Γιόρτασαν Παναγία και Απελευθέρωση

Τα Φάρσαλα τίμησαν την επίσημη προσάρτησή τους στην Ελλάδα

Δημοσίευση: 16 Αυγ 2018 22:16

Με μεγαλοπρέπεια και θεία κατάνυξη εορτάστηκε στα Φάρσαλα η γιορτή της Παναγίας καθώς και η απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό το 1881.

Την εσπέραν της 14ης Αυγούστου τελέστηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Κοίμησης της Θεοτόκου, ιερουργούντος του πανοσιολογιότατου αρχιμανδρίτη π. Θεόκλητου Δήμου και με τη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου της επαρχίας Φαρσάλων. Κατόπιν εψάλησαν τα εγκώμια του επιταφίου της Παναγίας και στη συνέχεια έγινε μεταφορά της εικόνας και του επιταφίου της Παναγίας δια μέσου κεντρικών οδών της πόλης, παρουσία επισήμων και χιλιάδων πιστών. Με την επιστροφή στον ναό, τελέστηκε αρτοκλασία και έγινε θείο κήρυγμα από τον πανοσιολογιότατο αρχιμανδρίτη π. Θεόκλητο Δήμου, ο οποίος σε γενικές γραμμές, ανέφερε τα εξής: "Για τη ζωή της Παναγίας γνωρίζουμε από την Ιερά Παράδοση, ενώ τα ιερά ευαγγέλια λίγα αναφέρουν για τη ζωή της Παναγίας. Ο Θεός την επέλεξε για να γίνει μητέρα του δεύτερου προσώπου της Αγίας Τριάδος. Είναι μεγάλο μυστήριο ότι η Παναγία κυοφόρησε τον Χριστό και συνέβαλε τα μέγιστα για τη σωτηρία των ανθρώπων. Μετά την κοίμησή της μετέστη στον ουρανό και μεσιτεύει από εκεί προς τον κύριο για όλη την ανθρωπότητα. Για αυτό η γιορτή για την κοίμησή της είναι πηγή χαράς για τον λαό μας. Ακόμη, η Παναγία είναι η ελπίδα του έθνους μας για τις δύσκολες στιγμές που περνάει τα τελευταία χρόνια".

ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε όρθρος, θεία λειτουργία και δοξολογία, ενώ ακολούθησε ο πανηγυρικός της ημέρας από τον εκπαιδευτικό κ. Κων/νο Καλφούντζο, για τον διπλό εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου και της Απελευθέρωσης της πόλης από τους Τούρκους το 1881.

Ο ομιλητής ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: "Η Κοίμηση της Θεοτόκου είναι η μεγαλύτερη από τις θεομητορικές εορτές. Αυτή την ημέρα όλοι οι Ορθόδοξοι συγκεντρώνονται στους ιερούς ναούς για να υμνήσουν την Κοίμηση της Θεοτόκου και τη μετάστασή της στους ουρανούς. Είναι η μητέρα μας, η οποία δεν μας έχει εγκαταλείψει ποτέ, αλλά συνεχώς μας προστατεύει. Επίσης, τον Δεκαπενταύγουστο γιορτάζουμε την απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό, το 1881.

Ο ελληνικός στρατός με επικεφαλής τον στρατηγό Σκαρλάτο Σούτσο, έμπαινε την ημέρα αυτή στην πόλη και εκήρυττε επίσημα στην προσάρτησή της, μαζί με όλη σχεδόν τη Θεσσαλία, στο ελληνικό τότε, βασίλειο.

Ο διπλός εορτασμός είναι ένα ερέθισμα για σκέψη, αναφορικά με τις αξίες της Ορθοδοξίας της πατρίδας και του ελληνισμού.

Κατόπιν, στην πλατεία της 15ης Αυγούστου (βρίσκεται δίπλα στον ναό) εψάλη δέηση παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και κατατέθηκαν στεφάνια, στο μνημείο των πεσόντων, αφού, όπως προαναφέρθηκε, στις 15 Αυγούστου γιορτάζεται η Απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους το 1881.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν ο πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Θεόκλητος Δήμου, ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Αρης Καραχάλιος, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Φαρσάλων κ. Βάιος Νικολάου, οι αντιδήμαρχοι κ. Δημ. Μπαμπανίκας και κ. Κωνσταντίνα Μπένου, ο αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Κων/νος Τύμπας, ο διευθυντής Α'/βάθμιας Εκπαίδευσης κ. Σωτ. Βούλγαρης, ο εκπρόσωπος της Ενωσης Κεντρώων κ. Γιώργος Αναγνωστόπουλος, η πρόεδρος της ΔΗΚΕΦΑ κ. Κυριακή Παναγιωτοπούλου, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Φαρσάλων κ. Βάια Παύλου, δημοτικοί σύμβουλοι, ο διοικητής της 61 Μ.Ε. κ. Ιωάννης Βακάκης, ο διοικητής του Α.Τ. Φαρσάλων κ. Γιώργος Γκούμας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Γιώργος Πιτσάβας, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ενιπέα κ. Αναστ. Δραχμάνης, ο αντιπρόεδρος των Νέων Αγροτών κ. Νίκος Παυλονάσιος, εκπαιδευτικοί, απόστρατοι στρατιωτικοί, εκπρόσωποι συλλόγων, ο ιερός κλήρος της επαρχίας Φαρσάλων και πλήθος κόσμου.

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Αχ. Μπακαλέξη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass