ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Το μνημόνιο τελειώνει, δεν συμφωνούν όμως όλοι

Δημοσίευση: 19 Αυγ 2018 22:37

Όποια κι αν είναι η προσέγγιση του καθενός, η εποχή των μνημονίων πάει τελείωσε, είναι γεγονός. Μετά από μια δραματική οκταετία, το τρίτο και τελευταίο εκ των μνημονίων ολοκληρώνεται.

Μεθαύριο, Τρίτη 21 Αυγούστου το Πρόγραμμα λήγει. Η χώρα φιλοδοξεί να γυρίσει σελίδα, ούτως ή άλλως.
Η ‘’Ε’’ ζήτησε από τους επικεφαλής των τεσσάρων κομματικών Νομαρχιακών Επιτροπών Λάρισας έναν σύντομο σχολιασμό για το τέλος της μνημονιακής περιόδου. Φυσικά η τοποθέτηση του καθενός απέχει σημαντικά από εκείνη των υπολοίπων.
Ο Πέτρος Παπαγεωργίου, συντονιστής γραμματέας της Ν.Ε. Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι πρόκειται για μια ιστορική ευκαιρία για τη χώρα και τον λαό, μετά την οδυνηρή οκταετή εμπειρία. Χαρακτηρίζει επιτυχία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το να θέσει την οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης καθώς τώρα πλέον μπορεί να σχεδιάζει το μέλλον με αυξημένους βαθμούς ελευθερίας. Και προαναγγέλλει εφαρμογή ενός σχεδίου με κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, μέτρα που βοηθούν στη μείωση των ανισοτήτων, στην ενδυνάμωση των εργαζομένων και στην ανάπτυξη της χώρας.
Εντελώς διαφορετική η θέση του Χρήστου Καπετάνου. Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λάρισας της ΝΔ διαπιστώνει ότι η έξοδος από τα Μνημόνια που ευαγγελίζεται ο κ. Τσίπρας θυμίζει τα παραμύθια της Χαλιμάς καθώς θεωρεί ότι δεν υπάρχει καθαρή έξοδος, αφού αρχίζει το 4ο κεκαλυμμένο μνημόνιο με δεσμεύσεις, επιπλέον μέτρα και ενισχυμένη εποπτεία. Προβλέπει σύντομα εκλογές όπου θα αναμετρηθούν όπως λέει η αλήθεια απέναντι στην ακυβερνησία, εκτιμά ότι θα επικρατήσουν οι ρεαλιστές αφήνοντας τους αφανισμένους για πάντα στη σκιά της Ιστορίας.
Ο Στέλιος Τσιάκαλος, γραμματέας της Ν. Ε. Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής θυμίζει τα προαποφασισμένα μέτρα, για να συμπεράνει ότι τα περί εξόδου αποτελούν Κυβερνητικό παραμύθι. Καθώς επί της ουσίας, όπως σημειώνει, μιλάμε για ένα νέο 4ο μνημόνιο και μάλιστα χωρίς λεφτά. Καθαρή έξοδος δεν υπάρχει, ξεκαθαρίζει. Θεωρώντας ότι το αποτέλεσμα της περήφανης πολιτικής του Τσίπρα, όπως ειρωνικά τη χαρακτηρίζει, είναι μνημόνιο διαρκείας και πως αυτός δεν μπορεί να πείσει για το αφήγημά του ούτε τα μέλη του κόμματός του.Ο Θανάσης Μπιζαϊντές, γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Λάρισας του ΚΚΕ, έχει διαφορετική αφετηρία. Τα μνημόνια, εξηγεί, ήταν απαιτήσεις του κεφαλαίου για την αντιμετώπιση της κρίσης η οποία αποτελεί γέννημα του καπιταλιστικού συστήματος. Επομένως καθαρή έξοδος για τον λαό δεν πρόκειται να υπάρξει, οποιαδήποτε ανάκαμψη θα πατάει πάνω στα ερείπια των δικαιωμάτων του λαού. Ο οποίος, εκτιμά, γνωρίζει ώστε να μην περιμένει σωτήρες και «ελπίδες» που θα κόβουν σαν λεπίδες, ότι η οργανωμένη πάλη, ενάντια στο κεφάλαιο είναι η διέξοδος.
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Σχεδιάζουμε το μέλλον με περισσότερη ελευθερία

PAPAGEVRGIOY

Η έξοδος από τα μνημόνια είναι μια ιστορική ευκαιρία για τη χώρα και τον λαό μας.
Αυτό που ζήσαμε από το 2010 και μετά ήταν μια οδυνηρή εμπειρία και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην ξανασυμβεί στο μέλλον. Η χρεοκοπία της χώρας ήταν η χρεοκοπία ενός ολόκληρου συστήματος, ενός τρόπου διακυβέρνησης με βάση τις πελατειακές σχέσεις, ενός τρόπου ανάπτυξης και παραγωγής άναρχου, άνισου και άδικου.
Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να θέσει την οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης και έχει πλέον τη δυνατότητα να προχωρήσει σε κατά μέτωπο αναμέτρηση με τα προβλήματα και τις παθογένειες, όπως αυτές αναδείχθηκαν στην πρόσφατη ανείπωτη τραγωδία στο Μάτι Αττικής.
Παράλληλα, σχεδιάζονται ώστε να ανακοινωθούν στη ΔΕΘ από τον Αλέξη Τσίπρα, μια σειρά αλλαγές που θα ενισχύσουν την απασχόληση, θα ανακουφίσουν τα ευπαθή τμήματα της κοινωνίας και θα οδηγήσουν στην ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της χώρας.
Η κυβέρνηση ανέλαβε και έφερε σε πέρας το συγκεκριμένο δύσκολο Πρόγραμμα, αναλαμβάνοντας παράλληλα και το πολιτικό κόστος.
Τώρα πλέον σχεδιάζουμε το μέλλον με αυξημένους βαθμούς ελευθερίας, έχοντας μια οικονομία σε ανάκαμψη και όχι σε ύφεση. Έχουμε μπροστά μας 14 χρόνια μέχρι το 2032, στα οποία οι δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους είναι διαχειρίσιμες, δηλαδή μπορούμε χωρίς να παίρνουμε μέτρα λιτότητας, να εξυπηρετούμε τις υποχρεώσεις μας.
Ξεκινάμε αυτόν το νέο κύκλο, τον μεταμνημονιακό κύκλο, με μια σειρά από εφόδια, τα οποία ούτε κατά διάνοια δεν τα είχαμε το 2015, όταν αρχίζαμε. Έχουμε μια οικονομία σε ανάκαμψη, έχουμε ένα χρέος βιώσιμο και υπό έλεγχο, έχουμε μια κυβερνητική εμπειρία που τότε δεν την είχαμε, έχουμε ένα σχέδιο ανάπτυξης. Πρόκειται για ένα σχέδιο με κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, μέτρα που βοηθούν στη μείωση των ανισοτήτων, στην ενδυνάμωση των εργαζομένων και στην ανάπτυξη της χώρας με τρόπο βιώσιμο και δίκαιο.
Αφού σταθήκαμε όρθιοι υπό τις συνθήκες όλων των δυσκολιών που αντιμετωπίσαμε από το 2015 μέχρι σήμερα, έχοντας την κοινωνία στο πλευρό μας, προχωρούμε στην παραγωγή ενός έργου που θα ανασυγκροτήσει δυναμικά τη χώρα με προοδευτικό και αναπτυξιακό πρόσημο.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΟΔΕ ΛΑΡΙΣΑΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΠΕΤΑΝΟΣ

Ουτοπική εξαγγελία η καθαρή έξοδος

XR KAPETANOS

Η έξοδος από τα Μνημόνια που ευαγγελίζεται ο κ. Τσίπρας θυμίζει τα παραμύθια της Χαλιμάς. Ουτοπική εξαγγελία που δείχνει την αδυναμία παραδοχής της οικονομικής αποτυχίας της συγκυβέρνησης.
Δεν υπάρχει καθαρή έξοδος από τα μνημόνια, διότι σε καμία άλλη χώρα που είχε μνημόνιο, δεν υπήρχαν μελλοντικές δεσμεύσεις, επιπλέον μέτρα και ενισχυμένη εποπτεία.
Η χώρα μας πληρώνει το καταστροφικό πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που είχε ως παρεπόμενο το 3ο μνημόνιο που ολοκληρώνεται χρονικά στις 21 Αυγούστου, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα αρχίζει το 4ο κεκαλυμμένο μνημόνιο με περικοπές συντάξεων, μειώσεις στο αφορολόγητο και υψηλά ανέφικτα πλεονάσματα.
Στο μεσοδιάστημα από τον Σεπτέμβριο μέχρι τέλος του Γενάρη ο κ. Τσίπρας πολύ πιθανό να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές, τάζοντας ξανά «λαγούς με πετραχήλια».
Ως εδώ, όμως. Η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν μιλήσει δημόσια για μείωση της υπερφορολόγησης, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην ιδιωτική οικονομία και νοικοκύρεμα του Κράτους.
Η μάχη των επόμενων εκλογών θα είναι η Αλήθεια απέναντι στην Ακυβερνησία.
Είμαι σίγουρος ότι η Ιστορία θα έχει τα μάτια της στυλωμένα στους ρεαλιστές και θα αφήσει για πάντα στη σκιά της τους αφανισμένους.
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ Ν.Ε. ΤΟΥ ΚΙΝ.ΑΛ. ΣΤΕΛΙΟΣ ΤΣΙΑΚΑΛΟΣ

Το Κυβερνητικό παραμύθι συνεχίζεται

TSIAKALOS

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για έξοδο από τα μνημόνια όταν έχει ήδη συμφωνήσει μέτρα για περικοπή συντάξεων που φθάνει μέχρι το 18% από τις αρχές του 2019 και για μείωση του αφορολογήτου από το 2020, πράγμα που σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι θα χάσουν έως 3 συντάξεις και οι μισθωτοί έως 1 μισθό.
Πρόκειται για ένα Κυβερνητικό παραμύθι τα περί εξόδου αλλά επί της ουσίας μιλάμε για ένα νέο 4ο μνημόνιο και μάλιστα χωρίς λεφτά.
Η τρόικα θα έρχεται στην Ελλάδα κάθε 3μηνο και θα βαθμολογεί. Η βαθμολογία της θα είναι καθοριστική για την πρόσβαση της χώρας στις αγορές. Άρα ποια παραμύθια περί τέλους της εποπτείας πουλούν; Καθαρή έξοδος με τη δημόσια περιουσία στα χέρια των ξένων για 99 χρόνια δεν υπάρχει.
Για ποιο τέλος των μνημονίων μιλούν όταν θα συνεχιστεί η αυστηρή επιτήρηση;
Μνημόνιο διαρκείας είναι το αποτέλεσμα της περήφανης πολιτικής του Τσίπρα με πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022 και άνω του 2% του ΑΕΠ ως το 2060. Η εξωπραγματική αυτή δέσμευση θα έχει ως αποτέλεσμα μόνιμη επιτήρηση.
Η πιο αυστηρή επιτροπεία θα έρθει από τις αγορές. Οποιαδήποτε κίνηση παραπέμπει σε νέο εκτροχιασμό, θα οδηγεί αυτομάτως στην εκτόξευση των επιτοκίων των Ελληνικών ομόλογων. Το δημόσιο χρέος που βρίσκεται σήμερα στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του στα χέρια κρατών και θεσμών, σταδιακά θα περνάει ξανά σε χέρια ιδιωτών. Κι εκεί δυστυχώς δεν χωράει πολιτική διαπραγμάτευση.
Συνεπώς, ο κ. Τσίπρας ετοιμάζει ένα νέο Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης που μιλάει για «καθαρή έξοδο», «ανάκτηση της ανεξαρτησίας», «όχι νέα μέτρα»… Το πρόβλημα για τον ίδιο είναι ότι δεν τον πιστεύει κανείς, ούτε καν τα ίδια του τα στελέχη.
Ο κ. Τσίπρας έχει απολέσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και η προσπάθειά του για κατασκευή ενός νέου αφηγήματος στην πορεία προς τις εκλογές δεν μπορεί να πείσει ούτε τα μέλη του κόμματος.

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΚΕ ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΙΖΑΪΝΤΕΣ

Να μην περιμένει ο λαός «ελπίδες» που θα κόβουν σαν λεπίδες

MPIZA

Τα μνημόνια που εφαρμόστηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν απαιτήσεις του κεφαλαίου για την αντιμετώπιση της κρίσης που είναι γέννημα του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος, της άναρχης παραγωγής του με μοναδικό κριτήριο την αύξηση των κερδών των καπιταλιστών. Απαιτήσεις για να πληρώσει ο λαός τα απότοκα της κρίσης και για να δημιουργηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο που θα διαμορφώνει προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Είναι μέτρα-επιταγές του κεφαλαίου που εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται στις καπιταλιστικές οικονομίες.
 Οποιαδήποτε ανάκαμψη θα πατάει πάνω στα ερείπια των δικαιωμάτων του λαού, στις τσακισμένες εργασιακές σχέσεις, στα πενιχρά μεροκάματα. Γι’ αυτό λέμε ότι καθαρή έξοδος για τον λαό δεν πρόκειται να υπάρξει. Στις 21 Αυγούστου που η κυβέρνηση θα πανηγυρίζει την «έξοδο από τα μνημόνια» οι 600 και πλέον μνημονιακοί νόμοι θα είναι εδώ. Η εποπτεία θα είναι παρούσα, τα ζητήματα των πρωτογενών πλεονασμάτων που σημαίνει παραπέρα μάτωμα του ελληνικού λαού θα είναι ως το 2060. Οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί και η τρόικα, ασχέτως πώς θα ονομάζεται, θα είναι εδώ παρούσα ανά τρίμηνο, ανά δίμηνο ή και μήνα αν η οικονομία δεν ανταποκρίνεται. Η επιστροφή στην «κανονικότητα» που υπόσχεται η κυβέρνηση σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων με διατήρηση όλων των αντεργατικών-αντιλαϊκών νόμων μετά το «τέλος των μνημονίων».
Καθαρή έξοδος για τον λαό σημαίνει κατάργηση των μνημονιακών νόμων, αναπλήρωση των οικονομικών απωλειών, ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Ο λαός μας σήμερα έχει πλούσια πείρα ούτως ώστε να βγάλει σωστά συμπεράσματα και να μην περιμένει ως θεατής επίδοξους σωτήρες και «ελπίδες» που θα κόβουν σαν λεπίδες. Μόνο η οργανωμένη πάλη των εργαζομένων, σε συμμαχία με τα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από την ίδια πολιτική και σε σύγκρουση με τον σχεδιασμό και τη στρατηγική του κεφαλαίου μπορεί να αποτελέσει σήμερα πραγματική διέξοδο.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass