Η Ελασσόνα γιορτάζει την απελευθέρωσή της

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΘΕΣ ΣΤΗ «ΜΕΛΟΥΝΑ», ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ

Δημοσίευση: 06 Οκτ 2018 22:14

Με λαμπρότητα και επισημότητα συνεχίστηκαν χθες το πρωί στην ιστορική τοποθεσία «Μελούνα» Τσαριτσάνης και στο Μεγάλο Ελευθεροχώρι και το απόγευμα στην Ελασσόνα και κορυφώνονται σήμερα, Σάββατο 6 Οκτωβρίου, οι πανηγυρικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 106ης επετείου απελευθέρωσης της πόλης και της επαρχίας Ελασσόνας από τον τουρκικό ζυγό (6η Οκτωβρίου 1912).

Οι σημερινές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της Θεσσαλίας και του Νομού Λάρισας. Την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασ. Κόκκαλης, τη Βουλή των Ελλήνων ο βουλευτής κ. Νικ. Παπαδόπουλος και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κ. Μητσοτάκη ο βουλευτής κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Μετά την επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας (10.30 π.μ.), θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες (11 π.μ.) και η μεγάλη πανεπαρχιακή μαθητική παρέλαση, με τη συμμετοχή συλλόγων, φορέων και της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού, (11.30 μ.).

 ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ «ΜΕΛΟΥΝΑ»

Χθες το πρωί, οι αρχές, ο κόσμος και οι μαθητές κατευθύνθηκαν στην τοποθεσία «Μελούνα», λίγο έξω από την Τσαριτσάνη (από όπου ξεκίνησε ο απελευθερωτικός αγώνας του Ελληνικού Στρατού το 1912), στον χώρο του Μνημείου, όπου βρίσκονταν τα παλαιά σύνορα της χώρας, και από όπου ξεκίνησε η νικηφόρα προέλαση του Ελληνικού Στρατού, στο χαρακτηριστικό ύψωμα της Μελούνας.

Αρχικά, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες, όπου συλλειτούργησαν οι αρχιμανδρίτες π. Βησσαρίων Καραλάσκος) και π. Παΐσιος Μπίσμπας, ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου και οι ιερείς π. Γεώργιος Κοντοτάσιος, π. Αλέξανδρος Νεζεργιώτης και π. Χρήστος Γεροφάκας και ακολούθησε η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας, προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων από τις αρχές και τους φορείς. Τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της κ. Δημ. Τσιαβέ.

Στον πανηγυρικό της ημέρας, η διευθύντρια του Γυμνασίου - Λυκειακών τάξεων Τσαριτσάνης κ. Γεωργία Κουτσιάη με μεστό λόγο αρχικά έκανε μια ανασκόπηση των γεγονότων της κρίσιμης διετίας 1912-1913 που οδήγησαν την Ελλάδα από τα στενά της Μελούνας στις εκβολές του Στρυμόνα ποταμού και την πόλη της Καβάλας, και αποτέλεσαν το μεγαλύτερο έπος μετά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και την εγκαθίδρυση του ελεύθερου Ελληνικού κράτους.

Η ομιλήτρια, αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στα ιστορικά στοιχεία, όταν το πρωί της 6ης Οκτωβρίου η 1η και η 2η Μεραρχία κινήθηκαν από τη Μελούνα προς την Τσαριτσάνη, με στόχο να καταλάβουν την Ελασσόνα και σε ό,τι ακολούθησε με την απελευθέρωση της Τσαριτσάνης και της Ελασσόνας, την κατάληψη της Δεσκάτης και τη μάχη των στενών του Σαρανταπόρου.

Χαρακτηριστικό το απόσπασμα της ομιλίας της: «Στην ιστορία των Βαλκανικών Πολέμων οι νίκες στη Μελούνα και στο Σαραντάπορο έχουν εξαιρετική σημασία, καθώς στη συνέχεια ο Ελληνικός Στρατός έδωσε περισσότερο πεισματώδεις και ορμητικές μάχες, εκπόρθησε θέσεις και κατέλαβε μεγάλες πόλεις. Η τελική πράξη έλαβε χώρα στο Βουκουρέστι, στις 28 Ιουλίου 1912, όπου υπογράφηκε η ομώνυμη συνθήκη. Η Ελλάδα εξερχόταν με αυξημένο το στρατιωτικό της γόητρο και έχοντας πραγματοποιήσει ένα μεγάλο μέρος των εθνικών της διεκδικήσεων. Συγκεκριμένα, τα Ελληνικά στρατεύματα είχαν κατορθώσει να απελευθερώσουν σημαντικά τμήματα της Μακεδονίας, της Ηπείρου και τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου. Η έκταση της χώρας από 64.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα αυξήθηκε σε 120, ενώ και ο πληθυσμός από 2 εκατομμύρια 800 χιλιάδες έφθασε τα 5 εκατομμύρια. Οι Βαλκανικοί πόλεμοι δημιούργησαν νέα δεδομένα στη Βαλκανική Χερσόνησο, άφησαν όμως και αρκετές εδαφικές εκκρεμότητες, γιατί οι μεγαλοϊδεατισμοί παρέμεναν σε μικρότερο η μεγαλύτερο βαθμό ανικανοποίητοι. Το στοιχείο αυτό καθόρισε την κατοπινή πολιτική των βαλκανικών κρατών και είναι εμφανές ακόμα και τώρα».

ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ

Το απόγευμα τελέσθηκε παράκληση στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Παναγίας Ολυμπιώτισσας, ενώ στη συνέχεια, ακολούθησε η καθιερωμένη ενθρόνιση της Ιερής και θαυματουργής Εικόνας της Ολυμπιώτισσας, στον Μητροπολιτικό ιερό ναό Αγίου Δημητρίου.

Στις εκδηλώσεις της «Μελούνας» παρευρέθηκαν: ο περιφερειακός σύμβουλος – πρ. αντιπεριφερειάρχης κ. Αθ. Παιδής, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, ως εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων ο διοικητής της 1ης ΔΑΚΑ - αντισυνταγματάρχης κ. Χρήστος Καλαμάκης, από την 1η Στρατιά ο αντισυνταγματάρχης ΠΒ κ. Ηλίας Αρβανίτης, από το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας αντιπροσωπεία αξιωματικών – υπαξιωματικών, εκ μέρους του γενικού αστυνομικού διευθυντή Θεσσαλίας ο διευθυντής Αστυνομίας Λάρισας κ. Βασ. Καραπιπερης, ο διοικητής του Α.Τ. Ελασσόνας κ. Πέτρος Μουταφίδης, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελασσόνας – επιπυραγός κ. Ελευθ. Μουλτσιάς, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Δημ. Λέκκας, Αλεξάνδρα Τσιαντέ – Κοντοχρήστου, Αστ. Στούπας, Ευάγγ. Παναγιώτου, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Κ. Καραγιάννης, Αναστ. Γκατζιούρας, Βασ. Μουλτσιάς, ο πρόεδρος της Κοινότητας Τσαριτσάνης κ. Αχιλ. Μητσιμπόνας, η πρόεδρος του Δημοτ. Διαμερίσματος Ελασσόνας κ. Ασπασ. Χατζηβασίλη – Βαλιώτη, κοινοτικοί σύμβουλοι, διευθυντές, εκπαιδευτικοί και μαθητές σχολικών μονάδων της περιοχής, εκπρόσωποι φορέων και υπηρεσιών, αντιπροσωπείες Συλλόγων της Τσαριτσάνης και αρκετός κόσμος.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass