Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκκλησιαστικά νέα και ειδήσεις

Δημοσίευση: 06 Σεπ 2018 16:00

Γιορτάζει η ιστορική Μονή Κανάλων Καρυάς Ολύμπου

* ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ 7- 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Πανηγυρίζει η Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου, γνωστή ως Μονή Κανάλων, που βρίσκεται 8 χιλιόμετρα έξω από την Καρυά Ολύμπου, σε υψόμετρο 820 μέτρων.

Η Μονή, που απέχει από την Ελασσόνα 44 χιλιόμετρα και 15 χιλιόμετρα από τη Λεπτοκαρυά Πιερίας, είναι αφιερωμένη στη Γέννηση της Θεοτόκου και εορτάζει κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου. Χαρακτηριστική είναι η κατάφυτη τοποθεσία, όπου βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι της Καρυάς, στη Νότια – Νοτιανατολική πλευρά του Ολύμπου, στη Βόρεια πλευρά της ρεματιάς – χαράδρας Ζιλιάνα, με υπέροχη θέα τόσο προς τον Όλυμπο όσο και προς το Αιγαίο πέλαγος!

Αύριο Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου, παραμονή της εορτής, στις 6 το απόγευμα, θα τελεσθεί Μέγας Πανηγυρικός αρχιερατικός Εσπερινός, όπου θα χοροστατήσει ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και θα συλλειτουργήσουν αρχιμανδρίτες και ιερείς της περιοχής.

Το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου, το πρωί, ανήμερα της μεγάλης Εορτής, θα γίνει πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία με Θείο Κήρυγμα, όπου θα συγχοροστατήσουν οι σεβασμ. μητροπολίτες Σμύρνης(Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως) κ. Βαρθολομαίος και Ελασσώνος κ. Χαρίτων, ενώ αναμένεται μεγάλη προσέλευση πιστών.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ(Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Πολιτιστικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις στον Δήμο Κιλελέρ

Κάθε χρόνο την 8η Σεπτεμβρίου εορτάζεται σε εκκλησίες του Δήμου Κιλελέρ η Γέννηση της Θεοτόκου. Ο εσπερινός της εορτής της Γεννήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου και η αρτοκλασία θα γίνει αύριο Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου, παραμονή της εορτής, στις 7 μ.μ., στα Μύρα την Παναγία την Κριτσιλαριώτισσα, στο Αρμένιο, τη Γαλήνη και το Ελευθέριο. Η Θεία Λειτουργία θα τελεστεί ανήμερα της εορτής στις 7 π.μ. σε όλες τις εκκλησίες. Το έθιμο της «γίδας βραστής» στην Παναγία Κριτσιλάρ θα γίνει ανήμερα της εορτής, δηλαδή μεθαύριο Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου στις 6 μ.μ. αμέσως μετά τον μεθεόρτιο εσπερινό.

Γιορτή λήξης των θερινών δράσεων της δημοτικής βιβλιοθήκης Νίκαιας του Δήμου Κιλελέρ θα πραγματοποιηθεί στον υπαίθριο χώρο της βιβλιοθήκης αύριο Παρασκευή στις 7 μ.μ. Γιορτή Βαμβακιού στο Κιλελέρ την ίδια μέρα στις 9 μ.μ. Την εκδήλωση διοργανώνει ο Μορφωτικός Σύλλογος Κιλελέρ, η Α.Ε Κιλελέρ και η Τοπική Κοινότητα. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Κιλελέρ όπως και η εκδήλωση που διοργανώνει ο Σύλλογος Γυναικών Χαράς με την ονομασία «Κριτσμάς 18», μεθαύριο Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018, στην πλατεία της Χαράς όπου θα εμφανιστούν η Θεατρική ομάδα Νίκαιας, το χορευτικό συγκρότημα της Μελίας και η ορχήστρα του Γ. Αραμπατζή. Συνδιοργανωτής είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Η Εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου στη Ζωοδόχο Πηγή

Κατά το διήμερο 7- 8 Σεπτεμβρίου η Ενορία Της Ζωοδόχου Πηγής πανηγυρίζει για την Εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου. Οι πανηγυρικές Ιερές Ακολουθίες θα τελεσθούν κατά το ακόλουθο πρόγραμμα:

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου απόγευμα: Ώρα 19:00: Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός μετ' αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου πρωί στις 7:00 πανηγυρικός Όρθρος της Εορτής και πανηγυρική Θεία Λειτουργία, απόγευμα στις 19:00 Μεθέορτος Εσπερινός και Παρακλητικός Κανών της Παναγίας. Η Ερανική Επιτροπή προσκαλεί τους ευσεβείς και φιλέορτους Χριστιανούς να προσέλθουν στις Πανηγυρικές Ιερές Ακολουθίες, τιμώντας και μεγαλύνοντας το Πάνσεπτο Πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου.