Καθαρίζουν μονοπάτια και ψαρεύουν μπλε καβούρια

ΓΑΛΛΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΙΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Δημοσίευση: 17 Αυγ 2018 22:02

Είναι Γάλλοι ηλικίας από 15 ως 18 ετών και ήρθαν στην περιοχή των παραλίων του Δήμου Αγιάς, για διακοπές και εθελοντική εργασία.

Καθάρισαν μονοπάτια, δημιούργησαν μια τεχνητή λίμνη στη διαδρομή του μονοπατιού Μελιβοίας –Βελίκας, ψάρεψαν μπλε καβούρια στο Στόμιο, έμαθαν να μαγειρεύουν ελληνικές παραδοσιακές συνταγές, γνώρισαν τα προϊόντα του τόπου και συνεχίζουν να απολαμβάνουν ένα ταξίδι περιπέτειας, εργασίας και ψυχαγωγίας, στο πράσινο του Κισσάβου και στο μπλε του Αιγαίου.

Όλα αυτά, στο πλαίσιο ενός προγράμματος συμμετοχικού τουρισμού που υλοποιεί ο Δήμος του Παρισιού, με τη στήριξη του Γαλλικού Οργανισμού Τουρισμού και τουριστικών γραφείων Γαλλίας και Ελλάδας αντίστοιχα, με σκοπό τη γνωριμία των νέων με άλλους τόπους, προσφέροντας, στο πλαίσιο της διαμονής τους σε αυτούς, εθελοντική βοήθεια.

Προορισμοί είναι μικροί επαρχιακοί δήμοι και μια ομάδα δώδεκα νέων από τη Γαλλία, δεν επέλεξε να γνωρίσει τα γνωστά διαφημιζόμενα μνημεία της χώρας μας, παρά έναν τόπο της στον χάρτη που έχει πλούσιο φυσικό περιβάλλον, δράσεις εναλλακτικού τουρισμού και βρίσκεται στο κέντρο της, τον Δήμο Αγιάς.

Είναι η τρίτη χρονιά φέτος, που οι νέοι από τη Γαλλία προτιμούν τα παράλια της περιοχής μας για την υλοποίηση του προγράμματος συμμετοχικού τουρισμού και όπως αποδεικνύεται αυτή η επιλογή παραμένει σταθερή στο χρόνο, αφού όλες οι ομάδες νέων που την επισκέφθηκαν, επέστρεψαν με τις καλύτερες εντυπώσεις στη χώρα τους και παρακίνησαν και τους επόμενους.

Ο φορέας που τους φιλοξενεί και υλοποιεί το πρόγραμμα στην περιοχή μας είναι η «Trekking Hellas» και ο υπεύθυνος αυτής κ. Νίκος Ντάγκας, μιλώντας στην «Ε», εξηγεί ότι αυτή η δράση εκτός από τα οφέλη που προσφέρει σήμερα στην περιοχή, χτίζει τις βάσεις για την ανάπτυξη του τουρισμού της, καθώς κερδίζει νέους ξένους τουρίστες.

Συγκεκριμένα επισήμανε πως μετά την υλοποίηση των δύο προηγούμενων προγραμμάτων, εμφανίστηκε ενδιαφέρον από Γάλλους, να επισκεφθούν τα παράλια του νομού Λάρισας και να γνωρίσουν το φυσικό περιβάλλον τους.

«Διαφαίνεται», τονίζει ο ίδιος, «ότι οι νέοι είχαν διαδώσει την πληροφορία, ότι υπάρχει ένας τόπος στην Ελλάδα όπου μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα από τη θάλασσα, τον ήλιο και τα αρχαία μνημεία του πολιτισμού της».

Στο πλαίσιο της διαμονής τους, οι έφηβοι Γάλλοι, μεταξύ άλλων πραγματοποίησαν τις εξής δραστηριότητες:

*Δημιούργησαν με πέτρες, μία λιμνούλα, στο σημείο που πέφτουν τα νερά ενός καταρράκτη, ο οποίος βρίσκεται περίπου στο μέσο της διαδρομής του μονοπατιού Μελιβοίας-Βελίκας.

Πριν από αυτό, καθάρισαν τον χώρο από τα σκουπίδια που είχαν συγκεντρωθεί στα νερά του και στο ρυάκι που σχημάτιζαν, συγκεντρώνοντας συνολικά 15 μεγάλες μαύρες σακούλες, γεμάτες με πλαστικά μπουκάλια νερού, πλαστικά μπουκάλια χλωρίνης, αναψυκτικών, λαδιού κ.α.

Τα πλαστικά απορρίμματα κατέληξαν εκεί, είτε από επισκέπτες του μονοπατιού, είτε μεταφέρθηκαν από το νερό του ρέματος που περνά κοντά από οικισμούς.

*Προχώρησαν σε ήπιες παρεμβάσεις χάραξης και σήμανσης, του περιπατητικού μονοπατιού που ξεκινά από τον Παλαιόπυργο και καταλήγει στο Δέλτα του Πηνειού. Για τη διάνοιξη πρόσβασης στο παλιό αυτό μονοπάτι σημαντική ήταν η παρέμβαση του Δήμου Αγιάς, μετά από πρωτοβουλία του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας κ. Γιάννη Μπερατζά.

*Ψάρεψαν καβούρια στο Δέλτα του Πηνειού, τα μαγείρεψαν με παραδοσιακές συνταγές σε κατάστημα της περιοχής. Επίσης έμαθαν να ζυμώνουν ψωμί, που έψησαν σε φούρνο της περιοχής, ενώ γεύθηκαν διάφορα παραδοσιακά προϊόντα της, από την πηγή της παραγωγής τους.

*Εκαναν κατάβαση του Πηνειού ποταμού με κανό, στο Δέλτα του Πηνειού και η περιπέτειά τους συνεχίζεται…

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass