Εωράκαμεν…. τα περιπολικά

* ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΗ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. * ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Δημοσίευση: 16 Οκτ 2018 22:02

Η εμφανής αστυνόμευση αποτελεί ένα από τα μέτρα του νέου σχεδίου της ΕΛ.ΑΣ. για την αστυνόμευση που υλοποιείται από χθες με εντολή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., Αριστείδη Ανδρικόπουλου.

Η εμφανής αστυνόμευση, πέραν των άλλων μέτρων που δεν αφορούν ιδιαίτερα την περιφέρεια, προβλέπει τη διαρκή (φωτεινή) λειτουργία του φάρου στα έγχρωμα οχήματα (περιπολικά) και όχι όταν προκύπτει γεγονός, προκειμένου με τον τρόπο αυτό, απογευματινές και νυκτερινές ώρες να γίνεται αντιληπτή η παρουσία της ΕΛ.ΑΣ..

Το νέο σχέδιο στοχεύει στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας ωστόσο το μέτρο της εμφανούς αστυνόμευσης – που πριν από χρόνια είχε εφαρμοσθεί στη Λάρισα χωρίς μετρήσιμα αποτελέσματα - δεν απαντά στις ανάγκες για καλύτερη αστυνόμευση στην περιφέρεια όπου καταγράφονται και τα περισσότερα περιστατικά μικρής και μεσαίας εγκληματικότητας.

Σε τοπικό επίπεδο είναι γνωστά τα προβλήματα της σοβαρής έλλειψης μέσων σε περιπολικά και μοτοσικλέτες, οχήματα που αν δεν είναι «επικίνδυνα», σίγουρα θεωρούνται ακατάλληλα με αφορμή και τα χιλιάδες χιλιόμετρα που έχουν διανύσει (σ.σ. ο μέσος όρος ξεπερνά τις 500.000 χλμ).

Ο εξοπλισμός ανανεώνεται χάρη σε δωρεές ιδιωτών και φορέων ενώ τα τελευταία οχήματα αποκτήθηκαν από το προηγούμενο ΕΣΠΑ. Ο στόλος θα ανανεωθεί ξανά από το τρέχον ΕΠΣΑ Θεσσαλίας αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί νωρίτερα από ένα με ενάμισι έτος, με αφορμή και τις απαιτούμενες διαδικασίες.

Η τοπική αστυνομική διεύθυνση δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ελλείψεων σε προσωπικό, αντιθέτως όπως όλες οι Διευθύνσεις της Περιφέρειας, ταλανίζεται από τα αλλότρια καθήκοντα των αστυνομικών (γήπεδα, φυλάξεις «στόχων», διαρκείς αποσπάσεις προσωπικού κα) που σε συνδυασμό με τον προσανατολισμό και τις κατευθύνσεις των εκάστοτε ηγεσιών του Αρχηγείου, έχουν ως αποτέλεσμα την ανεπαρκή φύλαξη των πολιτών στην περιφέρεια.

Έτσι αν δεν υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός οχημάτων για περιπολίες, είναι αμφίβολο αν οι φάροι των περιπολικών λειτουργήσουν αποτρεπτικά και συμβάλλουν στη μείωση της εγκληματικότητας.

ΕΑΛ

Για το ίδιο θέμα η Ένωση Αστυνομικών Λάρισας (ΕΑΛ) σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως «η Ένωσή μας δέχεται παράπονα συναδέλφων αλλά δυστυχώς υπάρχουν και δυσμενή σχόλια πολιτών, σχετικά με τη μόνιμη χρήση φάρου από τα έγχρωμα υπηρεσιακά οχήματα. Πιο συγκεκριμένα:

Τόσο οι συνάδελφοι, όσο και οι πολίτες αναφέρουν, ότι η μόνιμη χρήση φάρου, ιδιαίτερα από τα οχήματα που διαθέτουν τύπου led, προκαλεί θάμβωση στους οδηγούς τόσο των υπηρεσιακών όσο και των λοιπών οχημάτων.

Η μόνιμη χρήση φάρου έχει ως αποτέλεσμα οι πάντες να αντιλαμβάνονται από πολύ μακριά την προσέγγιση των αστυνομικών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Οι πολίτες - οδηγοί βλέποντας τα περιπολικά να κάνουν χρήση φάρου κινούμενα με μικρές ταχύτητες δημιουργούν αρνητική εικόνα και όταν θα υπάρχει πραγματική ανάγκη, δεν θα το αντιληφθούν και δεν θα παραχωρούν προτεραιότητα, γιατί πολύ απλά, θα έχει πλέον γίνει συνήθεια η μόνιμη χρήση φάρου, κάτι το οποίο ενδέχεται να έχει αρνητικό αποτέλεσμα, για συμπολίτες που τυχόν θα χρειαστούν την άμεση συνδρομή του περιπολικού.

Το περιπολικό που κάνει μόνιμη χρήση φάρου μπορεί να προκαλέσει θάμβωση στον οδηγό και στο πλήρωμά του, με δραματικά αποτελέσματα αν χρειαστεί να εμπλακούν σε ξαφνικό συμβάν με ανταλλαγή πυρών. Τέλος, στη παρ.4 του αρθ.44 του Ν.2696/99 (ΚΟΚ), ρητά ορίζεται πότε επιτρέπεται η χρήση του φάρου. Μπορεί η συγκεκριμένη διάταξη Νόμου να καταργείται και μάλιστα με διαταγή που, εξ όσων γνωρίζουμε, δεν έχει αποτυπωθεί γραπτά;

Η χρήση φωτεινών και ηχητικών μέσων είναι για σοβαρούς λόγους και όχι για το θεαθήναι. Η αστυνόμευση δεν αυξάνεται με τα λαμπάκια. Αντιθέτως η προφορική αυτή διαταγή προκαλεί κινδύνους, δυσμενή σχόλια των πολιτών και είναι αντίθετη με τη Νομοθεσία» καταλήγει η ΕΑΛ.

Β.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass