Θέμα οδηγικής συμπεριφοράς και υποδομών η μείωση των τροχαίων

* ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 13 Οκτ 2018 22:20

Οι πολιτικές Οδικής Ασφάλειας που εφαρμόζονται στη χώρα μας και οι οποίες χρήζουν αναβάθμισης, το θεσμικό πλαίσιο και η ανάγκη επικαιροποίησής του, καθώς και ο ρόλος των Περιφερειών και των Δήμων βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής δεύτερης και τελευταίας μέρας του 7ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Οδικής Ασφάλειας που διοργάνωσαν στη Λάρισα το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων.

Αναλυτικότερα οι χθεσινές εισηγήσεις επικεντρώθηκαν σε ζητήματα σχεδιασμού, προδιαγραφών, εξοπλισμού οδών, επικίνδυνες θέσεις, έλεγχος οδικής ασφάλειας, διαχείριση ταχυτήτων, οδική ασφάλεια στα αστικά δίκτυα, σήραγγες, έξυπνοι Έλεγχοι Οδικής Ασφάλειας (Safety Audits).

Το συνέδριο παρακολούθησαν ερευνητές, επιστήμονες, επαγγελματίες και φορείς, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε αντικείμενα τα οποία είναι συναφή με την οδική ασφάλεια και συμπεριφορά, στην Ελλάδα και σε διεθνές επίπεδο, αλλά και πολλοί φοιτητές του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΠΘ.

ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στην καλή συνεργασία που υπάρχει με τον Δήμο Λαρισαίων και στην καλή διάθεση που επιδεικνύουν οι πολιτικοί (βουλευτές), η οποία όμως εξανεμίζεται στην πορεία, λόγω των πολλών γραφειοκρατικών προβλημάτων που προκύπτουν αναφέρθηκε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Νίκος Ηλιού.

Από την πλευρά του ο ομότιμος καθηγητής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Γιώργος Κανελλαΐδης αναφέρθηκε στον μακροπρόθεσμο στόχο και στην τελική επιδίωξη της στρατηγικής οδικής ασφάλειας που είναι κανείς χρήστης του οδικού συστήματος να μη χάνει τη ζωή του ή να τραυματίζεται σοβαρά. Ο στόχος, για την περίοδο 2021-2030, είναι η μείωση κατά 50% των νεκρών και των σοβαρά τραυματισμένων στα οδικά ατυχήματα σε σχέση με το έτος 2020. Οι απαιτούμενες δράσεις για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας πρέπει να συνδέονται με τους πέντε πυλώνες που προβλέπονται από το Ασφαλές Σύστημα: Διαχείριση της οδικής ασφάλειας, ασφαλέστερες οδοί και κινητικότητα, ασφαλέστερα οχήματα, ασφαλέστεροι χρήστες των οδών και μέριμνα μετά το ατύχημα. Στρατηγικό σκοπό αποτελεί η ανάπτυξη της Παιδείας οδικής ασφάλειας που συνδέεται με θετική στάση για την οδική ασφάλεια και απόρριψη των επικίνδυνων συμπεριφορών στην οδική κυκλοφορία. Είναι απαραίτητο να αναβαθμιστεί η Παιδεία οδικής ασφάλειας των χρηστών της οδού και του προσωπικού των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων της Πολιτείας. Η οδική ασφάλεια πρέπει να είναι εγγενής σε κάθε απόφαση που λαμβάνεται για το σύστημα της οδικής κυκλοφορίας. Επισημαίνεται ότι θεμέλιο της Παιδείας οδικής ασφάλειας είναι η εκπαίδευση οδικής ασφάλειας στο σχολείο.

ΟΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΙ

Ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, διδάκτωρ πολιτικός μηχανικός Παναγιώτης Παπαντωνίου μιλώντας στο περιθώριο του Συνεδρίου στην «Ε» ανέφερε τα εξής: Στην Ελλάδα οι δείκτες οδικής ασφάλειας είναι αρκετά χαμηλοί. Ο στόχος του Συνεδρίου είναι να συγκεντρώσει όλους τους εμπλεκόμενους με την οδική ασφάλεια και τις μεταφορές φορείς, ώστε μέσα από τα στρογγυλά τραπέζια να συμφωνήσουμε σε αυτά που πρέπει να γίνουν για να βελτιωθεί η εικόνα που έχουμε. Τα οδικά ατυχήματα έχουν τρεις κύκλους. Τον άνθρωπο, το όχημα, το περιβάλλον (ο δρόμος). Μεγαλύτερο βάρος δίνουμε στον άνθρωπο και στην απόκτηση της σωστής οδηγικής συμπεριφοράς, άλλα και στους δρόμους, γιατί αν γίνουν όσα πρέπει στις υποδομές ενδεχομένως να συγχωρεθεί το ανθρώπινο λάθος. Θέλω να πιστεύω ότι όλα όσα αποφασιστούν στο Συνέδριο, θα κοινοποιηθούν στους αρμόδιους φορείς και με την κατάλληλη πίεση στα αρμόδια υπουργεία θα γίνουν όλες αυτές οι παρεμβάσεις που χρειάζονται, ώστε να σταματήσει το αρνητικό ρεκόρ που κατέχει η χώρα μας στα τροχαία ατυχήματα.

 

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass