Δύο λιμνοδεξαμενές στην Ανω Σωτηρίτσα από τον Δήμο Αγιάς

ΒΑΣ. ΛΕΤΣΙΟΣ: ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ, ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΡΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΗ

Δημοσίευση: 02 Αυγ 2018 22:20
Η περιοχή μεταξύ Άνω Σωτηρίτσας και Μελιβοίας όπου θα δημιουργηθούν οι λιμνοδεξαμενές. Η περιοχή μεταξύ Άνω Σωτηρίτσας και Μελιβοίας όπου θα δημιουργηθούν οι λιμνοδεξαμενές.

Δύο λιμνοδεξαμενές προτίθεται να κατασκευάσει ο Δήμος Αγιάς στην περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Σωτηρίτσας και, συγκεκριμένα, κοντά στην Άνω Σωτηρίτσα.

Οι λιμνοδεξαμενές, χωρητικότητας περίπου δέκα χιλιάδων κυβικών μέτρων νερού η καθεμιά, θα τροφοδοτούνται από την πηγή «Ντάφη», ή και σύστημα πηγών, που αναβλύζουν στην κάτω πλευρά του οικισμού της Μελιβοίας.

«Στόχος μας και σκοπιμότητα του έργου», μας λέει ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Μελιβοίας, Βασίλης Λέτσιος, «είναι πρωτίστως η εκμετάλλευση των χειμερινών απορροών της εν λόγω πηγής και του ρέματος Βελίκας που χύνεται η πηγή, με αποτέλεσμα την ορθολογικότερη διαχείριση του αρδευτικού νερού κατά τη διάρκεια των μηνών με την εντονότερη ζήτησή του. Επιπροσθέτως, μ’ αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε να ελέγξουμε κατά κάποιο τρόπο τη ροή στο ρέμα της Βελίκας, ώστε να μειώσουμε τα φαινόμενα υπερχείλισης και πλημμυρών που παρουσιάζονται στην εκβολή του στην παραλία της Βελίκας μετά από έντονες βροχοπτώσεις. Και, τέλος, με την κατασκευή ειδικών κρουνών δίπλα και κοντά τους, θα μπορεί να βοηθηθεί ο ανεφοδιασμός πυροσβεστικών οχημάτων σε πιθανή δασοπυρόσβεση, σε μια περιοχή, άλλωστε, που στο παρελθόν έχει δώσει μεγάλες πυρκαγιές και η οποία χαρακτηρίζεται από μεγάλη και πυκνή βλάστηση, τόσο δασικών ειδών, όσο και καλλιεργούμενων καστανοπερίβολων και ελαιώνων».

«Σε όλα αυτά», καταλήγει ο κ. Λέτσιος, «μπορώ να προσθέσω το άμεσο αποτέλεσμα που θα υπάρχει στη βελτίωση του εισοδήματος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής, καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος».

Όσον αφορά τώρα στο κατασκευαστικό κομμάτι, όπως μας εξηγεί ο προϊστάμενος του Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Αγιάς, Δημήτρης Παπακώστας, φορέας του έργου είναι ο Δήμος και το Τμήμα Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας.

Ο αγωγός τροφοδότησης θα είναι επιφανειακός και εποχιακός, αφού και η πλήρωση των δύο λιμνοδεξαμενών θα γίνεται κυρίως κατά τη χειμερινή περίοδο με την παροχή της πηγής να εκτιμάται σε 150 – 200m3/h. Η μία λιμνοδεξαμενή θα βρίσκεται νοτιοανατολικά του οικισμού της Άνω Σωτηρίτσας και η άλλη βορειοδυτικά του. Σημειώνεται ότι ο όγκος, η ποσότητα νερού, της κάθε λιμνοδεξαμενής θα είναι 7.000 – 10.000 κυβικά μέτρα με πρόσθετη εκσκαφή δύο μέτρων, η μέγιστη υψομετρική διαφορά μεταξύ του τεχνητού τοιχώματος του ταμιευτήρα και του εδάφους αμέσως κατάντη του εξωτερικού πόδα αυτού, όπως θα διαμορφωθεί μετά την υλοποίηση του έργου, δεν υπερβαίνει τα 5 μέτρα, συγκεκριμένα εκτιμάται σε 4,96 μέτρα. Τέλος, η θέση κατασκευής των λιμνοδεξαμενών είναι εκτός περιοχών NATURA 2000.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 96.058,88 ευρώ (με Γ.Ε. και Ο.Ε., απρόβλεπτα, αναθεώρηση και Φ.Π.Α.) για τη μία λιμνοδεξαμενή και 109.848,89 ευρώ για τη δεύτερη. Το έργο θα κατασκευαστεί με δημοτικούς πόρους ή συγχρηματοδότηση Ευρωπαϊκής Ένωσης και πόρων Δήμου Αγιάς. Η λειτουργία του θα γίνεται από τον Δήμο Αγιάς, η υλοποίηση της επέμβασης αναμένεται να υλοποιηθεί εντός του 2019 και η διάρκεια των εργασιών εκτιμάται σε 8 ως 10 μήνες.

Οι συγκεκριμένες θέσεις, οι οποίες καλύπτουν όλες τις τεχνικές προϋποθέσεις επιλέχθηκαν κατόπιν επιτόπιας τοπογραφικής αποτύπωσης και υδραυλικής, γεωλογικής και γεωτεχνικής διερεύνησης.

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass