Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έργα και ημέρες οδηγών στο κέντρο της Λάρισας…

* ΠΟΛΗ …ΣΕ ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΚΑΘΩΣ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΟΙ ΟΔΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Δημοσίευση: 09 Σεπ 2018 22:03

Τα έργα οδοποιίας στο κέντρο της Λάρισας ανατρέπουν κάθε δεδομένο στην κυκλοφορία των οχημάτων. Δρόμοι αποκλείονται, δημιουργώντας κυκλοφοριακό έμφραγμα και κομφούζιο σε άλλες οδούς. Οι Λαρισαίοι, πόσο μάλλον οι επισκέπτες της πόλης, μπερδεύονται, τα χάνουν, ψάχνουν να βρουν διεξόδους για τους προορισμούς τους.

Μονόδρομοι, μετατρέπονται σε διπλής κατεύθυνσης, φωτεινοί σηματοδότες καταργούνται, δημιουργούνται νέοι κυκλικοί κόμβοι… Και όλα αυτά δοκιμάζουν την υπομονή των πολιτών, αναδεικνύουν ακόμη περισσότερο το έλλειμμα παιδείας και κυκλοφοριακής αγωγής μας.

Φυσικά είναι πολύ εύκολο να ρίχνουμε την ευθύνη στη δημοτική αρχή, για την ταλαιπωρία στους δρόμους, όταν ταράζει την ηρεμία και τα δεδομένα, αλλά από την άλλη είναι δύσκολο να κόψουμε τις συνήθειες της κακής οδηγικής μας συμπεριφοράς που ουσιαστικά συμβάλλουν στη δημιουργία τέτοιων συνθηκών ταλαιπωρίας.

Διότι με ή χωρίς έργα στους δρόμους, αυτή παραμένει ίδια και -στη δεύτερη περίπτωση- απλά διογκώνεται.

Πάμπολλα είναι τα χαρακτηριστικά παραδείγματα, που μαρτυρούν ότι την ήδη επιβαρημένη λόγω των έργων κατάσταση στους δρόμους του κέντρου, επιβαρύνει η παραβατική και κακή συμπεριφορά των οδηγών.

Ενώ δηλαδή σε τέτοιες δύσκολες και αντίξοες καταστάσεις, θα περίμενε κανείς να γίνουμε πιο προσεκτικοί στην οδήγηση, διαπιστώνεται να παραμένει –αν δεν εντείνεται κιόλας- η αδιαφορία και η αντικοινωνική δύναμη της συνήθειας: Διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα, σταθμευμένα οχήματα σε κάθε γωνία που εμποδίζουν τη διέλευση άλλων μπλοκάροντας την κίνησή τους, υποτιθέμενες προσωρινές στάσεις με «αλάρμ» που μετρούν πάνω από μισή ώρα, στάσεις για κάθε λόγο… χωρίς σοβαρό λόγο, κορναρίσματα στον «μπροστινό» που δεν εκκινεί αστραπιαία στο πράσινο φανάρι παίρνοντας –γιατί όχι- σβάρνα τον πεζό που τρέχει να περάσει απέναντι, μούντζες στον οδηγό που άναψε φλας (αν και αυτό έχει σχεδόν καταργηθεί) ή αλάρμ την τελευταία στιγμή, μούντζες στον οδηγό που άναψε αλάρμ εκατό μέτρα πριν σταματήσει, οδήγηση «ραλίστα», οδήγηση «βόλτας» με τον ήχο του ραδιοφώνου στο τέρμα, επιτάχυνση του οχήματος όταν ο οδηγός βλέπει το πορτοκαλί φανάρι, απροειδοποίητα απότομη στάση και όπισθεν για παρκάρισμα, «ολιγόλεπτες» στάσεις στην τράπεζα, στη ΔΕΗ, στο καφέ, στον φούρνο και μάλιστα σε κεντρικούς δρόμους… Κάπως έτσι, συμπεριφερόμενοι σαν να είμαστε μόνοι στον δρόμο, δυσκολεύουμε τη ζωή των άλλων και τη δική μας.

 «Επικρατεί κατάσταση χάους!» καταγγέλλει ένας αναγνώστης σε επιστολή του στην εφημερίδα και ρωτά: «Ζω σε πόλη αναρχικών; Όποιος γουστάρει

παρατάει το αμάξι του πάνω στον δρόμο, κλείνει μια ολόκληρη λωρίδα και άσε τούς πίσω», να «τρώνε» ταλαιπωρία;

Μπορεί ο καθένας να ενοχλεί δεκάδες συμπολίτες του, επειδή είναι αναίσθητος;

Μήπως έτσι τιμωρούμε τους συμπολίτες που είναι σωστοί και τους κάνουμε και αυτούς να φέρονται ανάλογα;».

Στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής της Λάρισας, μια νέα γενιά διδάσκεται τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) και τη σωστή συμπεριφορά των οδηγών στους δρόμους.

Πιθανόν έχουμε ελπίδες για καλύτερους οδηγούς στο μέλλον!

 

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Gallery άρθρου