Δημοτικό Συμβούλιο: Οι Λαρισαίοι να ψηφίσουν μαζικά και σε κλίμα ενότητας

Δημοσίευση: 03 Ιουλ 2015 12:29

Ολοκληρώθηκε πριν λίγη ώρα η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λάρισας που συνήλθε εκτάκτως σήμερα μετά από αίτημα τεσσάρων παρατάξεων της αντιπολίτευσης με αφορμή και το δημοψήφισμα της Κυριακής 5 Ιουλίου.

Με τις ψήφους της παράταξης της πλειοψηφίας το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε το εξής ψήφισμα:

«Η χώρα μας, εδώ και μια πενταετία, διέρχεται μια πρωτόγνωρη για την μεταπολιτευτική της ιστορία κρίση, που ήρθε σαν αποτέλεσμα της κρίσης του Ευρωπαϊκού νεοφιλελεύθερου μοντέλου και των κυβερνητικών συντηρητικών επιλογών της προηγούμενης περιόδου.

Ακόμα και σήμερα, η κατάσταση στην κοινωνική και οικονομική ζωή, σφραγίζεται από τις αρνητικές επιπτώσεις πολιτικών, που κάτω και από το βάρος των μνημονιακών δεσμεύσεων, οδήγησαν στην αποσάθρωση διάλυση του κοινωνικού ιστού. Σημαντικά τμήματα του πληθυσμού ζουν στη φτώχεια και την ανεργία μη έχοντας πρόσβαση σε βασικά αγαθά όπως η υγεία, η παιδεία, η τροφή, η εργασία και η στέγη.

Στη διάρκεια των ετών της σκληρής λιτότητας που επιβλήθηκε από μια αδιέξοδη πολιτική, έχουν πληγεί ακόμα και πολίτες και επιχειρήσεις που μέχρι χθες αισθάνονταν ότι βρίσκονταν στο απυρόβλητο.

Οι ίδιες πολιτικές έπληξαν καίρια και την Αυτοδιοίκηση, μειώνοντας σημαντικά τους οικονομικούς πόρους, αποδυναμώνοντας την σε προσωπικό και θέτοντάς την, υπό αυστηρό πλαίσιο επιτήρησης.

Σήμερα η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο. Διαπραγματεύεται με τους εταίρους μας για μια καλύτερη, βιώσιμη και επωφελή, για όλες τις πλευρές, συμφωνία, εντός του Ευρωπαικού πλαισίου και του ευρώ, που θα καλύπτει τις ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας, αλλά και με μείωση του χρέους καθώς και με αναπτυξιακό χαρακτήρα. Μια τέτοια συμφωνία μπορεί πράγματι να διαμορφώσει τις συνθήκες για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, την στήριξη της κοινωνίας μέσα από πορεία ανάπτυξης και μείωσης της ανεργίας.

Είναι προφανές ότι κύκλοι στους κόλπους των δανειστών, αμφισβητώντας στην ουσία, τις ίδιες τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές, επιμένουν στις συνταγές της σκληρής και αέναης λιτότητας, που αποδεδειγμένα πλέον, όχι μόνο δεν αποδίδουν, αλλά ευθύνονται για το κοινωνικό δράμα της χώρας και υπονομεύουν το μέλλον της.

Πριν λίγες ημέρες, η Βουλή των Ελλήνων αποφάσισε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, με τη δέσμευση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων εντός της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή. Η συμμετοχή σε μια τέτοια διαδικασία για την πορεία του τόπου απαιτεί ωριμότητα και ανάληψη της ατομικής ευθύνης από τον ενεργό πολίτη. Με σεβασμό και εκτίμηση για τη διαφορετική άποψη. Η κρισιμότητα των στιγμών και η παρατηρούμενη πόλωση, δεν μπορεί και δεν πρέπει να δημιουργήσει συνθήκες διχασμού. Παρά την προσπάθεια συγκεκριμένων κύκλων να επηρεάσουν με κάθε τρόπο την στάση του ελληνικού λαού, προκαλεί θαυμαστή εντύπωση το γεγονός ότι οι πολίτες, σε όλη τη χώρα και στη Λάρισα, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, συμπεριφέρονται με αξιοθαύμαστη ωριμότητα, επιδεικνύοντας ψυχραιμία και νηφαλιότητα.

Σε αυτή τη κρίσιμη περίοδο για την χώρα και την πόλη ο Δήμος Λαρισαίων αναλαμβάνει τις ευθύνες του απέναντι στους πολίτες.

Καλούμε τις Λαρισαίες και τους Λαρισαίους να προσέλθουν στην εκλογική διαδικασία της Κυριακής μαζικά και σε κλίμα ενότητας, προκειμένου να εκφράσουν, ελεύθερα τη βούλησή τους.

Καλούμε όλους τους φορείς της πόλης σε στενή συνεργασία για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί τις πρωτόγνωρες καταστάσεις φόβου και διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, θα βρισκόμαστε στο πλευρό των πολιτών, με κάθε μέσο που διαθέτουμε, παρέχοντας κάθε δυνατή στήριξη από το σύνολο των δομών του Δήμου μας. Έχουμε ήδη δώσει σαφείς κατευθύνσεις στις υπηρεσίες του Δήμου και της ΔΕΥΑΛ να παρέχουν απρόσκοπτα τις υπηρεσίες τους σε επίπεδο δημοσίων αγαθών, καθώς και να μην υπάρξουν αναγκαστικά μέτρα για την απαίτηση είσπραξης χρεών προς το Δήμο από τον οποιοδήποτε συμπολίτη μας.  

Είναι το ελάχιστο, που μπορούμε να κάνουμε ως Δήμος, προκειμένου οι συμπολίτες μας, με καθαρό μυαλό και με ώριμη σκέψη να ψηφίσουν στο Δημοψήφισμα της Κυριακής.

Παράλληλα, ως θεσμικοί παράγοντες, οφείλουμε να σεβαστούμε μια δημοκρατική διαδικασία, χωρίς δραματοποιήσεις και να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού την εθνική ομοψυχία

Οι στιγμές είναι δύσκολες. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Με τη συνεργασία όλων η κοινωνία μας θα σταθεί όρθια. Το χρωστάμε στους συμπολίτες μας. Το οφείλουμε στα παιδιά μας» καταλήγει το δημοψήφισμα.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Το τελικό κοινό ψήφισμα της αντιπολίτευσης που μειοψήφισε, έχει ως εξής:  

«1) Δηλώνουμε ΝΑΙ στην Ευρώπη προσηλωμενοι στην απαράβατη αρχή για τον αταλάντευτο προσανατολισμο της ΕΛΛΑΔΑΣ προς την Ευρώπη, και την ανάγκη ισχυροποίησης της θέσης της ΕΛΛΑΔΑΣ στην καρδιά της Ευρώπης μέσα απο μια σοβαρή και διεκδικητική διαπραγμάτευση η οποια, επουδενί δεν έχει την λαϊκή εντολή των εκλογών του Ιανουαρίου για διακύβευσης της παραμονής και της ρήξης- εξόδου απο την ΕΕ.

2) Ζητάμε απο τον Πρωθυπουργό, την Ελληνικη Βουλή και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αυτή την ύστατη στιγμή, ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗ της διενέργειας του δημοψηφίσματος του οποίου αφενός, οι συνθήκες διεξαγωγής του δεν πληρούν τις διεθνείς προδιαγραφές όπως απεφάνθη το Συμβούλιο της Ευρώπης αφετέρου, το ακύρωσε στην πράξη η ίδια η Κυβέρνηση αφού:

• Το επίμαχο κείμενο- πρόταση δεν υφίσταται διότι, αφορούσε το πρόγραμμα που έχει λήξει.

• Στο τελευταίο βελτιωμένο κείμενο- πρόταση των δανειστών η Κυβέρνηση απάντησε με δικό της κείμενο και αυτό αποτελεί έναρξη διαπραγμάτευσης και ήδη, αυτό αποτελεί ένα νέο πρόγραμμα.

3) ΖΗΤΑΜΕ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ της απόδοσης των συντάξεων στο ακέραιο και στον προβλεπόμενο χρόνο. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ αυτό να γίνει εδώ και τώρα διότι:

• Ανταποκριθήκαμε ως Δήμος στην έκκληση- απαίτηση της Κυβέρνησης για απόδοση διαθέσιμων του Δήμου για τη διασφάλιση των εσωτερικών αναγκών

• Οι συντάξεις είναι ο μόχθος χρόνων προσφοράς προς την Πατρίδα και την Οικονομία της από τους ανθρώπους που είναι απόμαχοι από τη δουλειά αλλά, δεν είναι απόμαχοι από τη ζωή. Οι συντάξεις τα τελευταία 5 χρόνια στηρίζουν, δυστυχώς, οικογένειες ανέργων.

4) ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΝΟΣ «ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ» σε συνεργασία με κάθε εμπλεκόμενο φορέα της δημόσιας διοίκησης και της παραγωγικής διαδικασίας που να αποβλέπει στην προετοιμασμένη αντιμετώπιση πιθανών ραγδαίων εξελισσόμενων δραματικών καταστάσεων στους τομείς της ασφάλειας και κοινωνικής συνοχής, της διατροφικής επάρκειας και της επαρκούς Υγειονομικής κάλυψης. ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ότι, στους βασικούς τομείς διαβίωσης κανένας δημότης και κάτοικος της πόλης μας δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα.

5. ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ καταρχήν μέχρι 31/7/2015, και ανάλογα αν απαιτηθεί και κριθεί ανάγκη να παραταθεί,

• την απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών από το Δήμο σε επίπεδο δημοσίων αγαθών (νερού, αποχέτευσης, καθαριότητας) χωρίς διακοπή σε καμία περίπτωση σε κανέναν

• την μη ύπαρξη αναγκαστικών μέτρων για την απαίτηση είσπραξης χρεών προς το Δήμο από κάθε Δημότη

· τη μη αποστολή - βεβαίωση προς τις ΔΟΥ προστίμων καθώς και την ανάκληση όσων έχουν αποσταλεί ήδη.

• την απαίτηση ως Δήμος για λογαριασμό όλων των δημοτών προς κάθε άλλη επιχείρηση παροχής υπηρεσιών και αγαθών (Αερίου, Τηλεφωνίας, Μεταφορών) να ενεργήσει ανάλογα με το Δήμο και, να μη διακόψει την παροχή αλλά, και να μην προβεί σε αναγκαστικά μέτρα» καταλήγει το ψήφισμα που υπογράφουν οι επικεφαλής των παρατάξεων Ειρήνη ΚΑΡΑΛΑΡΙΩΤΟΥ , Κων/νος ΤΖΑΝΑΚΟΥΛΗΣ, Εκτορας ΝΑΣΙΩΚΑΣ και Κωνσταντινος Διαμαντος.

«ΔΥΟ ΟΧΙ»

Όχι ψήφισε ο σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιάν. Παζιάνας παρουσιάζοντας την πρόταση του ΚΚΕ ενώ όχι ψήφισε τέλος και η δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας Ασπα Σουλούκου αντιπροτείνοντας το ψήφισμα της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass