Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με λαμπρότητα τίμησε η Αγιά την απελευθέρωσή της

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 23η ΓΙΟΡΤΗ ΜΗΛΟΥ

Δημοσίευση: 02 Σεπ 2018 22:07

Την 137η επέτειο της απελευθέρωσής της από τους Τούρκους γιόρτασε χθες Σάββατο 1η Σεπτεμβρίου η κωμόπολη της Αγιάς.

Πρόκειται για τον όγδοο κατά σειρά εορτασμό της εξόχως σημαντικής αυτής επετείου για την περιοχή, που αφορά στην αποτίναξη από πάνω της του τούρκικου ζυγού και την προσάρτησή της στην τότε ελεύθερη Ελλάδα, γεγονός που κατέστη δυνατό με την είσοδο στην κωμόπολη του απελευθερωτικού ελληνικού στρατού την 1η Σεπτεμβρίου του 1881 δίνοντας, έτσι, τέλος σε 458 χρόνια σκλαβιάς και υποταγής.

Το πρωί, λοιπόν, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό των εορταζόντων θαυματουργών πολιούχων, Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου του ασκητή της ερήμου και Αγίου Αντωνίου του Νέου του εν Βεροίας, αμέσως μετά τον όρθρο και την πανηγυρική θεία λειτουργία, τελέσθηκε δοξολογία προεξάρχοντος του αρχιερατικού επιτρόπου Περιφέρειας Αγιάς αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριου Δρόσου. Εν συνεχεία, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για την εποπτεία και τον συντονισμό του Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλιείας και Δασών του Δήμου, Χριστίνα Γιαννουλέα, μίλησε για τη σπουδαιότητα της ημέρας, για τα δύσκολα χρόνια της υποδούλωσης της επαρχίας στους Οθωμανούς και για την πορεία προς την ελευθερία.

Αμέσως μετά την ομιλία τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ πεσόντων αγωνιστών στο Ηρώο της πόλης, κατατέθηκαν στεφάνια από τον αντιπεριφερειάρχη Περιφέρειας Θεσσαλίας Γιώργο Λαδόπουλο, τον δήμαρχο Αγιάς Αντώνη Γκουντάρα, τον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Τεμπών Πρόδρομο Χαρισμανίδη, τον υποδιοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Αγιάς Αθανάσιο Γρίβα, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και εψάλη ο Εθνικός μας Ύμνος.

Στον εορτασμό παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Αγιάς Βασίλης Σμυρλής, ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Ηρακλείδης» Χρήστος Σκαρκάλης, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Γρηγόρης Καλαγιάς, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αγιάς Ζάχος Μπατζιόλας, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης «Καλυψώ» Βασίλης Βαλάρης, ο πρώην δήμαρχος Αγιάς Βασίλης Κουτσαντάς, το μέλος της Ομάδας Ιστορικής Έρευνας Δήμου Αγιάς Γιάννης Μανίκας, η προϊσταμένη του Τοπικού Αρχείου – ΓΑΚ Αγιάς Ελένη Τσάπου, ο διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αγιάς Αθανάσιος Δεληζώνας και η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Αγιάς Βαΐτσα Παπακώστα.

ΓΙΟΡΤΗ ΜΗΛΟΥ

Στο μεταξύ συνεχίζονται και αυτήν την εβδομάδα οι εκδηλώσεις του Αγιώτικου Πανηγυριού και της 23ης Γιορτής Μήλου.

Σήμερα θα διεξαχθούν οι εξής εκδηλώσεις: 6 μ.μ., 2ος αγώνας δρόμου τριών χιλιομέτρων «Γύρος Αγιάς» με έναρξη και τερματισμό τον χώρο έξω από τον Ι.Ν. Αγίων Αντωνίων.

7 μ.μ., «Παίζω και μαθαίνω το άθλημα του πινγκ – πονγκ» από τον Αθλητικό Σύλλογο επιτραπέζιας αντισφαίρισης «Δύναμη» (Κεντρική πλατεία).

8 μ.μ., ημερίδα Υγείας, με θέμα «Παιδί, Υγεία, παιδική Παχυσαρκία», από τη συγγραφέα Υγείας Ιωάννα Λάκα και ομιλητές τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας Αγιάς, παθολόγο Βασίλειο Χάμο, τον καρδιολόγο Χρήστο Ντουλούλη, τον πλαστικό χειρουργό παιδιών και ενηλίκων Σεραφείμ Μπουλούμπαση και την παιδίατρο Ισμήνη Φιλιππακοπούλου. Αρωγοί της εκδήλωσης είναι τα Αρτοποιεία Σχοινάς – Caramel Coffe Store κι ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Επαρχίας Αγιάς «Ο Άγιος Αντώνιος». Επίσης, θα γίνει σε όλους όσοι το επιθυμούν δωρεάν μέτρηση σακχάρου από την εταιρεία LifeScan της Johnson & Johnson, η οποία θα υποστηρίξει όλη τη διοργάνωση της ημερίδας (κεντρική πλατεία).

9 μ.μ., χορευτικές δράσεις από τη Σχολή Χορού «Έκφραση». Παιδί και νεολαία dj πάρτι (Κεντρική πλατεία).

Αύριο Δευτέρα: 7 μ.μ., «Παίζω και μαθαίνω το άθλημα του πινγκ – πονγκ» από τον Αθλητικό Σύλλογο επιτραπέζιας αντισφαίρισης «Δύναμη» (Κεντρική πλατεία). 8 μ.μ., παρουσίαση παραδοσιακών χορών παιδικών τμημάτων (Κεντρική πλατεία). 9 μ.μ., παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τμήματα ενηλίκων με τους Κωστούλη Κώστα στο κλαρίνο, Σαρακατσιάνο Μάριο στο λαούτο, Γάλλο Λευτέρη στο βιολί, Κυριλίδη Θεόδωρο στην ποντιακή λύρα και Μακρυγιάννη Γιάννη στα κρουστά (Κεντρική πλατεία).

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα