Σαν τη Σαμαρίνα, πουθενά!

Πλούσιες εκδηλώσεις χθες, κορύφωση με «Τσιάτσιο» σήμερα

Δημοσίευση: 16 Αυγ 2018 22:18

Σαμαρίνα. Κάποιοι την ονομάζουν Μύκονο του χειμώνα. Ωστόσο η Σαμαρίνα κυριολεκτικά «βουλιάζει» από κόσμο όλο το καλοκαίρι και ιδιαίτερα τώρα τις μέρες του Δεκαπενταύγουστου. Τη θεωρούν ως το ψηλότερο κεφαλοχώρι των Βαλκανίων. Οι περισσότεροι όμως λένε: Σαν τη Σαμαρίνα πουθενά».

Κι έτσι είναι αφού είναι το μεγαλύτερο βλαχοχώρι της Βόρειας Πίνδου έχοντας όλο τον χρόνο ζωντανή παρουσία με καταστήματα και ξενοδοχεία στην πλατεία και περιμετρικά του οικισμού που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από εκείνα των πλέον δημοφιλέστερων προορισμών της χώρας, χειμώνα – καλοκαίρι.

Τι είναι όμως εκείνο που ξεχωρίζει τη Σαμαρίνα από τα άλλα βλαχοχώρια; Η φιλοξενία; Όχι αυτή υπάρχει παντού. Είναι το γεγονός ότι αν και είναι το πλέον απομακρυσμένο χωριό του νομού Γρεβενών, κάτω από το Σμόλικα, το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας με υψόμετρο 2.637 μέτρα (ο Όλυμπος 2.918 μέτρα), οι Σαμαριναίοι δεκαετίες τώρα δούλεψαν και κράτησαν το κεφαλοχώρι αυτό ζωντανό όλες τις εποχές του χρόνου, ακόμα και τότε που δεν υπήρχε καν σωστός και ασφαλής δρόμος.

Και φέτος στη Μεγάλη Παναγιά στη Σαμαρίνα τελέστηκαν χθες θρησκευτικές εκδηλώσεις με αποκορύφωμα σήμερα Πέμπτη 16 Αυγούστου όπου μετά τη Θεία λειτουργία οι Σαμαριναίοι και οι πάρα πολλοί επισκέπτες θα χορέψουν τον «Τσιάτσιο» στην αυλή της εκκλησίας.

Χθες τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός χοροστατούντος του σεβασιμοτάτου μητροπολίτη Γρεβενών κ. Δαβίδ και λιτανεία της Αγίας Εικόνας της Παναγίας παρουσία του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Σαμαρίνας κ. Γιάννη Λυγούρα και πλήθους κόσμου.

Η βραδιά έκλεισε με παρουσίαση χορευτικών συγκροτημάτων.

Ο «ΤΣΙΑΤΣΙΟΣ»

Στον «Τσιάτσιο» σχηματίζονται δύο μεγάλοι επάλληλοι κύκλοι από άνδρες και γυναίκες. Ο εσωτερικός κύκλος που είναι ο πρωτεύοντας αποτελείται από τους άνδρες ενώ ο εξωτερικός από τις γυναίκες. Μπροστά μπαίνει η ομάδα των γεροντότερων με κορυφαίο του χωριού, συνήθως τον μεγαλύτερο σε ηλικία. Ακολουθεί η ομάδα των μεσηλίκων, κατόπιν οι νεότεροι άνδρες και στο τέλος τα παλικάρια του χωριού.

Ο «Μεγάλος χορός» είναι το σημαντικότερο χορευτικό δρώμενο και το αποκορύφωμα της κοινωνικής ζωής της Σαμαρίνας. Χορεύεται με συμμετοχή όλων των κατοίκων του χωριού, στις 16 Αυγούστου, στον προαύλειο χώρο της Εκκλησίας της «Παναγίας της Μεγάλης» ή «Στ´ μαρίε ατσιά Μάρε», μετά τη Θεία λειτουργία. Ο χορός ονομάζεται «Τσιάτσιος» απ´ τ´ όνομα του Τουρκαλβανού επιδρομέα Τζάτζω ή Τσιάτσιο που στα 1785 τρομοκρατούσε τη γύρω περιοχή.

Του Κώστα Τσόλα

Φωτ.: Κ. Τσάντζος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass