Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκκλησιαστικά νέα και ειδήσεις

Δημοσίευση: 09 Σεπ 2018 16:08

Οι παρακλήσεις Τιμίου Σταυρού στον Αγ. Βησσαρίωνα

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, θα ψάλλεται κάθε απόγευμα στις 7 μ.μ. ως και την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου (εκτός Σαββατοκύριακου) παράκληση στον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό του Κυρίου, στο γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Βησσαρίωνα, στην πλατεία Λαού, από τις κυρίες της ενορίας του Αγίου Αχιλλίου.

Οι ακολουθίες αυτές γίνονται για την προσμονή της μεγάλης εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού καθώς και στο πλαίσιο του εορτασμού της μνήμης του Αγίου Βησσαρίωνος, Αρχιεπισκόπου Λαρίσης, του θαυματουργού, στις 15 Σεπτεμβρίου. Επίσης, την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου, στις 7 μ.μ. θα τελεστεί το Μυστήριο του Ευχελαίου και θα τεθούν προς προσκύνηση ιερά λείψανα Αγίων της πίστεώς μας.

 

Αγρυπνία αύριο στον Αγ. Χαράλαμπο

Ιερά αγρυπνία θα τελεσθεί αύριο το βράδυ από τις 9:00 μ.μ. μέχρι και τις 12:30 στον ιερό ναό Αγίου Χαραλάμπους Λαρίσης. Η αγρυπνία γίνεται προς τιμήν και μνήμην της οσίας και θεοφόρου μητρός ημών Θεοδώρας της εν Αλεξανδρεία και της αγίας ενδόξου μάρτυρος Ευανθίας.

 

Σύναξη ιερέων στη Νίκαια

Ιερατική σύναξη όλων των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου, στις 10:00 το πρωί, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νικαίας. Ομιλητές θα είναι ο τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου σεβασμιώτατος μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και ο πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Κατοΰνης, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: «Διάλογοι Σωτηρίας».

 

Εγγραφές για τις σχολές βυζαντινής μουσικής

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΜΕ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου αρχίζουν οι εγγραφές και τα μαθήματα στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεώς Λαρίσης και Τυρνάβου. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση «στη Σχολή φοιτούν μαθητές και μαθήτριες όλων των ηλικιών. Στα 5 χρόνια φοίτησης στη Σχολή οι μαθητές διδάσκονται έναν ευρύ κύκλο μαθημάτων της Εκκλησιαστικής μας μουσικής, Τυπικό, Ιστορία, Λειτουργική, Ευρωπαϊκή Μουσική, Βυζαντινή Χορωδία, Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής κ.α. Για τα παιδιά του Δημοτικού λειτουργεί όπως κάθε χρόνο, πλέον, το Τμήμα Μουσικής Προπαιδείας, όπου τα παιδιά έρχονται σε μία ευχάριστη γνωριμία με τη μουσική, με σκοπό να την αγαπήσουν, να καλλιεργηθούν και να αξιοποιήσουν γόνιμα τον ελεύθερό τους χρόνο. Για πρώτη φορά φέτος θα λειτουργήσει το Ψαλτικό Φροντιστήριο. Ένα τμήμα που θα κάνει μουσική προετοιμασία στους μαθητές για τις Κυριακές και τις μεγάλες γιορτές, και μπορεί να το παρακολουθήσει κάθε ενδιαφερόμενος. Η Σχολή της Μητροπόλεως λειτουργεί από το 1981 και είναι αναγνωρισμένη από το κράτος. Παρέχει, κατόπιν εξετάσεων ενώπιον επιτροπής, Πτυχία και Διπλώματα Βυζαντινής Μουσικής. Με τους τίτλους σπουδών μπορεί κάποιος να διδάξει στα Μουσικά Σχολεία, σε Ωδεία και Μουσικές Σχολές. Παραρτήματα της Σχολής λειτουργούν στον Τύρναβο, τη Γιάννουλη και τον Πλατύκαμπο. Τα δίδακτρα είναι πολύ προσιτά με επιπλέον εκπτώσεις για πολυτέκνους - τριτέκνους, ανέργους και παιδιά Δημοτικού. Διδάσκουν οι καταξιωμένοι καθηγητές - πρωτοψάλτες της Μητροπόλεώς μας κ.κ. Ηλίας Παπαδόπουλος, Θεοδόσης Διαμάντης, Απόστολος Παπαγεωργίου, Χρήστος Ζτιάβας, Χριστόφορος Καρυώτης, Γεώργιος Ζήσης, Γεώργιος Τερζούδης και στην Ευρωπαϊκή Μουσική η Έλενα Σαΐτη. Πληροφορίες: Γραμματεία Σχολής 2410-536587, Θεοδόσης Διαμάντης (6938-999122), Χρήστος Ζτιάβας (6986-302009).

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ

Εξάλλου το Παράρτημα Αγιάς της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος ανακοινώνει ότι ξεκινούν οι εγγραφές και τα μαθήματα για το έτος 2018 – 2019. Σήμερα στο Πνευματικό Κέντρο των Αγίων Αντωνίων Αγιάς, στις 5 μ.μ. θα τελεστεί, ιερουργούντος του πανοσιολογιωτάτου π. Επιφανείου Οικονόμου, διευθυντή της σχολής, ο αγιασμός και θα πραγματοποιηθούν οι εγγραφές. Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι και αγαπώντες τη μουσική μας παράδοση να συμμετάσχουν. Περαιτέρω λεπτομέρειες στον Γεώργιο Λεμονόπουλο, διδάσκοντα καθηγητή, τηλέφωνα 6978-722740 και 6984-720536.