόσμημα για την Αγιά

Εγκαινιάστηκε χθες παρουσία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας και του μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου

Δημοσίευση: 16 Ιουλ 2018 22:20

Με κάθε επισημότητα, σε κλίμα πανηγυρικό, όσο και συγκινησιακά φορτισμένο, τελέσθηκαν χθες στην Αγιά τα εγκαίνια του Κειμηλιοφυλακίου του Μητροπολιτικού Ναού της κωμόπολης, αυτού των Αγίων Αντωνίων, παραδίδοντάς το έτσι άρτιο, σύγχρονο και με μοναδικά εκκλησιαστικά εκθέματα μεγάλης αξίας και σπουδαιότητας, τόσο στους κατοίκους και στους επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής, μα πρωτίστως στις επόμενες γενιές.

Ένα όραμα χρόνων για την Αγιά, αλλά κυρίως ένα όνειρο ζωής του αρχιερατικού της επιτρόπου, αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριου Δρόσου, πήρε σάρκα και οστά, μετά από πολυετή, μεθοδευμένη δουλειά και συνεργασία του ιδίου με τη Μητρόπολη Δημητριάδος και τον μητροπολίτη της κ. Ιγνάτιο, με τους ιερείς της Αρχιερατικής Περιφέρειας Αγιάς και κυρίως των πρωτοπρεσβύτερο των Αγίων Αντωνίων π. Αθανάσιο Μακρή, με τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια, με τον Δήμο Αγιάς και την Τεχνική της Υπηρεσία, με τη Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο Αγιάς, με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας και τον πρόεδρό της όταν υποβλήθηκε η πρόταση του έργου, Ρίζο Κομήτσα, με την Αναπτυξιακή Ένωση νομού Λάρισας και τον πρόεδρο αυτής, δήμαρχο Ελασσόνας, Νίκο Ευαγγέλου, και τέλος, με πολλούς απλούς κατοίκους της Αγιάς που συνέδραμαν με τον ένα ή άλλο τρόπο από τον καιρό ακόμη που τα εκθέματα πρωτοξεκίνησαν να συντηρούνται και που δινόταν πραγματικός αγώνας από κάποιους ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα για τον σκοπό αυτό.

«Πρόκειται για ένα έργο που εξασφαλίζει την περισυλλογή, τη διαφύλαξη, τη συντήρηση, την έκθεση και την προβολή αντικειμένων που αναδεικνύουν την ιστορία του τόπου μέσα από την εκκλησιαστική τέχνη και δημιουργεί έναν πόλο έλξης για τους επισκέπτες, προσκυνητές, αλλά και τους πιθανούς μελετητές της βυζαντινής τέχνης, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του τουρισμού και στην πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής» τόνισε στην ομιλία ο κ. Ευαγγέλου, ως πρόεδρος της ΑΕΝΟΛ, μέσω της οποίας υλοποιήθηκε το έργο και συνέχισε: «Το έργο αυτό είναι ακόμη μια ψηφίδα ανάδειξης της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς της επαρχίας Αγιάς κι ως εκ τούτου ένα έργο σπουδαίο. Η κατασκευή του ξεκίνησε με χρηματοδότηση από πρόγραμμα του Άξονα 4 του ΟΠΑΑΧ 2007 – 2013 που διαχειριζόταν η ΑΕΝΟΛ και ολοκληρώθηκε από το ΟΠΑΑΧ 2014 – 2020. Η αρχική σύμβαση, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, ανερχόταν στο ποσό των 93.443 ευρώ και μετά τη δημοπράτηση έφτασε στις 81.039. Η πρόταση υποβλήθηκε από τον Δήμο Αγιάς τον Ιανουάριο του 2014». Ο κ. Ευαγγέλου ευχαρίστησε τη Δημοτική Αρχή Αγιάς και όλους όσοι εργάστηκαν για την κατασκευή, ενώ βρήκε την ευκαιρία να τονίσει με έμφαση την αναγκαιότητα στήριξης με προϋπολογισμούς και προγράμματα όλων των Αναπτυξιακών Εταιρειών, ιδιαιτέρως της ΑΕΝΟΛ, «μιας εταιρείας», που όπως είπε, «μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση αρκετών έργων, ειδικά σε μια εποχή που όλοι οι Δήμοι αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλα και σοβαρά προβλήματα όσον αφορά στο στελεχιακό δυναμικό, καθώς και τους πόρους χρηματοδότησης. Η κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει την Εταιρεία και να της επιτρέψει να συνεχίσει να υλοποιεί απρόσκοπτα το έργο της, όταν σήμερα στη χώρα μας παραμένει ζητούμενο η ανάπτυξη». «Δεν μπορεί τέτοιου είδους εργαλεία να μένουν αναξιοποίητα» κατέληξε.

ΑΓΑΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

«Ως μια πολύ σημαντική μέρα για την Αγιά» χαρακτήρισε τη χθεσινή στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον π. Νεκτάριο και στον σεβασμιότατο κ. Ιγνάτιο, μην παραλείποντας να επισημάνει και την πηγή των χρημάτων που απαιτήθηκαν για την πραγματοποίηση του έργου, ήτοι την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επωφελούμενος των εγκαινίων, υπενθύμισε πως η Περιφέρεια υλοποιεί έργα αξίας 40 εκατομμυρίων ευρώ στην περιοχή του Δήμου Αγιάς, ενώ μίλησε για τη σπουδαιότητα που έχει η δημιουργία του Κειμηλιοφυλακίου για την παράδοση και τον πολιτισμό της περιοχής.

Χαιρετισμό, επίσης, απηύθυνε ο κ. Κομήτσας, εκφράζοντας τη χαρά και την ικανοποίησή του για το έργο, συγχαίροντας τους αιρετούς, τους υπηρεσιακούς παράγοντες, την τεχνική υπηρεσία και την ΑΕΝΟΛ για την πραγματοποίηση αυτού και δηλώνοντας πως, σαν πρόεδρος τη στιγμή της υποβολής της πρότασης στην ΠΕΔ Θεσσαλίας και σαν μέλος της ΑΕΝΟΛ, εκπλήρωσε, έκανε το χρέος του προς τον τόπο καταγωγής του, την επαρχία Αγιάς.

Εκ μέρους του Δήμου Αγιάς, ο δήμαρχος Αντώνης Γκουντάρας, απόλυτα ικανοποιημένος από την παράδοση του έργου, εμφανέστατα συγκινημένος, δακρυσμένος απευθύνθηκε στον μητροπολίτη Δημητριάδος ευχαριστώντας τον για την αγαστή συνεργασία και για την ευτυχή συγκυρία να συμπορεύεται στην τοπική αυτοδιοίκηση μαζί του στον επισκοπικό θρόνο της τοπικής Μητρόπολης. «Είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό το έργο» τόνισε και ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν στην επίτευξή του, τους κ. Αγοραστό, Ευαγγέλου και Κομήτσα, τους ιερείς π. Νεκτάριο Δρόσο και Αθανάσιο Μακρή, τον κ. Ευάγγελο Τζιγκουνάκη, την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και προσωπικά τις κ. Ντουλούλη και Μπαρτζιώκα, καθώς και το Δημοτικό Συμβούλιο που «παρ’ όλες τις καταγεγραμμένες κάποιες μειοψηφίες» όπως υπενθύμισε «αποφάσισε την κατασκευή του». «Με συνεργασία και αγάπη μεταξύ μας, μπορούμε και καταφέρνουμε πολλά» τόνισε.

ΓΕΦΥΡΕΣ ΓΙΑ ΘΕΙΑ ΧΑΡΗ

Από την πλευρά της Εκκλησίας, για το Κειμηλιοφύλακιο, το οποίο αποτελεί μια μόνιμη έκθεση 129 τετραγωνικών μέτρων με θρησκευτικά κειμήλια, φορητές εικόνες, ιερά σκεύη, άμφια, παλαίτυπα και ιερά αρχεία, μίλησαν ο αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος και ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.

Ο π. Νεκτάριος αναφέρθηκε στην έννοια του κειμηλίου χαρακτηρίζοντάς τα «πλούτο και δόξα της Εκκλησίας μας ως γέφυρες μέσω των οποίων μας παρέχεται η Θεία Χάρις», επισημαίνοντας πως «εκατομμύρια πιστών σε κάθε εποχή, δίχως να γνωρίζουν γράμματα και Θεολογία, κράτησαν την πίστη τους μέσα από αυτή την εγκάρδια σχέση τους με τα εικονίσματα» και διαμηνύοντας πως «οφείλουμε να διατηρήσουμε τόσο την υλική, όσο και την πνευματική τους υπόσταση».

Ο κ. Ιγνάτιος εξέφρασε τη συγκίνησή του για το αποτέλεσμα, συνεχάρη θερμά τον π. Νεκτάριο, λέγοντας πως «έκανε το όνειρό του πραγματικότητα», αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του έργου στον περιηγητικό και θρησκευτικό τουρισμό, πέραν της διαφύλαξης και συντήρησης των κειμηλίων, πέραν της μεταλαμπάδευσης και παράδοσης των κειμηλίων στις ερχόμενες γενιές, ενώ έθεσε στα υπόψη του κ. Αγοραστού, ως επόμενο στόχο, την ανακαίνιση των κελιών του ναού των Αγίων Αντωνίων και τη μετατροπή τους σε χώρο περιοδικών εκθέσεων και εκπαιδευτήριο.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ιερείς της περιοχής, ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Λαδόπουλος, ο αντιδήμαρχος Αγιάς Βασίλης Σμυρλής, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στον Δήμο Αγιάς Γρηγόρης Καλαγιάς, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ιωάννης Αργυρούλης, Χριστίνα Γιαννουλέα, Χρήστος Σκαρκάλης, η πρώην βουλευτής Βάσω Αλεξανδρίδου, ο πρώην δήμαρχος Αγιάς Βασίλης Κουτσαντάς, η προϊσταμένη της Αρχαιολογίας Λάρισας Σταυρούλα Σδρόλια, οι διοικητές των Αστυνομικών Τμημάτων Αγιάς και Τεμπών Βασίλης Βλαχογιάννης και Πρόδρομος Χαρισμανίδης, αντίστοιχα, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αγιάς Ζάχος Μπατζιόλας, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γερακαρίου Γιώργος Μπαράκος, ο πρόεδρος της Τοπικής Οργάνωσης Αγιάς της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Χατζησαλάτας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών επαρχίας Αγιάς «Ο Άγιος Αντώνιος», Στέλιος Πατσιαβούδης, και εκ μέρους της Ομάδας Ιστορικής Έρευνας Δήμου Αγιάς «Δημήτριος Αγραφιώτης», ο Οδυσσέας Τσιντζιράκος.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων έψαλλε η χορωδία του Παραρτήματος Αγιάς της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος υπό τη διεύθυνση του καθηγητού κ. Γεωργίου Λεμονόπουλου.

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass