Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επί τάπητος το πρόγραμμα δράσης της SEEBRIG

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Α/ΓΕΣ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ - ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗΣ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΝΑ ΕΥΡΩΠΗΣ

Δημοσίευση: 07 Σεπ 2018 15:42

Επίσκεψη στην έδρα της Πολυεθνικής Ταξιαρχίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEEBRIG), στο «Στρατόπεδο Σχοινά» στον Τύρναβο, πραγματοποίησε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του Στρατηγείου της SEEBRIG.

Το Στρατηγείο στελεχώνεται από προσωπικό των κρατών Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Ρουμανία και Τουρκία. Ο Α/ΓΕΣ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, συνομίλησε με τα στελέχη και συζήτησε με τον Διοικητή του Στρατηγείου για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Στη συνέχεια πραγματοποίησε ομιλία προς τα προσωπικό της Πολυεθνικής Ταξιαρχίας.

Στο μεταξύ, χθες ανακοινώθηκε ότι στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της Υπουργικής Αμυντικής Διαδικασίας της Νοτιο - Ανατολικής Ευρώπης / South East Europe Defence Ministerial Process (SEDM) θα διεξαχθούν στην Αθήνα από 10 έως 14 Σεπτεμβρίου, η 39η Συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής (SEDM- CC) και η 40ή Συνεδρίαση της Πολιτικοστρατιωτικής Συντονιστικής Επιτροπής της Συμφωνίας Πολυεθνικής Ειρηνευτικής Δύναμης Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης/ Multinational Peace Force South East Europe (MPFSEE).

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, κατά τις συναντήσεις πρόκειται να συζητηθούν οι εξελίξεις στο Πρόγραμμα Δράσης της πολυεθνικής Ταξιαρχίας SEEBRIG για το 2018 – 19 και στα Προγράμματα συνεργασίας μεταξύ των κρατών της πρωτοβουλίας.

Επίσης θα προετοιμασθούν τα θέματα που θα απασχολήσουν την επερχόμενη υπουργική συνάντηση, η οποία θα διεξαχθεί στο Βελιγράδι (10 - 12 Οκτωβρίου 2018). Στη SEDM συμμετέχουν η Αλβανία, η Βοσνία- Ερζεγοβίνη (από το 2007), η Βουλγαρία, η Γεωργία (από το 2015), η Ελλάδα, οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Κροατία, το Μαυροβούνιο (από το 2009), η Ουκρανία (από το 2005), η πΓΔΜ, η Ρουμανία, η Σερβία (από το 2009), η Σλοβενία και η Τουρκία. Ως χώρα παρατηρητής συμμετέχει η Μολδαβία από τον Οκτώβριο του 2000. Η Ελλάδα έχει αναλάβει την Προεδρία της πρωτοβουλίας τον Ιούλιο του 2017 για δύο χρόνια.

Πρόεδρος της SEDM-CC/PMSC έχει ορισθεί ο πρέσβης ε.τ. Ελευθέριος Αγγελόπουλος και παράλληλα η Γραμματεία της SEDM έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί υπό το ΓΕΕΘΑ/Δ' Κλάδο (Athens Chairmanship Secretariat), υπό τη Διεύθυνση του ταξιάρχου Αχιλλέα Ταουξή.

Όπως είναι γνωστό, η πρωτοβουλία SEDM ξεκίνησε το 1996, ως άτυπο FORUM συνεργασίας των υπουργών Άμυνας στην περιοχή των Βαλκανίων, με σκοπό τη δημιουργία κλίματος σταθερότητας, ειρήνης και ασφαλείας, καλής γειτονίας, τη σύσφιγξη των σχέσεων των κρατών της ΝΑ Ευρώπης και την εμπέδωση κλίματος συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής μέσα από την ανάπτυξη διαφόρων πρωτοβουλιών συνεργασίας στον τομέα της άμυνας.

Ο στρατιωτικός βραχίονας της SEDM είναι η Πολυεθνική Ταξιαρχία ΝΑ Ευρώπης SEEBRIG, η οποία ιδρύθηκε το 1998 με την υπογραφή της Συμφωνίας MPFSEE. Το Στρατηγείο της Ταξιαρχίας σταθμεύει από το 2011 στον Τύρναβο και το 2020 θα μετακινηθεί στα Σκόπια.

Σχετικά Άρθρα