Στο Υπερταμείο το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας!

* Ο Κ. ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΗΝ ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ * ΔΕΝ ΤΟ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΕΝΩ ΓΙΑ «ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΑ» ΜΙΛΑ Η ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Μ. ΖΟΡΜΠΑ * ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑ 119 ΑΚΙΝΗΤΑ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΔΗΜΟ Ο ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ * ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: «ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΤΕΤΟΙΑ ΤΑΜΠΕΛΑ».

Δημοσίευση: 21 Σεπ 2018 22:12

Μείζον πολιτικό θέμα εγείρει η επιχειρούμενη εκχώρηση της διαχείρισης μνημείων, αρχαίων και νεότερων στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων προκειμένου να καλυφθεί ένα από τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης και να κλείσει το μνημόνιο.

Μετά την αποκάλυψη καταλόγου των μνημείων που υπάγονται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων και φέρονται να περιλαμβάνονται στη μεταφορά, χθες ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κώστας Μπαργιώτας αποκάλυψε ότι παρά τις εξαιρέσεις στο Υπερταμείο παραχωρείται και το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας!

«…Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι οι αρχαιολογικοί χώροι εξαιρούνται, φαίνεται από τις πρώτες διασταυρώσεις που κάνουμε να αποδεικνύεται δυστυχώς ότι το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας με τους περιβάλλοντες χώρους, αρχαιολογικός χώρος από τους πιο σημαντικούς στην Ελλάδα, παραχωρείται στο Υπερταμείο», είπε χαρακτηριστικά ο Λαρισαίος βουλευτής σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ αφού προηγουμένως είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή ζητώντας από τον υπουργό Οικονομίας να δώσει στοιχεία για τα 157 Δημόσια ακίνητα στον Νομό Λάρισας, που εκχωρούνται κρυφά από την τοπική κοινωνία στο Υπερταμείο με απαίτηση των δανειστών.

Η αποκάλυψη του κ. Μπαργιώτα προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό θύελλα αντιδράσεων με τα Υπουργεία Οικονομικών και Πολιτισμού να διαψεύδουν με ανακοινώσεις τους την προοπτική μεταβίβασης του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας καθώς «από τη μεταβίβαση στο Υπερταμείο εξαιρούνται οι αρχαιολογικοί χώροι», ενώ η υπουργός Πολιτισμού κα Μυρσίνη Ζορμπά έκανε λόγο για «κινδυνολογία» όσων καταγγέλλουν εκποίηση των ακινήτων και μνημείων του ΥΠΠΟΑ.

Ωστόσο ο κ. Μπαργιώτας επανήλθε αργά το απόγευμα και με δήλωσή του στην «Ε» εμμένει στην καταγγελία του ότι παραχωρείται το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας (η χρήση και όχι η κυριότητα), που αναφέρεται στη σχετική λίστα ως «ΚΧ 871» και με αναφορά σε μια υπουργική απόφαση του Θ. Μικρούτσικου για απαλλοτρίωση έκτασης 1,5 στρ. Κάλεσε μάλιστα τον Δήμο Λαρισαίων και τις τοπικές αρχές να διερευνήσουν με διασταυρώσεις όπου είναι δυνατό εάν στα 119 δημόσια ακίνητα της Λάρισας που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των εκχωρηθέντων ακινήτων συμπεριλαμβάνονται ακίνητα του Δημοσίου, που αποτελούν ζωτικούς χώρους για τη λειτουργία της πόλης όπως εκτάσεις του ΤΕΙ, της Αβερώφειου Γεωργικής Σχολής, του ΕΘΙΑΓΕ, στρατιωτικές εκτάσεις κ.λπ.

Η ΕΡΩΤΗΣΗ

Στην ερώτησή του προς το Υπουργείο Οικονομικών ο Λαρισαίος βουλευτής υποστηρίζει πως «η διοίκηση του Υπερταμείου, δεν αρκέστηκε στην περιουσία που μέχρι πρόσφατα της είχε εκχωρηθεί, αλλά ζήτησε με επιστολή της, στις 14 Ιουνίου 2018, να μεταφερθούν στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» που είναι θυγατρική του εταιρεία, άλλα 10.119 ακίνητα κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου. Η Κυβέρνηση έσπευσε να υλοποιήσει την απαίτηση του Υπερταμείου και με απόφαση του υπουργού Οικονομικών μεταβίβασε στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. 10.119 ακίνητα, κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου, συνολικού εμβαδού γης 511.357.451 τ.μ. και συνολικής δομημένης επιφάνειας 22.601 τ.μ.».

Με την ερώτηση ζητά να πληροφορηθεί ποια είναι τα 157 δημόσια ακίνητα από τον νομό Λάρισας (τα 119 στην πόλη της Λάρισας) που εκχωρούνται στους δανειστές και καλεί τον υπουργό να καταθέσει αναλυτικά όλα τα στοιχεία που αφορούν στα 157 δημόσια ακίνητα στο νομό Λάρισας, που εκχωρούνται κρυφά από την τοπική κοινωνία στο Υπερταμείο με απαίτηση των δανειστών.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

Μετά την ερώτηση αλλά και την καταγγελία για το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, το Υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του δεν διαψεύδει κατηγορηματικά ότι στην υπουργική απόφαση, που είναι προαπαιτούμενο της τέταρτης αξιολόγησης, περιλαμβάνονται και αρχαιολογικοί χώροι, σπεύδοντας να διευκρινίσει πως «η υπουργική απόφαση δεν σημαίνει αυτομάτως τη μεταφορά των ακινήτων αυτών από το δημόσιο στην ΕΤΑΔ/ΕΕΣΥΠ»

«Η υπουργική απόφαση για τη μεταφορά των ακινήτων ήταν ένα από τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης. Αναφορικά με τη διαδικασία (όπως αναφέρει και η έκθεση συμμόρφωσης) η μεταφορά των ακινήτων γίνεται κατόπιν εισήγησης από την ΕΕΣΥΠ. Για τον σκοπό αυτό η ΕΕΣΥΠ ανέλυσε τα στοιχεία ακινήτων του δημοσίου από τις διαθέσιμες βάσεις (συμπεριλαμβανομένου και του Κτηματολογίου), και υπέβαλε τη σχετική εισήγηση στο Υπουργείο Οικονομικών, βάσει της οποίας εκδόθηκε η σχετική Υπουργική Απόφαση» αναφέρει η ανακοίνωση και συνεχίζει:

«Επισημαίνεται ότι η υπουργική απόφαση δεν σημαίνει αυτομάτως τη μεταφορά των ακινήτων αυτών από το δημόσιο στην ΕΤΑΔ/ΕΕΣΥΠ. Θα πρέπει να γίνουν πρώτα οι απαραίτητοι έλεγχοι για να διασφαλιστεί ποια από αυτά τα ακίνητα δεν είναι δυνατόν να μεταβιβαστούν στην ΕΤΑΔ. Οι έλεγχοι αυτοί καθίστανται απαραίτητοι λόγω και του ότι η πληροφορία που υπάρχει στις διαθέσιμες βάσεις δεδομένων είναι πολύ συχνά ελλιπής…».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης πάντως υπενθυμίζει τις κατηγορίες ακινήτων που δεν είναι δυνατόν να μεταβιβαστούν στην ΕΤΑΔ/ΕΕΣΥΠ επικαλούμενο υπουργική απόφαση του Ιουνίου σύμφωνα με την οποία: «Από τη μεταβίβαση εξαιρούνται αιγιαλοί, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοποι, περιοχές Ramsar, περιοχές Natura, αρχαιολογικοί χώροι και αμιγώς δασικές εκτάσεις, και λοιπά πράγματα εκτός συναλλαγής (Όπως πλατείες, πεζοδρόμια , δρόμοι, γιαλοί, λιμάνια, όρμοι, λίμνες , κλπ, καθώς και όλα τα κοινόχρηστα, δηλαδή όλα όσα είναι προορισμένα για την εξυπηρέτηση δημόσιων, δημοτικών, κοινοτικών ή θρησκευτικών σκοπών).

Για «κινδυνολογία» έκανε λόγο η υπουργός Πολιτισμού κ. Μυρσίνη Ζορμπά ερωτώμενη σχετικά με τις καταγγελίες περί παραχώρησης 10.119 ακινήτων και μνημείων του ΥΠΠΟΑ, στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ (ΕΤΑΔ).

Η κ. Ζορμπά, σε συνέντευξή της χθες σε εκπομπή του Α Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, εξέφρασε μάλιστα την απορία: «Πώς συμβαίνει κι ενώ ο νόμος του 2016 (παρ. 4 του άρθρου 196) διασφαλίζει ότι τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν παραχωρούνται στην ΕΤΑΔ Α.Ε, να κυκλοφορεί σήμερα ενάμιση χρόνο μετά την ψήφισή του με μια κινδυνολογική προσέγγιση;».

Η υπουργός Πολιτισμού επανέλαβε ότι «η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι αποκλειστική και αδιαπραγμάτευτη αρμοδιότητα του ΥΠΠΟ» λέγοντας χαρακτηριστικά: «τα μνημεία, τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι ιστορικοί τόποι, ακόμα η άυλη κληρονομιά, δεν παραχωρούνται, δεν υπάγονται σε καθεστώς συναλλαγής, προστατεύονται. Η πολιτιστική κληρονομιά έχει κατοχυρωθεί συνταγματικά εκ μέρους του κράτους και δεν χωρά καμία συζήτηση».

* Σημειώνεται ότι και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Άννα Βαγενά σε ανακοίνωσή της περιλαμβάνει την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών με τις επισημάνσεις για την εξαίρεση των αρχαιολογικών χώρων από τις μεταβιβάσεις των αρχαιολογικών χώρων στο Υπερταμείο.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

O Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων με ανακοίνωσή του τονίζει για μία ακόμη φορά ότι τα μνημεία προστατεύονται από το Σύνταγμα και αποτελούν de facto ακίνητη περιουσία του δημοσίου, εκτός κάθε συναλλαγής και καταγγέλλει «την επιχειρούμενη εκχώρηση της διαχείρισης όλων των μνημείων, αρχαίων και νεότερων, τα οποία περιλαμβάνονται στην υπ΄αριθμ. ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018»

«Τα μνημεία και οι αρχαιότητες είναι αντικείμενα εκτός συναλλαγής, αμεταβίβαστα, ακατάσχετα, αναπαλλοτρίωτα. Κάθε απόπειρα μεταβίβασης αυτών προς διαχείριση από τρίτους μας βρίσκει αντίθετους. Αυτό αποτελεί πάγια θέση του Συλλόγου μας και γι΄ αυτό θα αγωνιστούμε με κάθε νόμιμο μέσον, προκειμένου να διατηρηθεί ο χαρακτήρας των αρχαιοτήτων ως δημόσιου κοινωνικού αγαθού» τονίζει μεταξύ άλλων ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και ζητά από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ και την κυβέρνηση την άμεση εξαίρεση μεταβίβασης της κυριότητας και διαχείρισης των μνημείων των Χανίων και άλλων περιοχών της χώρας που περιλαμβάνονται στον μακρύ κατάλογο των 10.119 ακινήτων προς μεταβίβαση στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. καθώς την ενημέρωση των αρμόδιων Υπηρεσιακών μονάδων και των κατά τόπους Περιφερειακών Υπηρεσιών σχετικά με τα ακίνητα που έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο της ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.

Του Δημ. Κατσανάκη

Το Αρχαίο Θέατρο δεν πωλείται…

ΔΗΛΩΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

«Το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας όχι μόνο δεν πωλείται αλλά είναι προσβλητικό να μπαίνει και τέτοια ταμπέλα». Αυτό επισήμανε χθες νωρίς το απόγευμα ο δήμαρχος Λάρισας κ. Απόστολος Καλογιάννης λίγο μετά τη συνάντηση με τους Σέρβους δημοσιογράφους, ως απάντηση στη δήλωση του βουλευτή ΚΙΝΑΛ κ. Κώστα Μπαργιώτα. Πιο συγκεκριμένα είπε ότι: «Νομίζω από αυτό που γνωρίζουμε όλοι είναι πως πολλοί δημόσιοι χώροι και κτίρια έχουν περάσει στο Υπερταμείο για την αξιοποίησή τους. Από κει και πέρα τα μνημεία, η πολιτιστική γενικά κληρονομιά είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού, θαρρώ και της χώρας μας. Εμείς αυτή τη θέση ασπαζόμαστε. Αυτό ακούμε από το Υπουργείο, αυτό και θα υπερασπίσουμε αν συμβεί οτιδήποτε άλλο. Το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας είναι μοναδικό μνημείο και όχι μόνο δεν πωλείται αλλά δεν μπορεί να το διανοείται κανένας. Θεωρώ πως είναι και προσβλητικό να μπαίνει τέτοια ταμπέλα» διευκρίνισε ο κ. Καλογιάννης.

Κ.Γ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass