Οδηγίες χρήσης των υπόγειων κάδων

* ΦΥΛΛΑΔΙΑ ΔΙΑΝΕΜΗΘΗΚΑΝ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Δημοσίευση: 31 Αυγ 2018 22:10

Ενημερωτικό υλικό, για τη λειτουργία των υπόγειων –βυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων, διανεμήθηκε χθες σε πολίτες στο κέντρο της Λάρισας από κλιμάκιο στελεχών της Υπηρεσίας Καθαριότητας, με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος κ. Απόστολο Σουρλατζή.

Στόχος είναι να ξεκινήσει άμεσα η χρήση τους από τους πολίτες, να εξοικειωθούν με τη λειτουργία τους και σταδιακά να απομακρυνθούν οι συμβατικοί μπλε και πράσινοι κάδοι.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο κ. Σουρλατζή, «ήδη υπάρχει ανταπόκριση από τον κόσμο, και ήδη έχουν ξεκινήσει να ρίχνουν τα πρώτα σκουπίδια.

Μέχρι να εξοικειωθούν με το νέο σύστημα συλλογής σκουπιδιών θα παραμείνουν για λίγο χρονικό διάστημα και οι γνωστοί συμβατικοί κάδοι, ώστε κάποια στιγμή να τους αποσύρουμε οριστικά, όταν διαπιστωθεί ότι δεν χρειάζονται πλέον».

Να σημειωθεί ότι μετά την πρώτη πιλοτική και επιτυχημένη εφαρμογή του πρώτου βυθιζόμενου κάδου διαβαθμισμένης συμπίεσης στην Τρίγωνη πλατεία (οδό Ηλιοδώρου) η Υπηρεσία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης προχώρησε στην τοποθέτηση άλλων έξι κάδων στο πεζοδρομημένο κέντρο της πόλης.

Από αυτούς, ηλεκτροδοτήθηκαν και λειτουργούν τα εξής τέσσερα υπόγεια συστήματα κάδων: Παπακυριαζή και Παπαναστασίου, Πατρόκλου και Παπαναστασίου, στην Πλατεία Ρήγα Φεραίου (πρώην Νομαρχία – πλευρικά της οδού Κουμουνδούρου) και τέλος στον πεζόδρομο Ρούσβελτ και Παπασταύρου.

Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Λαρισαίων: «Μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία τα άλλα δύο συστήματα στην οδό Μανδηλαρά, που βρίσκονται στις εξής θέσεις: Μανδηλαρά και Παπαναστασίου (στη συμβολή με Βελή) καθώς και Μανδηλαρά και Τσαμαδού».

Συμπληρώνει δε ότι: «Χωρίς να ξεχνούμε ότι η Καθαριότητα της πόλης είναι ευθύνη όλων μας, ευελπιστούμε ότι οι συμπολίτες μας για άλλη μία φορά θα συνεργαστούν με τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Καθαριότητας για την σωστή λειτουργία των υπόγειων κάδων και θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες όλων μας για μια καθαρή πόλη».

Να σημειωθεί ότι τον αντιδήμαρχο συνόδευσαν ο διευθυντής της Υπηρεσίας Καθαριότητας κ. Ευάγγελος Λαχανάς, ο προϊστάμενος του τμήματος Καθαριότητας και Αποκομιδής κ. Γεώργιος Κυραμάς και ο επίσης προϊστάμενος της Υπηρεσίας κ. Βασίλης Καραγιάννης.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

Αν και τα βήματα χρήσης των υπόγειων –βυθιζόμενων κάδων αναγράφονται πάνω στους κάδους, το φυλλάδιο που διανεμήθηκε έχει τις ακόλουθες αναλυτικές οδηγίες:

1. Πατάμε την ποδοβαλβίδα παρατεταμένα.

2. Ρίχνουμε τα απορρίμματα: Στο στρογγυλό στόμιο με την πράσινη σήμανση τα οργανικά-σύμμεικτα πάντα σε δεμένη σακούλα.

Στο τετράγωνο στόμιο με την μπλε σήμανση τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες (χάρτινες, πλαστικές, γυάλινες, μεταλλικές) πάντα χύμα.

3. Μετά τη ρίψη απομακρύνουμε το πέλμα μας από την ποδοβαλβίδα και απομακρυνόμαστε.

Προσοχή: Σε κάθε στόμιο ρίψης υπάρχουν δύο φωτεινές ενδείξεις V και Χ.

Όταν το V είναι πράσινο μπορεί να γίνει ρίψη. Όταν το V αναβοσβήνει πράσινο, πρέπει να περιμένουμε να ανάψει κανονικά και τότε μπορεί να γίνει η ρίψη.

Όταν το Χ είναι κόκκινο, το σύστημα δεν επιτρέπει να ρίξουμε απορρίμματα ή ανακυκλώσιμα διότι ο κάδος είναι γεμάτος. Τότε χρησιμοποιούμε τους κοντινότερους συμβατικούς πράσινους ή μπλε κάδους αντίστοιχα».

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΕΜΠΟΡΟΥ ΤΗΣ ΡΟΥΣΒΕΛΤ

Την αντίδραση εμπόρου – καταστηματάρχη προκάλεσε ο τρόπος με τον οποίο τοποθετήθηκαν οι υπογειοποιημένοι κάδοι σκουπιδιών και ανακυκλώσιμων υλικών στον πεζόδρομο της οδού Ρούσβελτ πριν από μερικές ημέρες.

Η πρώτη και βασική ένσταση του Μ.Λ. είναι πως δεν υπάρχει επικαιροποιημένη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου. Εξηγεί στην «Ε» πως «υπάρχει μια σχετική απόφαση από τον Δεκέμβριο του 1997 αλλά από τότε έχουν αλλάξει τόσα πολλά και το συγκεκριμένο σημείο είναι ο εμπορικότερος δρόμος της πόλης».

Η δεύτερη ένστασή του αφορά στον τρόπο που τοποθετήθηκαν οι κάδοι. Ισχυρίζεται πως οι κάδοι σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό «ήταν να τοποθετηθούν κάθετα ώστε να μην εμποδίζουν την πρόσβαση των καταναλωτών στα καταστήματα και την είσοδο της οικοδομής, αλλά όταν οι τεχνικοί διαπίστωσαν ότι δεν χωράνε κατ΄ αυτόν τον τρόπο τους τοποθέτησαν οριζοντίως».

Επίσης προσθέτει πως δεν είχε καμία ενημέρωση για τα συγκεκριμένα έργα, κάτι που υποστηρίζει πως έπρεπε να προηγηθεί.

Πέρα από τις ενστάσεις του όμως, δηλώνει πως επικροτεί την προσπάθεια του δήμου για την τοποθέτηση τέτοιων κάδων αλλά διαφωνεί στον τρόπο και στο σημείο τοποθέτησής τους. Μπροστά στη βιτρίνα αλλά και σε είσοδο καταστήματος και πολυκατοικίας.

*Το θέμα απασχόλησε και πριν από μερικές ημέρες τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας μετά από ερώτηση που κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Καραλαριώτου, Δημ. Γεωργάκης.

Της Λένας Κισσάβου

Gallery άρθρου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass