"Προσκύνησαν" τις ομορφιές της Λέσβου

ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Δημοσίευση: 26 Ιουλ 2018 22:18

Ο Ιεραποστολικός Σύλλογος Φαρσάλων "Η Παναγία η Ελεούσα" πραγματοποίησε προσκυνηματική εκδρομή στο νησί της Λέσβου, που είναι πατρίδα πολλών ανθρώπων του πνεύματος και του πολιτισμού.

Πρωταρχικός σκοπός της εξόρμησης του Ιεραποστολικού Συλλόγου Φαρσάλων ήταν να προσκυνήσουν τα μέλη του τους Αγίους της Λέσβου, να γνωρίσουν τον πολιτισμό της, αλλά και να θαυμάσουν τον φυσικό της πλούτο.

Με την άφιξη στη Λέσβο τα μέλη της Ιεραποστολής επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή των Νεοφανών Μαρτύρων Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στον λόφο των Καρυών, πάνω από τη λουτρόπολη της Θέρμης, όπου βρίσκονται τα ιερά λείψανα των Αγίων αυτών που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους το 1462 μ.Χ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Μοναστήρι προσέρχονται και προσκυνούν χιλιάδες πιστοί από την Ελλάδα και απ' όλο τον ορθόδοξο κόσμο.

Στη συνέχεια έγινε επίσκεψη στο χωριό Μανταμάδος, στο οποίο υπάρχει ο Ιερός Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών με τη θαυματουργή εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Στις 18 Ιουλίου έγινε επίσκεψη στην Ιερά Μονή Λειμώνος, ένα μοναστήρι του 16ου αιώνα, που αποτελεί το "διαμάντι" του νησιού για την αρχιτεκτονική του, τα αξιόλογα μουσεία του, τις θαυμάσιες τοιχογραφίες του κεντρικού ναού, με το εξαιρετικής τέχνης τέμπλο. Εκεί βρίσκονται τα ιερά λείψανα του Αγίου Ιγνατίου κτήτορος της Μονής, μητροπολίτη Λέσβου τον 16ο αιώνα και ενός από τους διδασκάλους του Γένους τα σκληρά χρόνια της τουρκικής κατοχής.

Κατόπιν τα μέλη της Ιεραποστολής επισκέφθηκαν το τουριστικό χωριό Μόλυβος (Αρχαία Μήθυμνα). Ένα θαυμάσιο χωριό κτισμένο σε λόφο, στον οποίο δεσπόζει ένα πανέμορφο Γενοβέζικο Κάστρο. Στη συνέχεια έγινε επίσκεψη στην κωμόπολη της Πέτρας που φημίζεται για την ωραία παραλία, τα παλαιά αρχοντικά, τον ναό της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας που είναι κτισμένη πάνω σ' έναν βράχο. Ακολούθησαν επισκέψεις στον Μητροπολιτικό Ναό, στην πόλη της Μυτιλήνης, όπου βρίσκεται το ιερό σκήνωμα του Νεομάρτυρα Αγίου Θεοδώρου και ο πανέμορφος και επιβλητικός ναός του Αγίου Θεράποντα.

Την τελευταία ημέρα του τετραήμερου ταξιδιού έγινε επίσκεψη στο ξακουστό ορεινό χωριό της Αγιάσου που περιβάλλεται από δάση με ελιές και καστανιές, έχει θαυμάσια αρχιτεκτονική και παλιά λιθόστρωτα. Εκεί υπάρχει ναός της Παναγίας, ενώ τα μέλη της Ιεραποστολής θαύμασαν τα εξαιρετικά έργα αγγειοπλαστικής και ξυλογλυπτικής τέχνης, που εκτίθενται στα καταστήματα του χωριού.

Έπειτα ο Σύλλογος επισκέφθηκε το χωριό Τρυγόνα, όπου προσκύνησε τον τάφο ενός Αγίου Γέροντα, του Ιερομονάχου Παπαφώτη Λαυριώτη, γνωστού για το σπουδαίο φιλανθρωπικό και κατηχητικό του έργο. Η τελευταία επίσκεψη έγινε στο Πλωμάρι που είναι φημισμένο για την αρχιτεκτονική του και το ούζο του.

Τα μέλη της Ιεραποστολής επέστρεψαν στα Φάρσαλα ευχαριστημένοι από τις πολλές ευλογίες και τις όμορφες αναμνήσεις από το υπέροχο νησί της Λέσβου.

 

ΦΑΡΣΑΛΑ (ΓΡΑΦΕΙΟ "Ε")

Του Αχ. Μπακαλέξη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass