Παραλίες «φιλικές» σε ΑμεΑ στον Δήμο Αγιάς

ΑΝΤ. ΓΚΟΥΝΤΑΡΑΣ: «ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Η ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ»

Δημοσίευση: 11 Αυγ 2018 22:00

Σημείο αναφοράς στις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων και των τουριστών στα παράλια δημιουργεί η πρόσφατη ένταξη του Δήμου Αγιάς σε πρόγραμμα διαμόρφωσης τριών παραλιών ώστε να είναι προσβάσιμες σε άτομα με αναπηρίες, μέσα από την Πράξη «Δημιουργία Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προσβάσιμων Θαλάσσιων Προορισμών στις Παραλίες» στον Άξονα Προτεραιότητας «Ανάπτυξη Μηχανισμών Στήριξης της Επιχειρηματικότητας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).


Ο Δήμος Αγιάς διεκδίκησε και διασφάλισε τη συμμετοχή του στο πρωτοποριακό πρόγραμμα με προϋπολογισμό και συνολική δημόσια δαπάνη ύψους 180.000 ευρώ η οποία θα καλυφθεί στο 100% και δεν απαιτείται η συμμετοχή του Δήμου. Η χρηματοδότηση του έργου αφορά σε σειρά εξοπλισμού, εγκαταστάσεων και δράσεων για τρεις παραλίες του Δήμου, αυτές είναι στην παραλία του Αγιοκάμπου στη θέση «Ανάπλαση», στην Κάτω Σωτηρίτσα στη θέση «Κέντρο Υγείας» και στην παραλία Στομίου στη θέση «Φάρος».
Η δράση αφορά στην αξιοποίηση των αναπτυξιακών προοπτικών που παρουσιάζει το παραλιακό μέτωπο του Δήμου και έχει ως στόχο τη συμβολή στην ανάπτυξη τουρισμού ειδικών απαιτήσεων στις παραθαλάσσιες περιοχές και την προσέλκυση επισκεπτών ατόμων με αναπηρίες, καθώς και άλλων κατηγοριών εμποδιζόμενων ατόμων όπως είναι οι υπερήλικες και οι τραυματίες από τροχαία.
Στο πλαίσιο της δράσης θα χρηματοδοτηθεί η δημιουργία κατάλληλων ελαφρών, μη μόνιμων υποδομών στον ευρύτερο χώρο των παραλιών κολύμβησης, όσο και στον χώρο κολύμβησης, για την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ και άλλων κατηγοριών ατόμων με κινητικά προβλήματα, σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές σχεδιασμού και κατασκευής.
Για τις τρεις παραλίες του Δήμου Αγιάς το πρόγραμμα περιλαμβάνει προμήθεια και εγκατάσταση μη μόνιμων συναρμολογούμενων διατάξεων για την αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα, ήτοι πλωτών αμφίβιων αμαξιδίων τα οποία παρέχουν ευκολία πρόσβασης στη θάλασσα αλλά και δυνατότητα κίνησης μέσα στο νερό διότι επιπλέουν, μη μόνιμων βοηθητικών εγκαταστάσεων όπως λυόμενα αποδυτήρια, φορητούς χώρους υγιεινής, κινητούς διαδρόμους πρόσβασης - οι οποίοι προσφέρονται για εύκολη μεταφορά και αποθήκευση κατά τη χειμερινή περίοδο - χώρους σκίασης και προστασίας των λουόμενων, ενημερωτικές πληροφοριακές πινακίδες, κ.ά. Με την υλοποίηση του έργου ο Δήμος θα ενταχθεί στις περιοχές που χαρακτηρίζονται ως Ολοκληρωμένοι Τουριστικοί Προσβάσιμοι Θαλάσσιοι Προορισμοί.
Ο Δήμος Αγιάς ως τελικός δικαιούχος και κύριος του έργου θα αναλάβει ο ίδιος τη λειτουργία και συντήρηση του εξοπλισμού μετά την ολοκλήρωσή του. «Ήταν μια σπουδαία πρωτοβουλία του Γραφείου του πρωθυπουργού που έδωσε τη δυνατότητα στους Δήμους να υποβάλουν προτάσεις προκειμένου να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν έργα πρόσβασης στην παραλία για άτομα με αναπηρία. Ο Δήμος Αγιάς υπέβαλε πρόταση για τρεις θέσεις οι οποίες και εγκρίθηκαν. Είναι στοιχείο πολιτισμού να εξυπηρετούνται όλοι οι άνθρωποι. Είμαστε χαρούμενοι και σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας σύντομα θα υλοποιήσουμε το έργο», σημειώνει ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας.
Οι προμήθειες θα γίνουν όλες φέτος και οι «φιλικές» παραλίες για τα άτομα με αναπηρία θα είναι έτοιμες το καλοκαίρι του επόμενου χρόνου. Υπενθυμίζεται ότι στα παράλια του Δήμου Αγιάς είχε τοποθετηθεί το σύστημα seatrack για την εύκολη πρόσβαση των ΑμεΑ στη θάλασσα. Τελικά αποδείχτηκε ότι δεν ενδείκνυται για την περιοχή. Όπως σχολιάζει ο κ. Γκουντάρας «η περιοχή είχε το seatrack, το οποίο αποδείχθηκε ότι είναι το καλύτερο σύστημα μιας και εξυπηρετούνται μόνα τους τα άτομα με αναπηρία αλλά δεν είναι για τη δικιά μας τη θάλασσα. Στον Αγιόκαμπο ο αέρας είναι συνήθως ανατολικός ή βόρειος που σηκώνει μεγάλο κύμα και η θάλασσα του Στομίου απαιτεί πολλά χιλιόμετρα ράμπας για να βρούμε βαθιά νερά. Δεν κάνει για εμάς. Γι’ άλλες περιοχές είναι τέλειο».

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass