Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αντιμετωπίζεται η λειψυδρία στο Βοτανοχώρι Τυρνάβου

ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Δημοσίευση: 29 Αυγ 2018 22:24

Ένα σημαντικό έργο για την υδροδότηση του Βοτανοχωρίου παίρνει τον δρόμο της υλοποίησης με την υπογραφή της σύμβασης για την εκπόνηση της μελέτης «Μελέτη συνολικού συστήματος υδροδότησης Βοτανοχωρίου». Η υπογραφή έγινε από τον δήμαρχο κ. Παναγιώτη Σαρχώση και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας ΥΕΤΟΣ Α.Ε., κ. Άνθιμο Σπυρίδη, μετά από ανοικτό δημόσιο διαγωνισμό, για ποσό 78.532 ευρώ (πλέον Φ.Π.Α.).

Η μελέτη αφορά όλα τα απαιτούμενα έργα για την υδροδότηση του οικισμού, των ποιμνιοστασίων του οικισμού Βοτανοχωρίου του Δήμου Τυρνάβου, καθώς και για την άρδευση των καλλιεργούμενων εκτάσεων νότια του οικισμού, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των κτηνοτροφικών αναγκών της περιοχής.

Το Βοτανοχώρι αποτελεί έναν ορεινό οικισμό και είναι κτισμένο σε κορυφοβούνι, απέχοντας από την πεδιάδα του Τυρνάβου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει εγκαταλειφτεί ως κατοικία και χρησιμοποιείται πλέον μόνο για κτηνοτροφία.

Στη σημερινή κατάσταση οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες της περιοχής για την κάλυψη των γεωργοκτηνοτροφικών αναγκών τους χρησιμοποιούν μεμονωμένες και αποσπασματικές λύσεις. Ειδικότερα, οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες της περιοχής μεταφέρουν νερό σε βυτία με δικό τους μεταφορικό μέσο, σχεδόν καθημερινά από την περιοχή του Τυρνάβου και του Αργυροπουλίου.

Συνεπώς, η τωρινή λύση που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι της περιοχής, τους περιορίζει τόσο ως προς την απόδοση των καλλιεργειών τους, όσο και στην τροφοδότηση με νερό των ποιμνιοστασίων τους. Ειδικά σε δύσκολες καιρικές συνθήκες η καθημερινή τροφοδοσία με νερό δυσχεραίνεται τόσο, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν προβλήματα στη λειτουργία των ποιμνιοστασίων τους. Το γεγονός αυτό αποτελεί μείζον πρόβλημα για την περιοχή, δεδομένου ότι το μεγάλο ποσοστό των κατοίκων της περιοχής συντηρούνται βιοποριστικά από την κτηνοτροφία.

Στη μελέτη προβλέπεται ο σχεδιασμός των κατάλληλων έργων για την υλοποίηση ενός δικτύου ύδρευσης για την κάλυψη των αναγκών των ποιμνιοστασίων της περιοχής και ενός συλλογικού αρδευτικού δικτύου για την άρδευση των καλλιεργούμενων εκτάσεων της περιοχής.

Ειδικότερα, προβλέπεται η κατασκευή γεώτρησης σε κατάλληλη θέση και δεξαμενής αναρρύθμισης για την άντληση της απαιτούμενης ποσότητας νερού, η μεταφορά του νερού σε δεξαμενή αποθήκευσης για την ύδρευση των ποιμνιοστασίων και σε δεξαμενή αποθήκευσης για την άρδευση των καλλιεργούμενων εκτάσεων και τέλος κατάλληλο δίκτυο για την προσαγωγή του νερού στα ποιμνιοστάσια και στις καλλιέργειες.

Συνοπτικά, τα προς μελέτη έργα όπως αυτά έχουν σχεδιαστεί από τον Δήμο αφορούν σε (όλα τα μεγέθη είναι προσεγγιστικά κατά την προκαταρτική μελέτη και θα οριστικοποιηθούν κατά την παρούσα οριστική μελέτη του έργου):

-Γεώτρηση, σε βάθος 220 m

-Αγωγό μήκους 60 m, για τη σύνδεση της νέας γεώτρησης με την κατάλληλη διάταξη δεξαμενής – αντλιοστασίου ανύψωσης.

-Διάταξη δεξαμενής - αντλιοστασίου ανύψωσης.

-Καταθλιπτικό αγωγό, για τη διοχέτευση των υδάτων σε 2 δεξαμενές αποθήκευσης μήκους 2,1 km.

-Κλειστή δεξαμενή, όγκου αποθηκευμένου ύδατος περί τα 200m3, για την υδροδότηση των ποιμνιοστασίων.

-Ανοικτή δεξαμενή, όγκου αποθηκευμένου ύδατος περί τα 1.000 m3, για την τροφοδοσία αρδευτικού δικτύου.

-Αρδευτικό δίκτυο, μήκους 6,5 Km, για την άρδευση καλλιεργούμενων εκτάσεων, συνολικής έκτασης 850 στρεμμάτων.

-Δίκτυο υδροδότησης ποιμνιοστασίων, συνολικού μήκος αγωγών 10 km.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Σχετικά Άρθρα