Ψάχνει να αγοράσει ακίνητο ο Δήμος Αγιάς

ΣΤΗ ΜΕΛΙΒΟΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙ ΣΕ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Δημοσίευση: 04 Αυγ 2018 15:38

Το πράσινο φως για την αγορά ενός ακινήτου στη Μελιβοία από τον Δήμο έδωσε, με κατά πλειοψηφία απόφαση, το Δημοτικό Συμβούλιο της Αγιάς, κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασής του, με σκοπό, όπως ανέφερε η εισηγητική πρόταση του δημάρχου Αντώνη Γκουντάρα, την εξυπηρέτηση των αναγκών της Τοπικής Κοινότητας Μελιβοίας και γενικότερα του Δήμου Αγιάς.

Πιο αναλυτικά, η συγκεκριμένη πρόταση ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά από την εκδήλωση επιθυμίας και πρόθεσης του Τοπικού Συμβουλίου Μελιβοίας να δημιουργήσει μέσα στο χωριό έναν χώρο, ώστε να στεγαστεί η από το 1996 δημιουργηθείσα κοινοτική του βιβλιοθήκη και συνάμα να αποτελέσει εκθετήριο λαογραφικής συλλογής.

«Πρόκειται για μια σκέψη ώριμη και έτοιμη προς υλοποίηση» ανέφερε ο κ. Γκουντάρας «η οποία αποσκοπεί στη διατήρηση και προβολή της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας και στην περαιτέρω τουριστική προβολή της περιοχής μας. Για τον σκοπό αυτό υπάρχει ανάγκη για την αγορά, μέσω δημοπρασίας, κατάλληλου ακινήτου στον οικισμό της Μελιβοίας και φυσικά σε αντίτιμο τέτοιο που να μπορούμε να καλύψουμε».

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, στο Δημοτικό Συμβούλιο ανήκει η αρμοδιότητα για την αγορά ακινήτων. Όπου, βάσει του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, απαιτείται η εκτίμηση της αγοραίας αξίας του από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών ως προϋπόθεση για την κατάρτιση της σύμβασης μεταβίβασης της κυριότητας, το Δημοτικό ή Κοινοτικό Συμβούλιο, με απόφασή του που λαμβάνεται με την πλειοψηφία επί του συνόλου των μελών του, μπορεί να κρίνει ότι το ακίνητο αυτό είναι το μόνο κατάλληλο για την εκπλήρωση δημοτικού ή κοινοτικού σκοπού και να αποφασίσει την απευθείας αγορά. Όπου, όμως, δεν προβλέπεται η εκτίμηση της αγοραίας αξίας του ακινήτου, τότε η κρίση περί του ότι το ακίνητο είναι το μόνο κατάλληλο, καθώς και η απόφαση για την απευθείας αγορά, λαμβάνονται με πλειοψηφία των 2/3 των μελών του Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου.

Η αγορά γίνεται με δημοπρασία. Το τίμημα του ακινήτου καθορίζεται από επιτροπή, που συγκροτείται με απόφαση του δημάρχου ή προέδρου της Κοινότητας και αποτελείται από δύο δημοτικούς ή κοινοτικούς συμβούλους, που υποδεικνύονται από το δημοτικό ή κοινοτικό συμβούλιο και από ένα μηχανικό, που ορίζεται από τον δήμαρχο ή τον πρόεδρο της Κοινότητας και προέρχεται από την τεχνική υπηρεσία του Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εφόσον υπάρχει ή αν δεν υπάρχει από την Τεχνική Υπηρεσία Δήμων και Κοινοτήτων (Τ.Υ.Δ.Κ.) ή από άλλη δημόσια υπηρεσία. Πρόεδρος της επιτροπής, ορίζεται ένας από τους δημοτικούς ή κοινοτικούς συμβούλους με την απόφαση συγκρότησης. Με την ίδια απόφαση ορίζεται δημοτικός ή κοινοτικός υπάλληλος γραμματέας της επιτροπής. Στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης που λειτουργούν τοπικά συμβούλια και πάρεδροι στην επιτροπή μετέχει αντί του δευτέρου συμβούλου, ο πρόεδρος του οικείου τοπικού συμβουλίου ή ο οικείος πάρεδρος.

Με την υπ’ αριθ. 24/2018 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγιάς υποδείχθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι που αποτελούν τα μέλη της Επιτροπής Εκτίμησης Πραγμάτων, για την εκποίηση, μίσθωση και αγορά πραγμάτων του Δήμου Αγιάς για το έτος 2018.

Η πρόταση του κ. Γκουντάρα για να προχωρήσουν οι διαδικασίες ανεύρεσης κατάλληλου ακινήτου ψηφίστηκε από τους δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της ελάσσονος μειοψηφίας, δηλαδή της «Λαϊκής Συσπείρωσης», απουσίαζαν από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, οπότε δεν ακούστηκε η άποψή τους για το θέμα.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας, ήτοι του «Δώτιου Πεδίου», πλην Αντίγονου Βατζιά που δήλωσε «παρών», καταψήφισαν την πρόταση, με τον επικεφαλής τους, κ. Καλαγιά, από τη μια, να χαρακτηρίζει την εισήγηση καθαρά ως προεκλογική κίνηση και, από την άλλη, να δηλώνει, και μάλιστα να έρχεται σε αντιπαράθεση με τον δήμαρχο, πως αυτή τη στιγμή αποτελεί αναγκαιότητα η σωτηρία της Κοινοτικής Βιβλιοθήκης Αγιάς, δωρεά του αείμνηστου πολιτικού της Τάκη Καρδάρα, η οποία χρόνια τώρα ψάχνει κάπου να στεγαστεί και όχι κινήσεις σκοπιμότητας όπως αυτή.

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass