Αδέσποτα και …λωτοφάγα!

ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΦΟΡΑ ΑΛΟΓΑ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΜΕ ΛΩΤΟΥΣ ΣΤΟ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΙ

Δημοσίευση: 12 Οκτ 2018 22:02
Τα «αδέσποτα» ζώα ψάχνοντας για τροφή κατεβαίνουν στον κάμπο και προκαλούν καταστροφές Τα «αδέσποτα» ζώα ψάχνοντας για τροφή κατεβαίνουν στον κάμπο και προκαλούν καταστροφές

Συνεχίζουν να καταστρέφουν καλλιέργειες τα «αδέσποτα» άλογα, τα οποία ζουν εγκαταλειμμένα στις περιοχές «Γκουνταμάνι» και Άνω Αργυροπούλι στον Κάτω Όλυμπο, αλλά και στις ορεινές περιοχές της Τσαριτσάνης που συνορεύουν με το Άνω Αργυροπούλι, Αργυροπούλι και Λυγαριά.

Αυτήν τη φορά η αγέλη των αλόγων στην προσπάθειά της να βρει τροφή έφτασε μέχρι το Αργυροπούλι και μη βρίσκοντας κάτι προς βρώση, αφού συλλέχτηκαν σταφύλια, αχλάδια, ροδάκινα και άλλα φρούτα μπήκε σε περιβόλι με λωτούς και κυριολεκτικά το ρήμαξε.

Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής τα άλογα κατεβαίνουν στον κάμπο και καταστρέφουν καλλιέργειες, ενώ επίσης μπαίνουν σε σταυλικές εγκαταστάσεις αναζητώντας τροφή, ενώ καταβροχθίζουν και φυλαγμένες ζωοτροφές. Παρά την παρέμβαση, με επιστολή, που έκανε τον περασμένο Φεβρουάριο ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης στον τότε αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ιωάννη Τσιρώνη θέτοντας παράλληλα ένα ζήτημα που αφορά και σε άλλες περιοχές της χώρας, δεν δόθηκε λύση. Ζήτημα που πρέπει το αρμόδιο υπουργείο να δει συνολικά και να δώσει οριστική λύση, δεν έγινε τελικά ουσιαστικά τίποτα.

Παρόμοιο πρόβλημα αντιμετώπιζαν οι κάτοικοι των Αμπελακίων στην περιοχή του Κισσάβου με «αδέσποτα» άλογα, αλλά σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεμπών κ. Κώστα Τσεργά στην περιοχή εκείνη το πρόβλημα λύθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα ζώα αυτά είναι ή ήταν ενταγμένα στο πρόγραμμα «Διατήρησης Απειλούμενων Αυτοχθόνων Φυλών Αγροτικών Ζώων (βοοειδή, πρόβατα, αίγες, ιπποειδή)».

Τόσο ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Σαρχώσης με τις παρεμβάσεις του όσο και οι αγανακτισμένοι και ζημιωμένοι αγρότες και κτηνοτρόφοι ζητούν οι ιδιοκτήτες των αλόγων να σημάνουν τα ζώα τους και να τα καταχωρούν στην Κτηνιατρική Βάση Δεδομένων του υπουργείου, ώστε να ελέγχονται οι γεννήσεις και οι θάνατοι αυτών από την Κτηνιατρική Υπηρεσία και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως ισχύει και στα παραγωγικά ζώα. Έτσι δεν θα μπορούν οι ιδιοκτήτες τους να τα εγκαταλείπουν όταν βγαίνουν από τα επιδοτούμενα προγράμματα ή να τα αφήνουν ανεπιτήρητα, προκειμένου να εξοικονομήσουν δαπάνες διατροφής αυτών καταστρέφοντας περιουσίες άλλων πολιτών.

Όλα τα παραπάνω καλά στα χαρτιά και στα λόγια αλλά οι οικογένειες που επλήγησαν, καθώς κυριολεκτικά τα άλογα έγιναν λωτοφάγοι και έφαγαν τους λωτούς σε 20 στρέμματα περιβόλι, περιμένουν αποζημίωση. Εκτός και αν οι αρμόδιοι στον ΕΛΓΑ θα ξεχάσουν ως σύγχρονοι ...λωτοφάγοι και δεν θα προωθήσουν τρόπους αποζημίωσης των πληγέντων.

 

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass