Η ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ «ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΙ» ΤΙΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΝΩ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΗ ΝΔ - ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ Η «ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ» ΠΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΙ ΤΑ ΒΛΕΜΜΑΤΑ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΚΙΝΑΛ

Οι δημοτικές εκλογές των συνεργασιών στη Λάρισα

Δημοσίευση: 21 Οκτ 2018 22:01

Το πολιτικό τοπίο μέσα στο οποίο θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές στον Δήμο Λαρισαίων διαμορφώνουν οι διεργασίες - στο εσωτερικό τόσο των δημοτικών παρατάξεων όσο και των κομμάτων – που αναμένεται να κορυφωθούν εντός του Νοεμβρίου.


Η κοινή απόφαση των δημοτικών παρατάξεων Ρένας Καραλαριώτου και Θανάση Μαμάκου να κατέλθουν από κοινού με υποψήφια δήμαρχο Λάρισας την κ. Καραλαριώτου, δημιουργεί νέα δεδομένα ενόψει της κάλπης του Μαϊου του 2019.
Αν και τα νέα δεδομένα στην πραγματικότητα – πέρα από την αυτονόητη διάσταση που προσδίδουν τα ίδια τα πρόσωπα – αφορούν στον «Κλεισθένη» με αφορμή και τον εκλογικό νόμο που θα καθορίσει συνεργασίες και κυρίως συσχετισμούς στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, την επομένη δηλαδή των εκλογών και άσχετα με το ποιος εκλέχθηκε δήμαρχος.
Η ΝΔ τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να ανακοινώσει τη «στήριξή» της στις «αποφάσεις της τοπικής κοινωνίας» έχοντας επιλύσει το πρόβλημα με το «αντάρτικο» ψηφοδέλτιο των εκλογών του 2014 και την κ. Καραλαριώτου να καλείται να «επουλώσει» πληγές και να καταρτίσει το ενιαίο πλέον ψηφοδέλτιο. Έχοντας στο πλευρό της τον κ. Μαμάκο με «μπετόν αρμέ» - ομάδα συμβούλων της παράταξης Τζανακούλη.
Στις εκλογές του Μαΐου με βάση το έργο της και το σχέδιό της, ως δημοτική αρχή πια, θα κατέλθει και η Συμπαράταξη Λαρισαίων του δημάρχου Απ. Καλογιάννη. Ένα αυτοδιοικητικό σχήμα που απέδειξε τη «βιωσιμότητα κινήσεων της προοδευτικής πλειοψηφίας», συγκεντρώνοντας τα βλέμματα, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, της ΔΗΜΑΡ, των Οικολόγων Πράσινων, της ΛΑΕ αλλά και ανεξάρτητων.
Τρίτος πόλος των εκλογών του Μαΐου – «δεύτερος» ιδεολογικά κατά το ΚΚΕ καθώς «όλοι οι υπόλοιποι πολιτικοί φορείς συμφωνούν με τις πολιτικές της Ε.Ε. και των δανειστών» – είναι η «Λαϊκή Συσπείρωση», η δημοτική παράταξη του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Από τις μέχρι σήμερα διεργασίες προκύπτει πως ο οδικός χάρτης για τις εκλογές του Μαΐου περνάει μέσα από συνεργασίες «που έχουμε μπροστά μας». Με βάση τα σημερινά δεδομένα, φαίνεται πως «αποκλείεται» να υπάρξουν επτά συνδυασμοί, όπως συνέβη στις εκλογές του 2014 («Συμπαράταξη Λαρισαίων» Απ. Καλογιάννης, «Λάρισα - Νέα αρχή» Ρένα Καραλαριώτου, «Λάρισα – Πόλη του αύριο» Κων. Τζανακούλης, «Ανθρώπινη Πόλη» Εκτ. Νασιώκας, «Νέα Λάρισα» Ντ. Διαμάντος, «Λαϊκή Συσπείρωση» Γ. Λαμπρούλης και, «Ταυτότητα Πόλης» Γ. Μπαρτζώκης).ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
Η «Συμπαράταξη Λαρισαίων» όπως είναι γνωστό προέκυψε από τη συνένωση της «Ενωτικής Κίνησης» (Απ. Καλογιάννης), «Λαρισαίων Πόλις» (Γ. Σούλτης), «Πράσινη Πόλη» (Στ. Χλωρός) ενώ στην πορεία, προστέθηκαν και οι «Ανεξάρτητοι Δημοκράτες».
Ένα αυτοδιοικητικό σχήμα που απέδειξε «τη δυνατότητα συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» και με επικεφαλής τον δήμαρχο Απ. Καλογιάννη θα κατέλθει στις εκλογές καλώντας τους πολίτες να κρίνουν με βάση το έργο της δημοτικής αρχής και το σχέδιό της για τη «Λάρισα του μέλλοντος».
Η Συμπαράταξη, το 2014, στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΔΗΜΑΡ και τους Οικολόγους Πράσινους, κόμματα που ως θεσμικοί φορείς θα κληθούν σύντομα να πάρουν θέση. Τον ερχόμενο Νοέμβριο θα ξεκινήσουν οι διεργασίες και στο ΚΙΝ.ΑΛ. που σήμερα δεν έχει αποφασίσει αν θα εξετάσει «με διαφορετικό πρίσμα» τον Δήμο Λάρισας ή αν θα κατέλθει αυτόνομα.
Εξετάζοντας για παράδειγμα το γενικότερο πολιτικό κλίμα με αφορμή και το ενδεχόμενο της παράλληλης διεξαγωγής και των εθνικών εκλογών. Στη δεύτερη περίπτωση για το ΚΙΝ. ΑΛ. θα αποτελέσει ζητούμενο η εξεύρεση υποψηφίου δημάρχου στη Λάρισα.
Σε επίπεδο κομμάτων απομένει να καθορίσει τη στάση της και η Λαϊκή Ενότητα που προέκυψε μετά τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ αν και το θέμα δεν αφορά στη στάση των συμβούλων οι οποίοι παρέμειναν στη Συμπαράταξη – ενώ διαχώριζαν τη θέση τους από την πλειοψηφία στα δημοτικά συμβούλια όταν το έκριναν σκόπιμο πολιτικά – όσο από τον πολιτικό σχεδιασμό της ΛΑΕ.

Ρ. ΚΑΡΑΛΑΡΙΩΤΟΥ
Η απόφαση των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, Ρένας Καραλαριώτου και Θανάση Μαμάκου να κατέλθουν από κοινού με υποψήφια δήμαρχο την κ. Καραλαριώτου, «λύνει τα χέρια» της ΝΔ που «τις επόμενες ημέρες αναμένεται να “στηρίξει” τις αποφάσεις της τοπικής κοινότητας».
Η απόφαση για συνένωση «έδωσε δυναμική» στον κεντροδεξιό χώρο που ταλανίσθηκε από τη διάσπαση του 2014 και είχε ως αποτέλεσμα η ΝΔ να απολέσει τον Δήμο Λαρισαίων, μετά από 16 χρόνια θητείας του Κων. Τζανακούλη, του μακροβιότερου δημάρχου Λάρισας. Με την ανακοίνωση της στήριξης και τυπικά η κ. Καραλαριώτου θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη συγκρότηση του ενιαίου πλέον, ψηφοδελτίου.

ΕΚΤ. ΝΑΣΙΩΚΑΣ
Στην παράταξη «Ανθρώπινη Πόλη» ο επικεφαλής της, Εκτ. Νασιώκας αποσαφήνισε πρόσφατα ότι για τον ίδιο «έκλεισε ο κύκλος» στα δημοτικά πράγματα. Στην τελευταία συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής αποφασίσθηκε πως «η παράταξη θα συνεχίσει» και πως «θα κατέλθει στις επόμενες εκλογές».
Απομένει λοιπόν το επόμενο διάστημα να ξεκινήσουν οι διεργασίες για τη διάδοχη κατάσταση. «Εγώ έχω πρόθεση να συνεχίσω στην τοπική αυτοδιοίκηση» σημειώνει η δημοτική σύμβουλος της παράταξης, Μαίρη Καμηλαράκη η οποία παραπέμπει στις παραταξιακές διεργασίες. Η κ. Καμηλαράκη ωστόσο προέρχεται από τον χώρο της ΝΔ ενώ η βάση της δημοτικής παράταξης, στη συντριπτική πλειοψηφία της ανήκει στον χώρο του πρώην ΠΑΣΟΚ, νυν ΚΙΝ. ΑΛ.. Το θέμα της διάδοχης κατάστασης αποτελεί ζητούμενο ενώ κάποια «φαβορί» για τη διαδοχή Νασιώκα, φαίνεται πως οδεύουν για τις περιφερειακές εκλογές σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε».

ΝΤ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΣ
«Θα είμαι υποψήφιος με ανοιχτή ανεξάρτητη κίνηση και σε αυτό το πλαίσιο γίνονται ήδη επαφές» δηλώνει στην «Ε» ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Λάρισα», Ντίνος Διαμάντος. Για να προσθέσει ότι «εκφράζοντας αυτή η κίνηση τον μεσαίο χώρο με προτεραιότητα στις ανάγκες της πόλης. Οι περαιτέρω συνεργασίες είναι μπροστά» υπογραμμίζει ο κ. Διαμάντος.
Υπενθυμίζεται πως από την παράταξη Διαμάντου αποχώρησε ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Μάρ. Ξηρομερίτης εκδηλώνοντας ενδιαφέρον ακόμη και να ηγηθεί ψηφοδελτίου στον χώρο της κεντροδεξιάς. Για να χαρακτηρίσει προχθές στην «Ε», «πολύ καλό ξεκίνημα» τη γαλάζια συμφωνία Καραλαριώτου – Μαμάκου. ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Από την πολιτική των προσώπων απέχει τέλος η «Λαϊκή Συσπείρωση», η δημοτική παράταξη του ΚΚΕ που εστιάζει στο πολιτικό πλαίσιο των εκλογών. Επικεφαλής της παράταξης αναμένεται να τεθεί αυτή τη φορά, ο νυν δημοτικός σύμβουλος Π. Κρίκης.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass