Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η αρχόντισσα της Αγιάς...

«ΕΦΥΓΕ» Η ΓΙΑΝΝΑ ΣΠΗΛΙΩΤΑΚΑΡΑ

Δημοσίευση: 01 Σεπ 2018 22:41

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Πέθανε στην Αθήνα σε ηλικία 77 ετών και κηδεύτηκε προ ημερών στην Αγιά η Γιάννα Σπηλιωτακάρα, μια γυναίκα η οποία συνέδεσε το όνομά της με την Ένωση Αγιωτών Αθήνας, αφού για πάρα πολλά χρόνια την υπηρέτησε από διάφορες θέσεις με ιδιαίτερο ζήλο που προερχόταν από την αγάπη την οποία έτρεφε τόσο προς την κωμόπολη της καταγωγής της, την Αγιά, όσο και προς όλους εκείνους τους συγχωριανούς της που κάποτε για τους δικούς του ο καθένας λόγους έφυγαν για να ζήσουν στην πρωτεύουσα.

Πολλά από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης, όπως κι ο πρόεδρός της, ο κ. Αθανάσιος Οικονόμου, αυτές τις ημέρες βρίσκονται στην Αγιά λόγω της Γιορτής Μήλου και του Πανηγυριού, οπότε δοθείσης της ευκαιρίας θέλησαν να μας καταθέσουν, συνεπικουρούμενοι κι από τον παλαιό κοινοτάρχη Αγιάς Ιωάννη Θεούλη, λίγα λόγια για τον βίο και το έργο της Γιάννας Σπηλιωτακάρα.
Μας λένε λοιπόν: «Έφυγε από κοντά μας η αρχόντισσα της Αγιάς, η επίτιμος κυρία της Κυψέλης των Αθηνών, η Γιάννα του Νικόπουλου, όπως την έλεγαν στην Αγιά, η μάνα της Ένωσης των Αγιωτών της Αθήνας. Γεννήθηκε το 1941 στην Αγιά μετά τον θάνατο του πατέρα της Ιωάννη Κανδύλη, έφεδρου αξιωματικού του Ελληνικού Στρατού, που έπεσε υπέρ πατρίδος την ίδια χρονιά. Γνώρισε τον πατέρα της από φωτογραφίες. Οι δυσκολίες και οι ανάγκες της ζωής τη χαλύβδωσαν.
Έτσι, η Γιάννα, αφού πήρε τις πρώτες γνώσεις στο σχολείο της Αγιάς, έκανε το μεγάλο βήμα μπαίνοντας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου φοίτησε στο Τμήμα Γαλλικής Φιλολογίας. Στη συνέχεια, παντρεύτηκε τον Μιχάλη Σπηλιωτακάρα, δικαστικό, εφέτη και μετέπειτα σύμβουλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Μαζί πορεύτηκαν στη ζωή δημιουργώντας μια ωραία οικογένεια με δύο κόρες. Υπηρέτησε την Ένωση Αγιωτών αρχικά ως γραμματέας και κατόπιν ως πρόεδρος για περισσότερα από δώδεκα χρόνια.
Δούλεψε με αγάπη κι αυταπάρνηση για την Ένωση και, κυρίως, για τα παιδιά των εν Αθήναις Αγιωτών που τα υπεραγαπούσε. Το τεράστιο κύρος της κι η μεγάλη προσφορά τής έδωσαν τη δυνατότητα να εκλεγεί πρόεδρος της Πανθεσσαλικής Στέγης, Ομοσπονδία όλων των Θεσσαλικών συλλόγων της Αθήνας. Η Ένωση Αγιωτών Αθήνας αισθάνεται πλέον φτωχότερη, αλλά πιστεύουμε ότι, αντλώντας δύναμη από το ψυχικό της σθένος κι έχοντάς την ως λαμπερό παράδειγμα αξίας, ήθους και προσφοράς, θα καταφέρουμε να συνεχίσουμε το έργο της». 

Του Νίκου Γουργιώτη

Σχετικά Άρθρα