Στους μόνιμους κατοίκους το 80% των θέσεων στάθμευσης στο κέντρο

* ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΟ ΟΔΩΝ ΗΠΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΣΕ ΟΛΗ Η ΛΑΡΙΣΑ

Δημοσίευση: 21 Σεπ 2018 22:10
Τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην πόλη, βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης χθες στο «Χατζηγιάννειο» Τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην πόλη, βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης χθες στο «Χατζηγιάννειο»

Τα έργα που γίνονται και η εξέλιξη της πόλης από εδώ και πέρα για μια βιώσιμη Λάρισα, βρέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε η μελέτη εφαρμογής για τη Λάρισα η οποία ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάιο, και έτσι κλείνει ο κύκλος των μελετών του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. «Τα νέα έργα που γίνονται θα προδιαγράψουν την πορεία της πόλης για τα επόμενα χρόνια», σημείωσε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης προσθέτοντας ότι «είναι μια δουλειά που έχουμε σχεδιάσει από την αρχή της θητείας και είναι η πρώτη πόλη πανελλήνια που έχει Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας σε φάση εφαρμογής. Είναι μια επιστημονική προσέγγιση, μια μελέτη, η οποία έγινε μετά από διαβουλεύσεις, ένα εργαλείο στα χέρια της πόλης συνολικά και όχι μόνο της δημοτικής αρχής που απαντάει σε καίρια ζητήματα που καθημερινά αντιμετωπίζουμε. Τα επόμενα χρόνια η πόλη θα αλλάξει φυσιογνωμία και η πόλη θα ζήσει ό,τι έζησε τη δεκαετία 1985 – 1995 με εκείνο το κύμα των πεζοδρομήσεων. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη αλλαγή».

Η ολοκλήρωση των μελετών του ΣΒΑΚ περιλαμβάνει βασικές παρεμβάσεις όπως είναι η ανάπλαση όλου του βασικού οδικού δικτύου, «η οποία περιλαμβάνει δύο ειδών παρεμβάσεις», ανέφερε ο Χρυσόστομος Ριζομυλιώτης, πολιτικός μηχανικός – συγκοινωνιολόγος, επικεφαλής μελετητικής ομάδας ΣΒΑΚ Δήμου Λαρισαίων για να εξηγήσει ότι «η μία παρέμβαση έχει να κάνει με τους πεζούς και τη δημιουργία πεζοδρομίων σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές. Διασφαλίζει την οδική ασφάλεια, διαμορφώνει όλους τους οδικούς κόμβους και καθορίζει τις θέσεις στάθμευσης στο οδικό δίκτυο. Αυτό είναι το ένα σκέλος σε ό,τι αφορά στο βασικό δίκτυο, σε ό,τι αφορά στο τοπικό δίκτυο αυτό περιλαμβάνει τις γειτονιές, που είναι και το μεγάλο στοίχημα του ΣΒΑΚ. Να δημιουργηθούν δηλαδή γειτονιές και δίκτυο οδών ήπιας κυκλοφορίας. Να μετατρέψουμε δηλαδή όλους τους τοπικούς δρόμους σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας. Στους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας υπάρχει η κοινή όδευση πεζών, ποδηλάτων και αυτοκινήτων. Με αυτό τον τρόπο χαμηλώνουμε τις ταχύτητες και αυξάνουμε την οδική ασφάλεια, μπορούν ακόμα και τα παιδιά να παίζουν στους δρόμους όπως συνέβαινε παλιά αλλά συγχρόνως μπορούμε να διασφαλίσουμε και θέσεις στάθμευσης για τους κατοίκους. Είναι μια σύγχρονη πρακτική η οποία ακολουθείται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Με αυτόν τον τρόπο ηπιοποιείται η κυκλοφορία και διασφαλίζονται και όλες οι ανάγκες των κατοίκων για κίνηση και για στάθμευση».

Ο κ. Ρυζομιλιώτης ξεκαθάρισε ότι σκοπός δεν είναι να βγει το αυτοκίνητο από το κέντρο, «σκοπός είναι να τακτοποιηθούν οι σταθμεύσεις. Να απομακρυνθούν οι παράνομες σταθμεύσεις. Έτσι, το επόμενο στάδιο είναι να εφαρμοστεί το σύστημα της ελεγχόμενης στάθμευσης όπου η μερίδα του λέοντος δίνεται στους μόνιμους κατοίκους και το 20% στους επισκέπτες. Βάζοντας χρονικό περιορισμό στις θέσεις των επισκεπτών πολλαπλασιάζουμε τον όγκο των εξυπηρετούμενων οχημάτων. Συγχρόνως δημιουργούνται θέσεις μακροχρόνιας στάθμευσης όχι όμως τόσο κοντά στον κεντρικό πυρήνα».

Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για τη διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. Αποτελεί μια ευκαιρία, για να αναδειχθούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες στην προσπάθειά τους να εμπεδώσουν περιβαλλοντικά φιλικότερους τρόπους μετακινήσεων για τους πολίτες τους και να συνθέσουν μια πιο βιώσιμη στρατηγική για τις μεταφορές στην περιοχή τους. Κατά τη χθεσινή εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιώργος Σούλτης και ο Αναστάσιος Παπαδημητρίου – εκπρόσωπος CIVINET για Ελλάδα και Κύπρο.

Στο πλαίσιο των δράσεων για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας ο Δήμος Λαρισαίων αύριο Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου στις 11 π.μ. διοργανώνει δράσεις με μαθητές και πολίτες τρίτης ηλικίας, με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με την πολυτροπική κινητικότητα. Σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και με τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, μαθητές των παιδικών τμημάτων του Ελεύθερου Εργαστηρίου Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών μαζί με τους δασκάλους Γιώργο Καλαμάρα και Δήμητρα Οικονόμου, θα εμπνευστούν και θα δημιουργήσουν έργα σχετικά με την πολυτροπική κινητικότητα μέσα στο Α’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας.

Παράλληλα, η μπάντα της Φιλαρμονικής του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας θα ερμηνεύσει ποικιλία μουσικών ακουσμάτων.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass