«Κορναρίσματα» διαμαρτυρίας για τους 74άρηδες οδηγούς

ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΕΝΙΣΤΑΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ

Δημοσίευση: 13 Σεπ 2018 22:45

Την αντίδραση του κλάδου των εκπαιδευτών οδήγησης προκάλεσε η απόφαση του Υπουργείου Μεταφορών για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούν να ανανεώνουν την άδεια οδήγησης οι οδηγοί άνω των 74 ετών.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτών Υποψηφίων Οδηγών νομού Λάρισας δια του προέδρου κ. Αποστόλη Καραφύλλη ενίσταται μέσω της «Ε», όχι για την ουσία του μέτρου (με γνώμονα την οδική ασφάλεια) αλλά για τη διαδικασία εφαρμογής του, καθώς τονίζει πως γεννώνται πολλά ερωτηματικά ως προς την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής του. Στέκεται τόσο στην απουσία της σεμιναριακής ενημέρωσης των ηλικιωμένων σχετικά με αλλαγές που έχουν επέλθει στους κανόνες του Κ.Ο.Κ., αλλά και στην απουσία εκπαιδευτών από τη διαδικασία ανανέωσης ικανότητας οδήγησης.

Σύμφωνα λοιπόν με απόφαση του υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, οι ηλικιωμένοι οδηγοί θα πρέπει να δώσουν ξανά εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης μόλις συμπληρώσουν το 74ο έτος της ηλικίας τους και μάλιστα να επαναλαμβάνουν τη διαδικασία κάθε τρία χρόνια, εκτός από τις ιατρικές βεβαιώσεις που θα προσκομίζουν. Οι ηλικιωμένοι θα κάνουν έναν κύκλο βασικής οδήγησης και δεν θα εξετάζονται στα σήματα.

«Για εμάς ήταν ένα ξαφνικό νέο» εξηγεί ο κ. Καραφύλλης «τόσο πολύ μάλιστα που ακόμα και η Διεύθυνση Συγκοινωνιών ξαφνιάστηκε» λέει χαρακτηριστικά.

«Ελπίζαμε πως θα απαιτούνταν ένα είδος σεμιναρίων αρχικά για να φρεσκάρουν τις γνώσεις τους με στόχο να προστεθούν οι νέοι κανόνες του Κ.Ο.Κ. Αυτό είχαμε προτείνει σαν ομοσπονδία γιατί έχουν έρθει καινούρια πράγματα στους κανόνες οδήγησης» σημειώνει.

Εν συνεχεία επισημαίνει τους κινδύνους και τις πρακτικές δυσκολίες. «Σύμφωνα με την απόφαση μπορούν να εξετάζονται με δικό τους όχημα χωρίς παρουσία εκπαιδευτή αρκεί να είναι ασφαλισμένο και να έχει περάσει ΚΤΕΟ, όμως όταν δεν υπάρχει δίπλωμα σε ισχύ δεν ισχύει η ασφάλεια του οχήματος».

Αναφέρεται στις περιπτώσεις των χωριών όπου κυρίως χρησιμοποιούν αγροτικά οχήματα. «Σε αυτές τις περιπτώσεις τι θα γίνει;» αναρωτιέται. «Θα ζητάνε από τους ηλικιωμένους να έρχονται στη Λάρισα ή να πάνε οι εξεταστές στα χωριά και πώς θα χωρέσουν δύο εξεταστές σε ένα αγροτικό;» ενώ υπογραμμίζει πως τίθεται και θέμα ασφάλειας για τους εξεταστές

«Οι εξεταστές δεν εμπιστεύονται να μπούνε σε οποιονδήποτε στο αμάξι χωρίς την παρουσία εκπαιδευτή».

Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου, σε περίπτωση που το όχημα που χρησιμοποιείται στη δοκιμασία δεν ανήκει στον ενδιαφερόμενο, απαιτείται παραχώρηση του οχήματος από τον ιδιοκτήτη του στον ενδιαφερόμενο µε υπεύθυνη δήλωση.

Ο κ. Καραφύλλης αναφέρεται και στο ζήτημα των μοτοσικλετών και αναρωτιέται «ποιος θα τους χορηγεί την ασύρματη ενδοεπικοινωνία και με τι όχημα θα τους ακολουθούν οι εξεταστές;». Γι’ αυτήν την περίπτωση σύμφωνα με το Υπουργείο, το δίκυκλο ακολουθείται από όχημα κατηγορίας Β, εφόσον υπάρχουν όλα τα έγγραφα για τη νόμιμη κυκλοφορία του, στο οποίο επιβαίνει η εξεταστική επιτροπή.

Επίσης ο κ. Καραφύλλης τονίζει πως υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που έχει ήδη λήξει το δίπλωμά τους και πως το Υπουργείο δεν διευκρινίζει τι θα γίνει με όλους αυτούς.

«Γενικά περιμένουμε διευκρινίσεις και ακόμα δεν τις έχουμε πάρει» λέει και προσθέτει πως «εδώ έχουμε πρόβλημα με τους εξεταστές που δεν μπορούν να κάνουν εξετάσεις κανονικών υποψηφίων, είναι δυνατόν να προσθέτουν σ’ αυτούς ένα παραπάνω έργο και να μην υπάρχει κίνδυνος για εκ νέου καθυστέρηση;»

Καταλήγοντας διευκρινίζει πως «Δεν λέμε όχι στο μέτρο. Συμφωνούμε στο ότι πρέπει να γίνει πιο αυστηρός έλεγχος στις μεγάλες ηλικίες αλλά να γίνεται σωστά και ολοκληρωμένα».

 

Σπίρτζης: Μέτρο απόλυτα λογικό

«Πιστεύω ότι πρέπει και είναι απολύτως λογικό, να γίνεται μετά από μια ηλικία μια εξέταση, που να βλέπει αν τα αντανακλαστικά του κάθε συμπολίτη μας είναι αυτά που πρέπει και είναι ικανός να οδηγήσει», δήλωσε χθες ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ερωτηθείς για την απόφαση να επανεξετάζονται οι οδηγοί μετά την ηλικία των 74 ετών. Κάτι αντίστοιχο, είπε, έχουμε προβλέψει και στα επαγγελματικά οχήματα, στα λεωφορεία, στα σχολικά λεωφορεία.

Μιλώντας στον ρ/σ News 247 ο κ. Σπίρτζης είπε ότι «μέχρι τώρα υπήρχε μόνο πιστοποιητικό του οφθαλμίατρου. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις -που δεν θέλουμε να ανοίξουμε αυτό το θέμα χωρίς στοιχεία- αλλά ξέρουμε πάρα πολύ καλά σαν κοινωνία ότι πάρα πολλές φορές αυτά τα πιστοποιητικά μπορεί και να μην ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα.

 

Του Κώστα Γκιάστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass