Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καλά Κούλουμα

Δημοσίευση: 16 Μαρ 2013 14:30 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 14:55

Κείμενο: Χαρίκλεια Βλαχάκη

Πολύχρωμοι χαρταετοί, εκατοντάδες μέτρα σπάγκου, υπολείμματα από χαρτοπόλεμο και σερπαντίνες, καζάνια με φασολάδα που κοχλάζει στις πλατείες των χωριών, άρωμα από τουρσιά, ταραμά και τσιπουράκι, λαγάνα κομμένη με το χέρι, παρέες που χορεύουν και πιτσιρίκια που παίζουν δίχως τέλος. Σε αγρούς, σε χωριά, σε πυλωτές και αυλές, οι Λαρισαίοι γιορτάζουν και φέτος τα Κούλουμα παραδοσιακά, αψηφώντας τις προβλέψεις για κακοκαιρία και νέα ...μέτρα. Άλλωστε το κακό- σύμφωνα με τα έθιμα- ξορκίστηκε χθες στις δεκάδες φωτιές που σηματοδότησαν τη λήξη του καρναβαλιού.

ΤΑ ΚΟΥΛΟΥΜΑ Οι αναφορές σχετικά με την προέλευση της γιορτής της Καθαράς Δευτέρας είναι πολλές και συγκεχυμένες, όπως ακριβώς και η ετυμολογία της λέξης Κούλουμα, η οποία σύμφωνα με το λεξικό Μπαμπινιώτη πιθανότατα προέρχεται από το λατινικό cumulus που σημαίνει «σωρός». Μικρή σημασία όμως έχει. Αρκεί ότι είναι ένα ευχάριστο τριήμερο- συνυφασμένο με εκδρομές στην εξοχή- που σηματοδοτεί τον ερχομό της άνοιξης και την έναρξη της Μεγάλης Σαρακοστής για πνευματική και σωματική κάθαρση.

ΤΑ ΕΔΕΣΜΑΤΑ Μερικά από τα πιο διαδεδομένα εδέσματα της Καθαράς Δευτέρας είναι τα θαλασσινά, τα οστρακοειδή, τα τουρσιά και οι σαλάτες, ο ταραμάς, η φασολάδα και τα όσπρια γενικότερα και φυσικά ο χαλβάς και τα γλυκά του ταψιού και του κουταλιού. Πρωταγωνιστής όμως είναι αναμφισβήτητα η λαγάνα, το ιδιαίτερο αυτό είδος λεπτού άζυμου ψωμιού με την ξεχωριστή γεύση. Όπως επισημαίνει ο αρτοποιός κ. Κωνσταντίνος Ευσταθίου, παραδοσιακά πλάθεται με το χέρι ενώ το «κέντημα»- οι τρυπούλες δηλαδή στην επιφάνεια- ανάλογα με τον φούρναρη μπορούν να γίνουν είτε με το δάχτυλο, είτε με πιρούνι ή ξυλάκι.

ΚΑΘΕ ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ Και φέτος, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, οι πολιτιστικοί σύλλογοι των περισσότερων χωριών φρόντισαν να διοργανώσουν παραδοσιακές εκδηλώσεις. Έτσι ακόμη και αν δεν έχετε κανονίσει κάτι συγκεκριμένο, ακόμη και την τελευταία στιγμή μπορείτε να κάνετε μια επίσκεψη στα κοντινά χωρία γύρω από τη Λάρισα και να γιορτάσετε παραδοσιακά με φασολάδα και ελίτσες στο κεσεδάκι, χύμα κρασί και χορό. Καθ΄οδόν σίγουρα θα βρείτε κάποιο ξέφωτο για να πετάξετε τον χαρταετό ενώ σε περίπτωση που μείνετε στην πόλη, το πάρκο του Αλκαζάρ και το αισθητικό άλσος αποτελούν επίσης εξαιρετικές επιλογές για πικ νικ. Και φυσικά υπάρχει η εγγυημένη επιλογή του Τυρνάβου, εκεί όπου τα καζάνια βράζουν το Μπουρανί, προσελκύοντας εκατοντάδες κόσμου από όλη την Ελλάδα.