«Η πολιτιστική κρίση είναι όπως η κλιματική …»

* ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ: ΤΗΝ ΑΚΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΑΡΓΟΥΜΕ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΜΕ * Ν. ΚΑΤΣΑΡΟΣ: ΟΛΑ ΣΤΟΝ ΒΩΜΟ ΤΗΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ

Δημοσίευση: 19 Οκτ 2018 22:00

Για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και της κρίσης αξιών στον Πολιτισμό και τι προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο της ΝΔ για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα μίλησαν η αναπληρώτρια Τύπου της ΝΔ Σοφία Ζαχαράκη και ο πρώην Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής Νικόλαος Κατσαρός, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσε στο «Epicure 5» η ΝΟ.Δ.Ε. Λάρισας της ΝΔ και ο Τομέας Πολιτισμού.

Η εκδήλωση, την οποία συντόνιζε η τομεάρχης Πολιτισμού της ΝΟΔΕ Βάνα Κυρλόγλου αποδείχθηκε πετυχημένη, καθώς την παρακολούθησε πλήθος κόσμου, ενώ συγκεντρώθηκαν και πολλά βιβλία, αφού στόχος των διοργανωτών ήταν η συλλογή βιβλίων, με σκοπό τη δημιουργία δανειστικής βιβλιοθήκης σε χωριά του νομού Λάρισας.

Ο Ν. ΚΑΤΣΑΡΟΣ

Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση που χαρακτηρίζει τον πολιτικό πολιτισμό της χώρας ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, πρώην βουλευτής Νίκος Κατσαρός, ο οποίος μίλησε για κρίση αξιών και θεσμών και προέτρεψε τους θεσμικούς παράγοντες να αλλάξουν γρήγορα συμπεριφορές και νοοτροπίες. «Η αλήθεια και η συνέπεια καταρρακώθηκαν. Την αλήθεια την υποκαθιστά το ψεύδος και τη συνέπεια η παντελώς ηθελημένη άγνοιά της. Και οι δύο θυσιάζονται στον βωμό της κομματικής σκοπιμότητας και της παραμονής στην εξουσία. Οι ικανοί και προσοντούχοι φεύγουν από τη χώρα και αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό. Ο σεβασμός της προγονικής πολιτιστικής κληρονομιάς σημαίνει για τους κυβερνώντες ανοχή στο δικαίωμα κάποιων, φίλων τους από τα παλιά, συνδικαλιστών να αμπαρώνουν ερμητικά την είσοδο ανάβασης στον βράχο της Ακρόπολης και να εμποδίζουν ανθρώπους που ήλθαν από τα πέρατα του κόσμου να θαυμάσουν τον Παρθενώνα και τα άλλα δημιουργήματα της κλασσικής περιόδου. Ούτε για τα μάτια δεν έγινε μια αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για το πρόβλημα, που θα μπορούσε να λυθεί και μόνον από μια διμοιρία της Αστυνομίας να επιβάλει λύση. Σίγουρα όσοι αντίκριζαν τον Παρθενώνα πίσω από τα κάγκελα θα πίστευαν ότι δεν βρίσκονται στην Ελλάδα της Ε.Ε., αλλά σε κάποια απολίτιστη Μπανανία. Στη Βουλή ο πρόεδρός της ή ο προεδρεύων μεταβάλλεται κατά τις τοποθετήσεις των ομιλητών σε κυβερνητικό εκπρόσωπο αντιλέγοντας σε όσα υποστηρίζονται και είναι αντίθετα προς τις κυβερνητικές θέσεις, ενώ έχει υποχρέωση από τον κανονισμό της να μην παίρνει καμία θέση επί των λεγομένων, απλά να διευθύνει τη συζήτηση. Ο αντίλογος είναι έργο άλλων. Οι βουλευτές, που κατά το άρθρο 60 του Συντάγματος, έχουν «απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και της ψήφου κατά συνείδηση» κατάντησαν να τους διανέμεται ένα νομοσχέδιο 500-800 σελίδων δύο μέρες προ της ψηφοφορίας και να το ψηφίζουν κατ' επιταγή και όχι κατά συνείδηση, αγνοώντας ακόμη και το περιεχόμενό του, όπως ομολογούν κάποιοι από αυτούς».

Η ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ

Όταν μιλάμε για κρίση στον πολιτισμό, είναι σαν την κλιματική αλλαγή. Όλοι την ακούμε, αλλά αργούμε πολύ να την αντιληφθούμε. Στην Ελλάδα η κρίση έδωσε έναυσμα σε καινούριες μορφές τέχνης, όπως τα street art, υπήρξε μια στροφή στο ηλεκτρονικό βιβλίο, η ανάγκη να παρουσιαστούν εμπορικές παραστάσεις και ταινίες. Η ΝΔ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο παράδειγμα του Μουσείου Ακρόπολης, ως ένα καλό παράδειγμα πώς πρέπει να λειτουργήσουν τα Μουσεία, στην ανάπλαση του ιστορικού κέντρου με το Αρχαιολογικό Μουσείο, που είναι ένα εμβληματικό έργο και σίγουρα με τη δυνατότητα διευκόλυνσης ιδιωτικών χορηγιών και δωρεών. Καλό είναι να υπάρχει κι ένας υπουργός Πολιτισμού που δεν θα αλλάζει με τη συχνότητα που βλέπουμε από το 2015 και μετά, οπότε είχαμε τρεις αλλαγές προσώπων.

Ο ΧΡ. ΚΑΠΕΤΑΝΟΣ

Την πρόθεση της ΝΟΔΕ ΝΔ Λάρισας «να συνεχίσει τις εκδηλώσεις κοινωνικού χαρακτήρα, αλλά και στις δραστηριότητες που θα στοχεύουν στο να αφουγκραστούμε τις ανάγκες της κοινωνίας» εξέφρασε, στον σύντομο χαιρετισμό του, στην έναρξη της χθεσινής εκδήλωσης ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Χρήστος Καπετάνος. Υπενθύμισε την πρόσφατη εκδήλωση στην Αγιά για το bulling και ανακοίνωσε τη διοργάνωση της τρίτης κομματικής εκδήλωσης για το brain drain (το φαινόμενο της φυγής του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού στο εξωτερικό) στις 30 Οκτωβρίου με ομιλητή τον Κωστή Χατζηδάκη. Σχολιάζοντας δε το αδιαχώρητο που δημιουργήθηκε χθες από τον κόσμο στην αίθουσα του Epicure, δήλωσε ότι «υποχρέωση της ΝΟΔΕ να συνεχίσει με αμείωτο ρυθμό αυτή τη δράση, που στοχεύει και στη συσπείρωση της γαλάζιας βάσης».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΟΤΖΙΑ

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση άσκησε στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης για τον Πολιτισμό στη Λάρισα η αναπληρώτρια Τύπου της ΝΔ Σοφία Ζαχαράκη, δηλώνοντας τα εξής: «Μέχρι σήμερα ξέραμε καλά ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος είναι τα δίδυμα αδέλφια μιας αδιαίρετης και ομοούσιας πολιτικής αντίληψης, που έχει μόνο της πυρήνα την εξουσία. Μετά το ταξίδι του κ. Καμμένου στην Αμερική και το εναλλακτικό σχέδιο που παρουσίασε εκεί, μάθαμε ότι η χώρα έχει 2 υπουργούς Εξωτερικών. Μετά το υπουργικό συμβούλιο και τις εξελίξεις με τον κ. Κοτζιά καταλάβαμε για μια ακόμα φορά ότι οι κ. Τσίπρας και Καμμένος είναι όμηροι ο ένας του άλλου για λόγους που μόνο αυτοί γνωρίζουν. Αυτό που ξέρουμε καλά όμως είναι ότι η λύση σ’ αυτή την κυβερνητική σήψη θα πρέπει να δοθεί άμεσα με εκλογές. Το αδιέξοδο της κυβέρνησης δεν μπορεί να γίνει αδιέξοδο της χώρας».

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass