«Καμπάνα» σε 7 μέλη του προεδρείου της ΕΑΣ

*ΠΟΙΝΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ 3 ΕΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΕΦΕΤΕΙΟ ΓΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ *ΤΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΣΤΗΝ «Ε» ΔΥΟ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΙ, ΣΠ. ΤΣΙΚΡΙΚΑΣ ΚΑΙ ΧΡ. ΣΙΔΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Δημοσίευση: 10 Οκτ 2018 22:09

Με τριετή ποινή φυλάκισης τιμώρησε το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας εφτά μέλη του προεδρείου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας καθώς κρίθηκαν ένοχοι για ζητήματα που σχετίζονται με τη φορολογία και αφορούν στα έτη 2011 και 2012.

Συγκεκριμένα οι: Σπύρος Τσικρίκας (πρόεδρος το 2011), Χρήστος Σιδερόπουλος (γραμματέας 2011, πρόεδρος 2012), Δημήτρης Τσικόπουλος (αντιπρόεδρος 2012), Στέλιος Ρίζος (ταμίας 2012), Χρήστος Τσιτσιρίγγος (γραμματέας 2012), Θοδωρής Μακαριάδης (ταμίας 2011) και Αχιλλέας Χλωρός (αντιπρόεδρος 2011), κρίθηκαν ένοχοι για την πράξη της φοροδιαφυγής από κοινού κατ’ εξακολούθηση με τη μορφή της μη απόδοσης φόρου ακίνητης περιουσίας και φόρου μισθωτών υπηρεσιών που υπερβαίνει ανά φορολογικό έτος τις 150.000 ευρώ και φόρου προστιθέμενης αξίας άνω των 100.000 ευρώ ανά έτος.

Για τους δύο πρώτους η ποινή μετατρέπεται προς πέντε ευρώ ημερησίως και για τους υπόλοιπους επιβλήθηκε με τριετή αναστολή.

Κατά τη διάρκεια των απολογιών τους ισχυρίστηκαν πως όλη αυτή η εμπλοκή τους με την ΕΑΣ τούς έχει στοιχίσει αρκετά ενώ οι περισσότεροι έκαναν λόγο για χρέη που δεν γνώριζαν.

Η «Ε» επικοινώνησε με τους δύο πρώην προέδρους και ζήτησε την άποψή τους.

Ο Χρήστος Σιδερόπουλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι έχουν υποστεί μεγάλη προσωπική ζημία καθώς έχουν δεσμευτεί προσωπικοί λογαριασμοί αλλά και λογαριασμοί στους οποίους βρίσκονται κι άλλοι δικαιούχοι. Ισχυρίστηκε ότι λόγω της μεγάλης περιουσίας της ΕΑΣ εκτίμησαν πως θα μπορούσαν να εκποιήσουν κάποιες εκτάσεις και μ’ αυτόν τον τρόπο να υπάρξει εξυγίανση αλλά δεν τα κατάφεραν διότι εμφανίστηκαν χρέη που ήταν κρυφά από το παρελθόν. Επέρριψε ευθύνες στον τότε Γενικό Διευθυντή ενώ στάθηκε στις λάθος κινήσεις που έγιναν κατά το παρελθόν. Είπε χαρακτηριστικά πως την «ταφόπλακα» την έβαλαν οι εργαζόμενοι ενώ στάθηκε στην έλλειψη νομικής κάλυψης κατά το παρελθόν.

Από την πλευρά του ο Σπύρος Τσικρίκας δήλωσε πως όλα αυτά συμβαίνουν «επειδή παραλάβαμε ελλείμματα και παραδώσαμε ελλείμματα».

Εξήγησε πως ενώ προσπάθησαν να εφαρμόσουν το ίδιο μοντέλο εξυγίανσης με αυτό των κυβερνήσεων δεν τους επετράπη και βρέθηκαν εγκλωβισμένοι σε παλιά χρέη, συμπεραίνοντας πως «σε εμάς δεν εφαρμόζεται το κράτος δικαίου», συγκρίνοντας με τις κινήσεις που επιτρέπονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις κατά τις περιόδους των μνημονίων.

Συνεχίζοντας, ο κ. Τσικρίκας σημείωσε πως το 2010 ψηφίστηκε νόμος που τους υποχρέωνε η δαπάνη αποζημίωσης των εφάπαξ λόγω σύνταξης «από 300.000 που είχαμε προϋπολογίσει εκτινάχτηκε στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ, διότι δόθηκε το πράσινο φως σε εργαζόμενους με 20ετία να συνταξιοδοτηθούν. Μας δέσμευσαν τους λογαριασμούς, ζητήσαμε τα χρήματα να πάνε προς ρυθμίσεις, αλλά πέρασαν έξι χρόνια και τα χρήματα είναι ακόμα στους λογαριασμούς» προσθέτοντας πως δεσμεύτηκε περιουσία της ΕΑΣ απαγορεύοντάς τους κάθε εκποίηση».

Τόνισε επίσης πως ο νομοθέτης επί υπουργίας Γ. Παπακωνσταντίνου, τους καθιστά με τον νόμο πλήρως υπεύθυνους για τη μη καταβολή των υποχρεώσεων και τους εξισώνει με τις εταιρείες: «Δεν μας αφήνει να μειώσουμε μισθούς, να απολύσουμε προσωπικό και ταυτόχρονα ως εκτελεστική εξουσία ζητάει τα λεφτά της («ορθώς σημειώνει το κάνει») και πετάει το μπαλάκι στη δικαστική εξουσία να μας κρίνει όχι για τη δράση μας αλλά για το αποτέλεσμα του ελλείμματος».

Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Τσικρίκα «μας κατηγορούν για να έχουν άλλοθι στο ότι η κατάρρευση οφείλεται όχι μόνο σε αυτούς αλλά και στους ανθρώπους των ΕΑΣ. Ζητάμε να προστεθεί στον νόμο διάταξη που να προβλέπει δόλο και σκοπιμότητα για τη μη πληρωμή των υποχρεώσεων και όχι η δικαστική εξουσία να μας κρίνει ως ενόχους επειδή παραμένει το έλλειμμα ως έχει. Αν κρίνουν οι νομοθέτες ότι αυτοί μπορούσαν να σώσουν την Ελλάδα χωρίς κάποια μέτρα τότε δεχόμαστε όλες τις ποινές ως δίκαιες. Αν όχι, τότε η αδικία είναι καταφανής» καταλήγει με νόημα ο κ. Τσικρίκας.

 

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass