Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Αλαλούμ» στο κέντρο της πόλης

ΟΙ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΝ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Δημοσίευση: 04 Σεπ 2018 22:02

Οδηγοί δικύκλων διασχίζουν ανάποδα την οδό Κύπρου. Αδιαφορούν αν στη συμβολή με την οδό Ολύμπου στρίψει λεωφορείο ή ταξί, πιστεύουν ότι προσέχουν και πως δεν οδηγούν επικίνδυνα.

«Αλαλούμ, αλαλούμ…», τραγουδούσε ο Δάκης και φαίνεται ότι ταιριάζει γάντι με την εικόνα που παρουσιάζει το κέντρο της πόλης μετά και την έναρξη των εργασιών σε Βενιζέλου και Φιλελλήνων.

Την Κύπρου μπορούν να τη διασχίσουν κάθετα οι πεζοί από το φανάρι με την οδό Φιλελλήνων, από τη διάβαση με τους πεζοδρόμους Ρούσβελτ και Ερμού και από το φανάρι με την οδό Ολύμπου το οποίο ακόμα δεν λειτουργεί. Το πεζοφάναρο στην Κύπρου με Φιλελλήνων έξω από την τράπεζα δίνει προτεραιότητα στους πεζούς για λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα, με αποτέλεσμα αρκετοί να μένουν καταμεσής του δρόμου. Λίγο πιο κάτω, στο επόμενο πεζοφάναρο στην οδό Ρούσβελτ που λειτουργεί με κουμπί, για να δοθεί η προτεραιότητα στους πεζούς αυτοί πρέπει να περιμένουν σχεδόν 1 λεπτό. Αποτέλεσμα είναι κυρίως άνθρωποι μεγάλης ηλικίας να μην έχουν την υπομονή να περιμένουν τον «Γρηγόρη» και να εγκλωβίζονται ανάμεσα σε λεωφορεία από τη μια και ΙΧ από την άλλη.

Στρίβοντας για την οδό Ολύμπου εκεί που απαγορεύεται η διέλευση αυτοκινήτων και δικύκλων, οι οδηγοί αψηφούν τη σήμανση αλλά και την Τροχαία. Για λίγα δευτερόλεπτα γύρισε την πλάτη του ο άνδρας της Τροχαίας και πέρασαν τρία αυτοκίνητα. «Από το πρωί αυτό κάνουμε, μόλις νομίζει κάποιος ότι δεν βλέπουμε στρίβει αριστερά στην Ολύμπου», σημειώνουν. Την ίδια ώρα φωνάζουν και διαμαρτύρονται οι Λαρισαίοι γιατί με τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για να πάει κάποιος από το κέντρο, από την 31η Αυγούστου στον σιδηροδρομικό σταθμό θα πρέπει να βγει στην οδό Γεωργιάδου να κατευθυνθεί προς Ανθίμου Γαζή, Ηρώων Πολυτεχνείου για να βρεθεί στη συνέχεια στον ΟΣΕ. «Ξεκίνησαν τα έργα χωρίς να λάβουν άλλα μέτρα που θα διευκόλυναν την καθημερινότητα. Δεν θα είναι για λίγες ημέρες, θα είναι για μήνες αυτή η κατάσταση», σημείωναν περαστικοί. Επίσης, από την οδό Αμαλίας απαγορεύεται να στρίψει ο οδηγός αριστερά, η Δημοτική Αστυνομία που βρισκόταν χθες στο σημείο διοχέτευε την κίνηση προς την 31ης Αυγούστου με αποτέλεσμα όσοι ήθελαν να βγουν στην Ολύμπου χρησιμοποιούσαν τη στενή οδό Ογλ.

Ουρά εκατοντάδων μέτρων σχηματιζόταν καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας στην οδό Ολύμπου. Ξεκινούσε από την πλατεία Λαού και έφτανε μέχρι τα ΚΤΕΛ. «Με τα πόδια φτάνεις πιο γρήγορα», ανέφερε μια γυναίκα που έτρεχε για να προλάβει το επόμενο λεωφορείο προσθέτοντας «πρέπει να ξεχάσουμε το αυτοκίνητο. Να το αφήνουμε στο σπίτι και να αρχίσουμε το περπάτημα και το ποδήλατο».

Κλειστός είναι και ο μισός δρόμος της Δήμητρας. Με αποτέλεσμα όποιος θεωρούσε χθες ότι κάπου θα έβγαινε αν έστριβε αριστερά από την Ολύμπου έκανε λάθος, διότι έκανε μόνο έναν κύκλο και «έπεφτε» ξανά στο αρχικό σημείο που βρισκόταν.

Της Ζωής Παρμάκη

Φωτ. Βασίλης Ντάμπλης

Gallery άρθρου