ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ, ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΤΗΣ 123ης ΤΑΞΙΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ

Ιστορικός περίπατος ΚΚΕ-ΚΝΕ στην Καλλιπεύκη

Δημοσίευση: 24 Αυγ 2018 16:47

Μεθαύριο Κυριακή 26 Αυγούστου, οι Τομεακές Οργανώσεις Λάρισας της ΚΝΕ και του ΚΚΕ διοργανώνουν ιστορικό περίπατο στα χνάρια των ανταρτών της 123ης ταξιαρχίας του ΔΣΕ, σε μονοπάτια, τοποθεσίες μαχών και μαρτυρίου στην περιοχή της Καλλιπεύκης.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: «Η πρωτοβουλία των οργανώσεών μας σαν αυτή αποτελούν έμπρακτη απόδειξη πως το ΚΚΕ και η ΚΝΕ όχι μόνο δεν ξεχνάμε την ιστορία μας, αλλά αντίθετα καλλιεργούμε τη μαχητική στάση για τη γνώση της. Γιατί ο αγώνας των ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και της τρίχρονης εποποιίας του ΔΣΕ, δεν ανήκουν στο μουσείο της ιστορίας. Τα συμπεράσματα από την πάλη ενάντια στους φασίστες κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, και στη συνέχεια από την ένοπλη σύγκρουση με την αστική εξουσία την περίοδο 1946-49, έχουν θέση στη σύγχρονη ταξική πάλη.
Οι συμμετέχοντες θα ξεναγηθούν στους τόπους δράσης της 123ης Ταξιαρχίας, όπως μετονομάστηκε, τον Μάη του 1948, το αρχηγείο Ανατολικής Θεσσαλίας του ΔΣΕ, με διοικητή τον Φεραίο (Μιχάλης Παπαδάμος, γεννημένος το 1911 στο Βελεστίνο από φτωχή αγροτική οικογένεια, οργανωμένος στο ΚΚΕ από το 1936, που έπαιξε σημαντικό ρόλο από διάφορες θέσεις στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ), είχε στη δύναμή της 3 τάγματα, με έμπειρους διοικητές και μαχητές ατσαλωμένους στον απελευθερωτικό αγώνα του λαού μας μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και ήταν ενταγμένη στην 1η Μεραρχία, με διοικητή τον καπετάν Γιώτη (Χαρ. Φλωράκης), που είχε στη δύναμή της 4 ταξιαρχίες, (123η, 138η, 192η και την ταξιαρχία ιππικού).
Το πρόγραμμα του ιστορικού περιπάτου θα περιλαμβάνει:
8.30 π.μ.: το πρωί της Κυριακής αναχώρηση από πλατεία Λαού και μετάβαση στην Καλλιπεύκη.
10 π.μ.: Στάση στη θέση του Αγίου Αθανασίου Καλλιπεύκης όπου ήταν τα πρώτα έμπεδα (πεδία βολής και ασκήσεων των αντάρτικων ομάδων του Δ.Σ.Ε).
11 π.μ: Στάσεις στην Πατωμένη, στα δεύτερα έμπεδα, τη θέση του Νοσοκομείου, στα μεταλλεία (πεδία βολής, ασκήσεων, εργασιών και εκπαίδευσης των αντάρτικων ομάδων του Δ.Σ.Ε.).
12 μ.: Άφιξη στον τόπο όπου ήταν η διοίκηση της 123ης ταξιαρχίας του ΔΣΕ, τόπος όπου έχει τοποθετηθεί αναμνηστική πλάκα και έχει καταστραφεί, θα προχωρήσουμε στην αποκατάστασή της, σύντομη ομιλία στελέχους της Τ.Ε.
1-1.30 μ.μ: καφές στην πλατεία του χωριού και επιστροφή από την ίδια διαδρομή στη Λάρισα. Η μετάβαση θα γίνει με Ι.Χ. αυτοκίνητα».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass