Αλλάζει και ομορφαίνει η Ελασσόνα

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ - ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΠΛΑΤΕΙΩΝ - ΠΕΖΟΔΡΟΜΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΑΜΕΑ

Δημοσίευση: 26 Αυγ 2018 22:04

Έργα αναδιαμόρφωσης κοινόχρηστων χώρων, με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία, που θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης και θα αναβαθμίσουν το αστικό περιβάλλον της, δρομολογεί ο Δήμος Ελασσόνας.

Νέα μορφή πρόκειται να πάρουν δύο πλατείες, πεζόδρομοι και πεζοδρόμια, ενώ δημιουργείται ένας μεγάλος χώρος στάθμευσης, δίπλα στο Γυμνάσιο –Λύκειο Ελασσόνας.

Οι μελέτες και τα τεύχη δημοπράτηση των έργων αναμένεται να σταλούν για προέγκριση στη Διαχειριστική Αρχή, ενώ η χρηματοδότησή τους θα γίνει από το ΠΕΠ Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Εργων του Δήμου Ελασσόνας κ. Ιωάννη Γκέκα, περιλαμβάνουν ανάπλαση της πλατείας Υδάτων και του όμορου πεζοδρόμου της, ανάπλαση της πλατείας Αμπελοκήπων, καθώς και διαμόρφωση χώρου στάθμευσης και των πεζοδρόμων πλησίον αυτού.

Δηλώνει δε, ότι «τα έργα δημιουργούνται με σεβασμό στην παράδοση του τόπου, στις ανάγκες των κατοίκων και στο περιβάλλον.

Στόχος μας είναι η ολοκληρωμένη παρέμβαση που θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ασφαλών και αισθητικών συνθηκών για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Ελασσόνας.

Σε στενή συνεργασία με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, ο οποίος μέσω του ΠΕΠ Θεσσαλίας χρηματοδοτεί το εν λόγω έργο, ξεκινάμε τις παρεμβάσεις, έχοντας ως τελικό στόχο τη δημιουργία νέων χώρων που αρμόζουν σε μια σύγχρονη πόλη».

Αναλυτικότερα, οι μελέτες των προαναφερόμενων έργων περιλαμβάνουν τα εξής:

ΠΛΑΤΕΙΑ ΥΔΑΤΩΝ

Σύμφωνα με τον κ. Γκέκα: «Όσον αφορά στην πλατεία Υδάτων το  έργο διέπεται από τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και με την κατάλληλη διάταξη των χώρων φύτευσης, του ηλεκτροφωτισμού, των καθιστικών και τον σχεδιασμό των δαπέδων και των στοιχείων του αστικού εξοπλισμού, προσφέρονται στους κατοίκους της πόλης χώροι πρόσβασης βιώσιμοι, υψηλής αισθητικής.

Οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της ανάπλασης είναι μεταξύ άλλων: Καθαίρεση των υπαρχουσών τσιμεντοπλακών, των κρασπέδων και της υφιστάμενης επίστρωσης με κυβόλιθους του πεζοδρομίου της πλατείας επί της οδού 1ης Μεραρχίας, με προσοχή για την εξαγωγή ακεραίων κυβόλιθων, εκθαμνώσεις, κοπή δέντρων, κατασκευή των υποδομών ηλεκτροφωτισμού και άρδευσης, τοποθέτηση κρασπέδων και κατασκευή ρείθρων κ.α.

Σε όλα τα τμήματα των πεζοδρομίων θα γίνει υποβιβασμός της στάθμης τους στις διασταυρώσεις προκειμένου να γίνεται ανεμπόδιστα η πρόσβαση και η διέλευση των ΑμεΑ. Επίσης θα τοποθετηθούν πλάκες όδευσης τυφλών.

Θα τοποθετηθούν φωτιστικά σποτ, σε διάφορα σημεία, θα κατασκευαστούν χώροι πρασίνου, καθιστικά μέσα στους χώρους πρασίνου, καθώς και περιμετρικά των πέντε δενδροδόχων που βρίσκονται στο πεζοδρόμιο επί της οδού 28ης Οκτωβρίου κ.α.»

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ (ΒΑΡΟΣΙ)

Για τη διαμόρφωση της πλατείας Αμπελοκήπων η μελέτη προβλέπει μεταξύ άλλων, τα εξής: «Εκθαμνώσεις, κοπή δέντρων. Κατασκευή υποδομών ηλεκτροφωτισμού και άρδευσης.

Σε όλα τα τμήματα των πεζοδρομίων θα γίνει υποβιβασμός της στάθμης τους στις διασταυρώσεις προκειμένου να γίνεται ανεμπόδιστα η πρόσβαση και η διέλευση των ΑμεΑ.

Επίστρωση της τελικής επιφάνειας, σύμφωνα με το σχέδιο της μελέτης, με γρανιτόπλακες χρώματος γκρι και γρανίτου africa red, καθώς και πλάκες σκληρού έως εξαιρετικά σκληρού μαρμάρου.

Τοποθέτηση κρασπέδου κήπου περιμετρικά των χώρων πρασίνου.

Χώροι πρασίνου με αυτοματοποιημένο αρδευτικό σύστημα.

Τοποθέτηση  των φωτιστικών σωμάτων κορυφής τεχνολογίας led επί ιστών ηλεκτροφωτισμού ύψους 5 μέτρων, των σχαρών δένδρων και των στοιχείων αστικού εξοπλισμού όπως καθιστικά σώματα και καλαθάκια απορριμμάτων».

ΧΩΡΟΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΙ

«Η δημιουργία του νέου χώρου στάθμευσης, δίπλα στο Γυμνάσιο και Λύκειο Ελασσόνας, θα συμβάλει εκτός άλλων και στην ασφαλή μεταφορά και μετακίνηση των μαθητών του σχολείου», υποστήριξε ο κ. Γκέκας.

Σύμφωνα με τη μελέτη προβλέπεται «να διαμορφωθούν θέσεις στάθμευσης, με επίστρωση κυβόλιθων, θα τοποθετηθούν πλάκες όδευσης τυφλών κατά μήκος των πεζοδρόμων, χώροι πρασίνου θα οριοθετηθούν με κράσπεδο κήπου, θα γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες για τον ηλεκτροφωτισμό των πεζοδρόμων και του χώρου στάθμευσης με εγκατάσταση επί παραδοσιακών ιστών, φωτιστικών σωμάτων Led κατάλληλων για τοποθέτηση σε βραχίονα συμβάλλοντας έτσι στην ορθολογική διαχείριση της απαιτούμενης ενέργειας στον φωτισμό.

Θα τοποθετηθούν στοιχεία αστικού εξοπλισμού, όπως καλαθάκια απορριμμάτων και καθιστικά, θα κατασκευαστεί μία βρύση, χώροι πρασίνου στον χώρο στάθμευσης, στον πεζόδρομο παράπλευρα του χώρου στάθμευσης θα τοποθετηθούν τρεις ζαρντινιέρες καθώς και τρεις ημικυκλικοί δενδροδόχοι, 4 φρεάτια υδροσυλλογής των ομβρίων κ.α. ».

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 885.000,00 ευρώ (ποσό με Φ.Π.Α.). Το έργο θα εκτελεσθεί από τον Δήμο Ελασσόνας. Από την ανάθεσή του, προβλέπεται προθεσμία περαίωσης του συνόλου των εργασιών σε τριακόσιες εξήντα (360) ημερολογιακές ημέρες.

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass