Η «καλοκαιρινή Πασχαλιά» στην επ. Ελασσόνας

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ Ι. ΜΟΝΗ ΟΛΥΜΠΙΩΤΙΣΣΑΣ / ΛΑΜΠΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΕΛΑΣΣΟΝΑ - ΛΙΒΑΔΙ - ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ

Δημοσίευση: 14 Αυγ 2018 22:28

Με την καθιερωμένη θρησκευτική λαμπρότητα και με θεία κατάνυξη η επαρχία Ελασσόνας θα τιμήσει και φέτος την «καλοκαιρινή Πασχαλιά», το «Πάσχα του Καλοκαιριού» (…κατά τον Φώτη Κόντογλου), τη μεγάλη Γιορτή της Παναγιάς, την Κοίμησή της.

Στην περιοχή πανηγυρίζουν εκκλησίες και μοναστήρια, που, όπως γίνεται κάθε χρόνο, θα γεμίσουν από πιστούς, ντόπιους και επισκέπτες, που θα προστρέξουν για να προσκυνήσουν και να βιώσουν τη χάρη της Παναγιάς, να εκπληρώσουν τα τάματά τους, αλλά και για να πάρουν μέρος στις ποικίλες εορταστικές(θρησκευτικές, παραδοσιακές και πολιτιστικές) εκδηλώσεις. Ακόμη, όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εμφανές θα είναι και το στοιχείο της παρουσίας και της συμμετοχής στις εκδηλώσεις της περιοχής και στα πανηγύρια που θα ακολουθήσουν, δεκάδων μεταναστών και «απόδημων».

Επίκεντρο του εορτασμού θα είναι η ιστορική και φημισμένη Ιερά Μονή της Παναγίας Ολυμπιώτισσας στην πόλη της Ελασσόνας, ενώ ξεχωριστές εκδηλώσεις με ιδιαίτερο θρησκευτικό και παραδοσιακό χρώμα θα φιλοξενήσουν (εκεί όπου βρίσκονται οι φερώνυμοι ναοί) σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη το Λιβάδι, η Τσαριτσάνη, τα διαμερίσματα Σαρανταπόρου, Βαλανίδας, Κλεισούρας, Τσαπουρνιάς, Κρυόβρυσης, Πυθίου, Καλυβίων, Μεγάλου Ελευθεροχωρίου, καθώς και τα φερώνυμα παρεκκλήσια του Κοκκινοπηλού και της Συκέας.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ

Σήμερα Τρίτη το απόγευμα, παραμονή της εορτής, στο μοναστήρι της Παναγίας Ολυμπιώτισσας θα τελεσθεί αρχιερατικός πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία και Θείο Κήρυγμα, όπου θα χοροστατήσει ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, ενώ θα συλλειτουργήσουν αρχιμανδρίτες και πλειάδα ιερέων ενοριών της Ι. Μητρόπολης. Το βράδυ θα ψαλούν τα Εγκώμια της Παναγίας, ενώ θα γίνει και η καθιερωμένη Περιφορά του Επιταφίου της Θεοτόκου γύρω από τον χώρο του επιβλητικού Μοναστηριού της Ελασσόνας… με «φόντο» τη νυχτερινή άποψη της Ελασσόνας από ψηλά.

Ανήμερα της μεγάλης εορτής, αύριο το πρωί θα τελεσθεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία με Αρτοκλασία και Θείο Κήρυγμα.

Εκατοντάδες θα είναι οι επισκέπτες και οι ντόπιοι κάτοικοι που θα ανηφορίσουν για μια ακόμη χρονιά στο ιστορικό Μοναστήρι της Ελασσόνας και θα κατακλύσουν τους χώρους του για να προσκυνήσουν την Ιερή Εικόνα της Παναγίας Ολυμπιώτισσας και να προσευχηθούν.

Βέβαια, δεν είναι λίγοι και αυτοί οι Ελασσονίτες που ήδη βρίσκονται ή κατευθύνονται στα «βλαχοχώρια» του νομού Γρεβενών για να συνεορτάσουν με συγγενείς και φίλους το «Πάσχα του Καλοκαιριού», τηρώντας τα έθιμα.

Άλλωστε, στη Σαμαρίνα Γρεβενών οι παραδοσιακές εκδηλώσεις κορυφώνονται μεθαύριο Πέμπτη 16 Αυγούστου με τη Θεία Λειτουργία και τον «Μεγάλο Χορό», όπου ντόπιοι και επισκέπτες γίνονται «ένα» και γιορτάζουν με τον δικό τους παραδοσιακό τρόπο τη μεγάλη Εορτή της Παναγιάς.

Γιορτάζει το Μοναστήρι της «Παναγιάς της Τσούμας»

Εκατοντάδες προσκυνητές και πιστοί από την ευρύτερη περιοχή της Επαρχίας Ελασσόνας, από το Μεγάλο Ελευθεροχώρι, το Δαμάσι και από κοντινά χωριά, αλλά και από γειτονικούς Νομούς αναμένεται να προσέλθουν σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη στο ιστορικό Μοναστήρι της Υπεραγίας Θεοτόκου, στην «Παναγιά της Τσούμας», στο Μεγάλο Ελευθεροχώρι Ελασσόνας, όπου πανηγυρίζει.

Βρίσκεται κοντά στο Δαμάσι, δυτικά του Τυρνάβου.

Κάθε χρόνο, ντόπιοι και επισκέπτες κατακλύζουν την περιοχή και επισκέπτονται τη συγκεκριμένη Ι. Μονή της Υπεραγίας Θεοτόκου(Παναγία Τσούμας), που είναι αξιόλογο θρησκευτικό μνημείο της ευρύτερης περιοχής και θεωρείται ένα από τα πιο γνωστά μοναστήρια του Θεσσαλικού χώρου. Χρονολογείται από το 1765 και ανακατασκευάστηκε το 1830. Εκεί μόνασαν, παλαιότερα, δεκάδες καλόγεροι. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Παναγία της Τσούμας διασώζονται η θαυματουργή Εικόνα της Παναγιάς, με ελάχιστες σπάνιες τοιχογραφίες και επάργυρη Εικόνα της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας του 1871. Κάηκε το 1897 από τους Τούρκους και το 1947, επισκευάστηκε το 1956 και σήμερα λειτουργεί μία φορά τον χρόνο, τον Δεκαπενταύγουστο.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass